fredag 31 oktober 2008

Mona ra(s)ar

Dagens mätning är verkligen glädjande. Alliansen är tillbaks i matchen. Sossarna tappar hela 6,2 procentenheter vilket motsvarar 340 000 väljare på en månad. Alliansen ökar kraftigt, framförallt moderaterna men också folkpartiet.

Även Lars Ohly har anledning att vara glad, partiet ökar med 2,3 procent vilket är deras bästa resultat sedan februari 2005. Sverigedemokraterna tappar mark, enligt Nicklas Källebrink på synovate beror det på att väljarna under finanskrisen sätter mer tilltro till de etablerade partiernas förmåga att hantera ekonomin.

Detta bekräftar det som jag och många andra sagt tidigare, väljarna vill ha besked. De vill veta vilken politik oppositionen ska driva, vilka som ska ingå i en framtida regering om det blir maktskifte, hur de ekonomiska ramarna ska se ut osv. Inga svar har getts ännu, sossarna hänvisar till sitt rådslag som äger rum nästa år, miljöpartiet vill inte ha med vänstern och vänstern vägrar kompromissa om sin egen politik. Så visst uppfattas de som röriga och oseriösa.

För Mona Sahlins del är dagens mätning en personlig förlust. Hon försökte köra över partiet men det blev motsatt effekt. Hon blev utskälld inför öppen ridå och det skrämde iväg många väljare, i synnhet mittenväljarna som hon på senare tid ansträngt sig hårt för att få en flört med. Det kommer ta lång tid för henne att bygga upp det sargade förtroendet och frågan är om hon lyckas fram till valet. Mycket hänger givetvis på miljöpartiet och vänsterpartiets fortsatta agerande gentemot varandra.

Men dagens mätning ska inte enbart ses i ljuset av konflikterna inom oppositionen. Alliansen har fått MVG av väljarna för sättet de hanterat finanskrisen på. Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och övriga har visat upp ett bra ledarskap. Men Marita Ulvskog är tydligen av en annan uppfattning, hon menar att regeringen fått för mycket uppmärksamhet av medierna. Inte ens när det blåser som värst kan de vara ärliga varken gentemot sig själva eller väljarna.

För mer läsning klicka på följande länkar; DN, här, här, här, här SVD, här, här

Jag vill även flagga för Dilsa Demirbag-Stens artikel på brännpunkt om SVT:s senaste satsning på Halal Tv och en av programledarna,Cherin Awad som tycker att otrogna kvinnor ska stenas. SVT var väl medveten om hennes åsikter men valde ändå att anställa henne.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och dessförinnan var hon "Mångfaldskonsult" på SVT. vilket Orwellsk nyspråk! "Mångfaldskonsult".
Att SVT inte verkar ta hennes uttalnde på allvar visar att man egentligen inte respekterar muslimer som jämbördiga medborgare. Nåja, ser fram emot att Åke Green reser land och rike runt och "Vrider och vänder på invanda begrepp" ur ett kristet perspektiv. Läs hela bakgrunden på Flashback:
https://www.flashback.info/showthread.php?t=752899

Anonym sa...

Behöver svenska folket mer bevis för att inse varför Mona Sahlin inte ska leda landet? Blir det maktskifte lämnar jag Sverige utan att blinka.

Så en kommentar till Halal TV, varför ska tre beslöjade kvinnor representera hela den muslimska gruppen i Sverige?

Calle

Anonym sa...

Bra poänger av Dilsa :-)