fredag 24 oktober 2008

Feministisk Initiativs kampsång

Det finns olika sätt att manifestera sitt hat mot män, vissa hävdar att män är djur medan andra vill slita dem i stycken.

Lyssna här

2 kommentarer:

Johan K sa...

Om man ser män som djur så förvånar det mig inte att de även vill slita dem/oss i stycken. Enligt mitt synsätt så är vi alla djur, men vi bör respektera och vara ödmjuka mot varandra.

Den här FI:an är en av dem jag tycker jag oftast är ute och simmar på djupt vatten:

http://veronicasvard.driftig.nu/

I övrigt tar jag upp Fredriks fråga till CB på bloggen, hoppas någon nappar. Hälsa Kevin och Fredrik och ha bra helg.

Anonym sa...

Så trevligt att upptäcka nya läsare av bloggen, Johan. Undrar dock vad det "djupa vattnet" består i? Det låter så mystiskt.

Angående ryktet att Feministiskt initiativ skulle tycka att "män är djur" är verkligen bara just ett rykte som har upstått efter dokumentären "könskriget", som faktiskt inte hade någon som helst koppling till Feministiskt initiativ. Några journalister har dock satt igång det ryktet. Hittar ni något faktiskt Fi-uttalande som hävdar detta så kan ni ju höra av er igen. Jag har ännu inte hittat något.

Angående "kamp-sången" så var det många artister på den kongressen och dåvarande styrelsen hade inte tagit reda på exakt vilka sånger och ramsor som skulle framföras. Hade dom hört texten som länkas till ovan och dessutom förstått hur denna text skulle klippas ur sitt sammanhang och misstolkas så hade de förståss inte släppt fram den.

I sin urklippta form låter den naturligtvis förskräcklig, det håller jag med om. Det finns naturligtvis ingenting hos Feministiskt initiativ som påskiner att feminister skulle vilja slita män i stycken. Jämställdhet är målet, inte kvinnlig dominans.

För att ändå förtydiga ramsan som hnvisas till så vill jag berätta att tjejerna berättade historien innan de sjöng. Sången handlar om en tjej gruppen känner som blev insläpad i några buskar och grovt missandlad och våldtagen en kväll på väg hem. När gärningsmannen lämnat platsen så hör hon en förbipasserande och ropade på hjälp. Den förbipasserande mannen kommer. Och våldtar henne han också innan han lämnar platsen.

Sången handlar om vännernas känslomässiga reaktion på hur just dessa två män behandlat deras vän. Den handlar inte om män i allmänhet.

Och så är det en sång och inte ett politiskt manifest av något slag. Kulturen är fri i vårt land. Betydligt radikalare saker återfinns inom kulturen utan att några reaktioner normalt väcks. Det problematiska i detta var att ett sådant kulturellt inslag inte var lämpligt i ett politiskt sammanhang, för att det kan tolkas som att det är en del av det politiska budskapet - vilket inte var avsikten.

Men har man redan bestämt sig för att hata feminister så spelar det nog ingen roll vad jag eller någon annan skriver eller säger om detta. Vill dock avsluta med att länka till Schymans kommentar:
http://www.youtube.com/watch?v=n-Db21Lo9yk