fredag 18 september 2009

Aftonbladets dubbla måttstockar

Jan Melin, Aftonbladets ansvarige utgivare och Lena Mellin inrikespolitisk kommentator skriver i en gemensam artikel att de inte kommer ge Sverigedemokraterna annonseringsmöjligheter inför riksdagsvalet nästa år. Jag kan nästan ta på halleluja stämningen från SD:s högkvarter.

Offerkulten förstärks, Jimmy Åkesson gråter ut offentligt, nu slipper hans parti konfronteras med sin politik. Istället blir det en David mot Goliat debatt i fokus. Tack för det Aftonbladet. Tror inte Aftonbladet på väljarnas omdömesförmåga, att de kan se igenom SD:s bruna fasad och blotta den främlingsfientliga retorik som ligger inbäddat i politiken?

Sverigedemokraterna mår bäst när de etablerade partierna inte tar debatten och när media refuserar deras artiklar på debattsidorna. Då kan partiet arbeta ostört och föra fram sina budskap på gräsrotsnivå, i mindre områden utan motdebattörer, utan motargument och utan media som är där och rapporterar.

Sverigedemokraterna söker väljarnas förtroende att komma in i Sveriges riksdag. Deras framgångar hänger på hur bra de lyckas saluföra sin invandringspolitik, men vad vet vi egentligen om partiets ståndpunkter i alla andra politikområden.

Det finns varken ett invandrings eller integrationsutskott i riksdagen, men däremot: arbetsmarknadsutskott, civilutskott, finansutskott, försvarsutskott, justitieutskott, konstitutionsutskott, kulturutskott, miljö- och jordbruksutskott, näringsutskott, skatteutskott, socialförsäkringsutskott, socialutskott, trafikutskott, utbildningsutskott, trafikutskott och EU-nämnden.

Är det inte på tiden att väljarna får veta vad som gäller även i dessa frågor? Tyvärr har Aftonbladet gjort sig själva en björntjänst. Ännu en gång kommer SD undan med att slippa tala om sin politik och slippa konfrontation. Och efter det här beslutet lär sympatirösterna rassla in.

Många bloggare har även skrivit om Aftonbladets dubbla måttstockar när det gäller detta beslut och förra månadens beslut att publicera Donald Boströms minst sagt vidriga artikel om att israeliska armen ägnar sig åt organplundring av palestinska kroppar. Hade man haft samma krav på Boströms artikel som man har på Sverigedemokraterna hade artikeln aldrig publicerats.
Men jag kan inte sluta förundras över om LO har ett finger med i spelet. De äger ju som sagt 50,1 procent av aktierna. Går man in på Aftonbladet koncernens hemsida går det att läsa följande:

”LO:s innehav utgörs av preferensaktier med fast avkastning. LO har vetorätt vid tillsättandet av politisk chefredaktör och dess ägande garanterar att ledarsidan förblir oberoende socialdemokratisk”.

Flera mätningar har visat att LO:(s) väljare i större utsträckning kan tänka sig rösta på Sverigedemokraterna. Jag vet att jag låter aningen konspiratorisk, men det är svårt att låta bli att göra den kopplingen i dessa dagar när hela rörelsen befinner sig på ett sluttande plan.

Jimmy Åkessons replik, Professor Jesper Strömbäcks analys, TV4 tillåter annonsering, SvD, Hanna Dunér på SvD-bloggen, Lotta Gröning på Newsmill

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , , ,

0 kommentarer: