måndag 18 maj 2009

Debatten igår gav försmak på valet 2010

Besvikelsen över partiledar debatten i Agenda märks tydligt bland bloggare, ledarskribenter och kommentatorer. Jag håller med om att EU-frågorna lös med sin frånvaro. Debatten igår kändes mer som en generalrepetition inför nästa års riksdagsval. Risken är att det låga intresset för EU-valet legitimeras om väljarna uppfattar att partierna inte heller bryr sig. Nu var det ifs programledarna som styrde debatten, men partiledarna hade kunnat lyfta frågan själva.

Det hävdas att allianspartierna kom till SVT splittrade. Jag håller inte med. Samarbetet har aldrig varit bättre. Men det är naivt att tro att vi ska vara överens om allting. Vi är fyra partier som styr i regeringen och vi har våra olika hjärtefrågor. Än så länge finns ingen uppgörelse om Arbetsrätten (LAS), Euron, Nato, värnskatten- för att ta några exempel.

Jag är övertygad om att vi hittar gemensamma lösningar inför nästa mandatperiod. Vi har lagt grunden för en gemensam ekonomisk politik, vi kommer fortsätta tala om arbetslinjen till skillnad från oppositionen som vill gå tillbaks till bidragspolitiken. Utanförskapet kan endast brytas när människor arbetar. Trots att vi befinner oss i en global finanskris som är startad i vår omvärld måste vi rusta upp inför framtiden. Efter en lågkonjunktur följer högkonjunktur.

På oppositionssidan hade man ansträngt sig för att visa upp enighet. Ändå kunde Ohly, Sahlin och Wetterstrand inte ge gemensamma besked på en rad frågor. I fildelningsfrågan Sa Sahlin nej till gratis nedladdning. Vad gäller jobbskatteavdraget sa Ohly nej till alla tre stegen, han vill dessutom straffbeskatta giriga sjuksköterskor, förskolelärare och metallarbetare med en extra tusenlapp.

I utbildningsfrågorna var det också svårt att dra jämnt. Sahlin valde därför att lämna walk over åt Ohly. Han löpte som aldrig förr. Utbildningsminister Jan Björklund (fp) anklagades för att sortera bort arbetarklassens barn. Ingen människa med vett köper Ohlys struntprat. Det är under sossarnas tid, med hjälp av Lars Ohlys vänsterparti som ungdomar slogs ut ur den svenska skolan.

De lovade leverera en gemensam regeringsplattform under våren 2010, dvs några månader innan valet. Det är inte seriöst. Dessutom var statsministerkandidaten Mona Sahlin ovanligt lågmäld. Kan vara taktiskt nu när hon tvingas dras med Ohly. Risken är att hon sammanblandas med hans galna åsikter. Sahlin vet att varje gång Ohly öppnar sin mun så förlorar hon mittenväljare.

Förhopningsvis blir nästa partiledardebatt mer fokuserad på Europafrågorna. SVT har ett samhällsansvar, deras insatser är viktig för att öka medvetenheten kring EU-frågor bland medborgarna. Därför hoppas jag det blir en annan ton nästa gång det är partiledardebatt.

Läs: SvD, SvD, SvD, Sanna Rayman, Lena Hennel, DN, Henrik Brors, DN, DN- Ledare

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

På vilket sätt har Ohly "galna åsikter"?

/Lenin från Norra B.

Anonym sa...

Marita Ulvskogs ideologi är kommunistisk med en bakgrund i KFML och hon har agerat på yttersta vänsterkanten i Socialdemokraterna och natt sin position genom att saga sig varit emot girighet och överbetalningar av löner och bonusar i näringslivet.
Hon kallade den borgerliga valsegern 76 for "en statskupp" och att Lars Lejonborg var en valdtaktsman och hon var en av orsakerna till Socialdemokraternas valforlust varfor hon sparkades som partisekreterare .
Mona Sahlins satt att fa bort henne ur svensk politik var att utse henne till Socialdemokraternas forsta namn som kandidat till EU
Marita Ulvskog Hon har alltid obstruerat och motarbetat Eu och nagot annat skal an hennes forsorjning finns inte for att hon skall vara i Brussel men när det yppar sig en möjlighet for henne sjalv till en högavlönad arbetsfri drönartillvaro då kommer saken i ett annat läge, då försvinner ideologin som hon sagt att varit hennes drivkraft hela livet och hon ar beredd att pa skattebettalarnas bekostnad for miljonbelopp bli delegat i EU for att motabeta organisationen innifran. Hyckleri och girighet driver henne och integritet forstar hon inte vad det betyder.

i kommuner och landsting påverkas sex av tio beslut direkt eller indirekt av beslut fattade i EU och De svenska delegaterna skall verka for att EU:s fordelar kommer landet till del genom forhandlingar och overenskommelser.
Nu profilerar Marita Ulvskog sig med att hon vill sparka EU ordforande Barosso precis som om hon kan påverka det. Att sanda en sa omdommeslos gaphals till Brussel bara for att forsoja henne med ett arbetsfritt lyxliv ar ett hyckleri och illa underbygg beslut baserat pa inrikes partipolitik. .
EU kostar landet miljardbelopp och att valja in henne for att motarbeta och obstruera kan inte vara i landets intresse.
Mona Sahlin far forsoka forsorja sin politruck pa annat satt an genom dina skattepengar
och sand en delegat till EU som vill gora nagot genom din rost.
.

Anonym sa...

sossarna är rökta med Lars Ohly