tisdag 14 oktober 2008

Stockholmsalliansen stoppar ombildningar i innerstan

Stockholmsalliansen sätter stopp för ombildningar av kommunala hyresrätter i innerstan och attraktiva närförorter - men ombildningen i ytterstadsområdena fortsätter.

Dagens utspel är välkommet. Det visar ännu en gång att alliansen för en ansvarfull bostadspolitik för att stävja bostadssegregationen som blivit allt tydligare med åren. Under socialdemokraternas tid vid makten hade de allmännyttiga bostadsbolagen monopol över miljonprogramsområdena. För den som ville köpa sig en bostadsrätt var förorterna inget alternativ.

En bra bostadspolitik bygger på blandade boendeformer. Människor måste själva få bestämma över sitt boende, men det förutsätter att det finns valmöjligheter. I förorterna är det bra att fler vill köpa sina lägenheter samtidigt som det är viktigt att vi skapar balans i innerstan och behåller cirka halva beståndet i nuvarande skick, det vill säga hyresrätter.

Blandade boendeformer skapar grannskapsgemenskap, trygghet och ansvarskännande. Det bidrar också till att människor kan göra bostadskarriärer inom sitt område eller den ort de lever i. Det är endast så en sund bostadsmarkand kan utvecklas.

Allteftersom att Stockholm växer och fler människor väljer att flytta hit måste också marknaden anpassa sig. Människor ska kunna erbjudas bostadsrätter, hyresrätter, villor, radhus och studentlägenheter runtom i hela stan och inte bara på vissa orter som varit fallet tidigare. Alliansens mål är att bygga 15 000 bostäder under mandatperioden och hittills har vi följt tidsplanen väl.

På torsdag och fredag denna vecka är det budgetfullmäktige. Det ska bli kul att debattera med oppositionen. Efter dagens utspel borde vi vara överens om det mesta. Men någonting säger mig att de just nu sitter och gnuggar händer inför debatterna.

Läs: DN-debatt, Svd, här, här, här

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentarer:

Johan K sa...

Sund inställning ni har. Hoppas ni får een mandatperiod till. Då vill jag flytta tillbaka till Jakan igen. Kul att du hittade till bloggen förresten. Hälsa hem.