Frågan om kvotering har länge varit föremål för debatt. Den förra regeringen hotade med det men inget hände. Istället förskjöts frågan till framtiden hela tiden. Nu har jämställdhetsminister, Nyamko Sabuni (fp) klart och tydligt deklarerat sin och regeringens ståndpunkt i ett reportage i Svd.
Bolagsstyrelserna kommer inte tvingas kvotera in kvinnor. Det är ett glädjande besked, man kan inte ersätta diskriminering med diskriminering. Kompetens ska vara avgörande för uppdragen.
Jag tror det är viktigt med ett underifrånperspektiv. Hela samhället måste ha en vilja till förrändring, att jobba med attityder är den största utmaningen. Politiker ska arbeta förebyggande och förenkla för människors vardag (familjer) att kunna arbeta på lika villkor och dela på bördorna hemma.
Alliansregeringen har gjort en hel del på den här fronten. Bland annat har man infört avdrag för hushållsnära tjänster, jämställdhetsbonus för att fler pappor ska stanna hemma med sina barn. Jämställdhetsministern har satsat 100 miljoner kronor om året från 2007 till 2009 på att främja kvinnors företagande. Och mer finns och kommer det att göras.
Lika fel som det är att kvotera in kvinnor är det fel att särbehandla invandrare "positivt". Det göder bara förakt och misstänksamhet om man avviker från det normala, dvs vit medelålders man i sina bästa år. Människors initiativkraft, kompetens och erfarenheter är de meriter måste väga tyngst, inte kön, etnicitet eller stämpel på pannan.
Läs även andra intressanta åsikter om Kvotering, positiv särbehandling, jämställdhet, jämlikhet, Nyamko Sabuni, folkpartiet, kön, invandrare,
måndag 17 november 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Mycket bra sagt!Kompetens först annars blir det en Mona som leder...
nja, jag vill nog inte påstå att Mona inte är kompetent som politiker, men börjar hon inte leverera politik snart så kommer väljarna ge sin dom nästa val.
Du skriver att kompetensen ska vara avgörande för uppdragen. Men är den verkligen det i dag? Resultatet av Norges kvoteringslag visar ju att kompetensen generellt har höjts i bolagsstyrelserna sedan fler kvinnor fått plats.
Skicka en kommentar