söndag 30 november 2008

Mellanöstern behöver Hillary Clinton

I morgon förväntas blivande presidenten, Barack Obama utse sin forne rival Hillary Clinton till ny utrikesminister. Detta efter att maken Bill Clinton nu gått med på att offentliggöra samtliga bidragsgivare till stiftelsen Clinton foundation. Läs här

Med Hillary som utrikesminister kan alla fredsälskare andas ut. Hon har alltid varit glasklar med vad som behöver göras för att åstadkomma fred och demokrati i länder där diktaturregimer styrt år ut och år in.

Mellanösternpolitiken kommer sannolikt få en annan prägel, kurderna kan räkna med en fortsatt amerikansk närvaro (hoppas jag) Iran får räkna med en utrikesminister som inte kommer sitta passivt och se på medan de tillverkar kärnvapen. Israel kommer få en mycket god vän som inte ger vika för mörka krafter. Afghanistan kommer ha hög prioritering på dagordningen.

Med Hillary Clinton som utrikesminister kommer politiken, retoriken och överhuvudtaget respekten för USA att öka igen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

lördag 29 november 2008

Mona Sahlins tillkortakommanden

Igår kritiserade s-ledararen Mona Sahlin alliansregeringens jämställdhetspolitik. Detta efter att World Economic Forum presenterat en rapport som visar att Sverige fallit från första till tredje plats i jämställdhetspolitiken.

En opositionsledares främsta uppgift är att syna den sittande regeringens politik, men då gäller det att ha faktakoll. Även om inte partiledaren hinner läsa in allting så måste man förlita sig på att medarbetarna sköter sitt jobb bra. Så har inte varit fallet.

Rapporten visar klart och tydligt att nedgången beror på den förda politiken från 1998-2006. Då var det inte alliansen som styrde Sverige utan det var Mona Sahlin och övriga s-folket.

Jag förstår att jämställdhetsminister, Nyamko Sabuni blir förbannad när såssarna försöker dölja sina egna misslyckanden genom att attackera henne och regeringen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,

torsdag 27 november 2008

Idag börjar folkpartiets provval

Idag har alla folkpartimedlemmar fått hem medlemstidningen med provvalslistan. Det är så många som 94 personer som ställer upp, kända som okända.

Både Marit Paulsen och Maria Leissner gör come back. Olle Schmidt som sitter på ett av våra två mandat ställer också upp till omval. Men vi har fler bra namn; Barbro Westerholm, Amelie Tarschys, Martin Andreasson, Fredrik Malm, Anders Ekberg, Peter Lowe och många många fler.

Liberal Mångfald har sin egen kandidat, Samuel Danfosky, läs mer om honom på hans blogg.

Förhoppningsvis presenteras provvalsresultatet innan jul, listan ska spikas på partirådet 6-7 februari.

Till dess önskar jag alla kandidater lycka till!

Jag skriver på SVT-opinion

I dag skriver jag på Svt opinion om den förra socialdemokratiska regeringens missyckade integrationspolitik. Artikeln går att läsa här.

Socialdemokraterna har gjort till vana att skylla de egna misslyckandena på alliansen och jag bemöter Veronica Palm(s) kritik. Läs hennes artikel här

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

torsdag 20 november 2008

Limmud konferens!

På lördag och söndag är det Limmud konferens i Stockholm. Det är ett utmärkt tillfälle för den seminarieintresserade att komma och lyssna. 60 seminarier ska hållas och ämnena handlar om allt mellan politik, textstudier, familj, praktisk judendom till andra ämnen.

På lördagskvällen ska jag tala om kurder och judar 19:45-20:45. Men jag vill också flagga för Fredriks pass om Sverigedemokraterna och antisemistim, Birgitta Ohlsson och judiska feminister och Samuel Danfosky som modererar en paneldebatt om Israel 60 år.

Läs mer på hemsidan

tisdag 18 november 2008

Stockholms Speaks!

I kväll ska jag vara med på en debatt i Kulturhuset. Jag och representanter för de andra partierna ska diskutera Stockholms översiktsplan och Vision 2030 med ungdomar från hela staden.

Debatten hålls på scenen i Lavas Café och håller på mellan 17:45-19:30. Arrangörer är Medborgaranalysen.

måndag 17 november 2008

Kvotering är ingen bra lösning

Frågan om kvotering har länge varit föremål för debatt. Den förra regeringen hotade med det men inget hände. Istället förskjöts frågan till framtiden hela tiden. Nu har jämställdhetsminister, Nyamko Sabuni (fp) klart och tydligt deklarerat sin och regeringens ståndpunkt i ett reportage i Svd.

Bolagsstyrelserna kommer inte tvingas kvotera in kvinnor. Det är ett glädjande besked, man kan inte ersätta diskriminering med diskriminering. Kompetens ska vara avgörande för uppdragen.

Jag tror det är viktigt med ett underifrånperspektiv. Hela samhället måste ha en vilja till förrändring, att jobba med attityder är den största utmaningen. Politiker ska arbeta förebyggande och förenkla för människors vardag (familjer) att kunna arbeta på lika villkor och dela på bördorna hemma.

Alliansregeringen har gjort en hel del på den här fronten. Bland annat har man infört avdrag för hushållsnära tjänster, jämställdhetsbonus för att fler pappor ska stanna hemma med sina barn. Jämställdhetsministern har satsat 100 miljoner kronor om året från 2007 till 2009 på att främja kvinnors företagande. Och mer finns och kommer det att göras.

Lika fel som det är att kvotera in kvinnor är det fel att särbehandla invandrare "positivt". Det göder bara förakt och misstänksamhet om man avviker från det normala, dvs vit medelålders man i sina bästa år. Människors initiativkraft, kompetens och erfarenheter är de meriter måste väga tyngst, inte kön, etnicitet eller stämpel på pannan.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

söndag 16 november 2008

Ännu en mätning att glädjas över

Gapet mellan alliansen och oppositionen minskar stadigt. Väljarna har sagt sitt, de föredrar ansvarsfulla politiker i en tid då lågkonjukturen sveper in över Sverige.

Regeringen har visat handlingskraft. Vilket inte kan sägas om oppositionen. I veckor har de inför öppen ridå visat hur mycket de ogillar varandra. Boven i dramat är ekonomin. Lars Ohly vägrar kompromissa, miljöpartiet vägrar acceptera att (v) inte följer efter deras pipa och Mona Sahlin försöker krishantera vilket inte funkat så bra hittills.

Ohly har vid flera tillfällen sagt att en ny regering som inte ger utrymme åt vänsterparitet kommer att fällas. Han låter bestämd, men frågan är om han löper linan ut när det verkligen gäller. Han spelar ett högt spel. Tar Mona Sahlin honom på allvar? Vad vore isf allternativet, att sitta med i en högerregering? (som han kallar alliansen för)

Hur som helst är det viktigt att alliansen inte fäster för stor vikt på oppositionens trassel, det är viktigt att de fortsätter kommunicera till väljarna vad de gör och vill göra i framtiden. Ingen kan ta ut segern i förskott, det är först på valdagen som valet avgörs.

Svd, P J Linders krönika

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

måndag 10 november 2008

Istanbul, staden som är

Jag befinner mig fortfarande i Turkiet. Istanbul är verkligen en storstad. Är man inte van vid stress eller mycket folk ska man hålla sig borta härifrån. En resa in till centrala stan kan ta upp mot 3 timmar (med buss) och det kan vara väldigt påfrestande. Trafiken är inte att leka med, alla har sina egna regler. Det är lite som en fotbollsmatch (plötsligt ska alla agera domare). Men det är bara att gilla läget, vill man komma fram någonstans måste man anpassa sig.

Som ni kanske noterat går det att använda blogger igen. Tydligen upphävdes förbudet två dagar efter att det trätt i kraft. Bra! Inget annat hade varit möjligt. Men ett steg framåt innebär två steg bakåt i den turkiska reformprocessen. Youtube är fortfarande förbjudet, man möts av följande text;

BU SİTEYE ERİŞİM ENGELLENMİŞTİR
Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 05.05.2008 tarih ve 2008/402 nolu kararı gereği bu siteye erişim TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'nca engellenmiştir.

Access to this web site is banned by "TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞI" according to the order of: Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 05.05.2008 of 2008/402.

fredag 7 november 2008

Istanbul

Det har varit låg aktivitet på bloggen senaste veckan. Mycket har hänt, och den i särklass största nyheten är valet i USA. Obama har gjort det ingen trodde var möjligt, han har intagit världens mäktigaste ämbete och det med en jordskredsseger.

Detta om nått vittnar om att ingenting är omöjligt. Grattis Obama! Även John McCain förtjänar beröm. Han har gjort en tapper insats men det gick inte hela vägen. Han tog förlusten statsmannaaktigt och erkände sig besegrad utan att komma med bortförklaringar om det ena eller det andra.

I morgon reser jag och Kevin till Istanbul. Vi ska besöka släkt och bekanta i en vecka. Jag kommer varken kunna blogga eller läsa andras bloggar eftersom att Turkiet förbjudit blogger.