onsdag 23 september 2009

Upprop för Dawit Isaak och yttrandefrihet

Idag är det åtta år sedan svensk- eritreanske journalisten Dawit Isaak tillfångatogs av eritreansk säkerhetspolis. Sen dess är det ingen som hört av honom eller vet vart i landet han hålls fängslad. Dawit Isaak har fortfarande inte fått någon rättegång. Varken familjen i Göteborg eller ngn annan från Sverige har fått träffa honom.

Dawit Isaks brott är att han ville vara med och bygga upp det nya Eritrea. Han var med och startade den oberoende tidningen Setit, som öppet kritiserade den eritreanska regeringen och bristen på demokrati och yttrandefrihet.

I flera år har stödföreningen för Dawit Isaak, publicistklubben, Amnesty, Sveriges tidskriter, Journalistförbundet, SILC, Reportrar utan gränser, Tidningsutgivarna, flertalet politiker, enskilda personer och många andra engagerat sig för Dawit Isaaks öde.

Det handlar inte bara om personen Dawit Isaak. Det handlar om demokrati, yttrandefrihet, press- och tryckfrihet, kort sagt, rättigheter vi i Sverige ser som självklara i en demokrati. Dawit Isaak ville även att hans folk i Eritrea skulle åtnjuta dessa rättigheter, men han fick betala ett högt pris för sitt engagemang.

Därför är det så viktigt att vi i Sverige driver hans arbete vidare. Expressen har varit den mest tongivande tidningen. Idag tog chefredaktören Thomas Mattsson ännu ett initiativ. Han har inbjudit hela Tidnings- Sverige att vara med i ett gemensamt upprop den 19 november. Tanken är att alla tidningar gemensamt publicerar en artikel om Dawit Isaak och yttrandefriheten. Artikeln är författad av Peter Englund, ständig sekreterare i Svenska Akademin.

I Sverige har vi alltför länge kört med tyst diplomati. Det har inte påverkat situationen under de åtta år Dawit suttit fängslad. EU bör strypa all bistånd till landet så länge befolkningen förtrycks och Dawit och andra journalister är fängslade.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

0 kommentarer: