måndag 28 september 2009

Inträdeskraven till yrkesprogrammen höjs 2011

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) meddelar idag att inträdeskraven till de nationella yrkesprogrammen kommer att höjas. Från och med hösten 2011 skall alla elever som söker till något av yrkesprogrammen ha godkänt i engelska, matematik och svenska, samt ytterligare fem ämnen.

”Om vi ställer för låga krav är risken alldeles för stor att de som kommer in inte klarar av det och hoppar av”. Säger Jan till DN.

Jag kan inget annat än instämma. Elever som hoppar av sina utbildningar har ofta inte tillräckliga kunskaper när de lämnat grundskolan. Tyvärr riskerar många bli utan, vilket försvårar att få in foten på arbetsmarknaden.

Det är i grundskolan basen läggs för val av studier på gymnasiet. Elever som behöver mer hjälp ska få det i god tid. Inte när de hunnit upp i nionde klass som vänsterpartiet förordar. Men det handlar också om att skolorna ska ha bra verktyg för att mäta kunskaperna hos eleverna. Nationella prov, betyg och skriftliga omdömen är tre viktiga metoder.

Vi ska inte göra skillnad på jobb, och jobb. Såväl verkstadsarbetaren som akademikern är viktiga för Sveriges framtida välfärd. Men verkstadsarbetaren, ska precis som akademikern, kunna sadla om och byta karriär. Då ska han/hon inte behöva slösa tid på komvux för att få påbörja sin teoretiska utbildning. Övergången ska vara smidig och inte krånglig.

Vi ska inte rasera, snarare bygga nya broar. Och det har Jan Björklund verkligen bidragit till genom åren.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , Läs även DN, SvD

1 kommentarer:

Karl Hellberg sa...

Dessvärre håller jag inte med för fem öre... Tycker detta är ännu ett ideologiskt magplask från folkpartiet... Vart finns liberalismen i detta förslag? Allas olikheter och allas olika förutsättningar? Skrev idag även jag om detta förslag. Läs gärna på karlhellberg.blogg.se ... Skulle gärna vilja höra hur du tänker ideologiskt?