lördag 29 november 2008

Mona Sahlins tillkortakommanden

Igår kritiserade s-ledararen Mona Sahlin alliansregeringens jämställdhetspolitik. Detta efter att World Economic Forum presenterat en rapport som visar att Sverige fallit från första till tredje plats i jämställdhetspolitiken.

En opositionsledares främsta uppgift är att syna den sittande regeringens politik, men då gäller det att ha faktakoll. Även om inte partiledaren hinner läsa in allting så måste man förlita sig på att medarbetarna sköter sitt jobb bra. Så har inte varit fallet.

Rapporten visar klart och tydligt att nedgången beror på den förda politiken från 1998-2006. Då var det inte alliansen som styrde Sverige utan det var Mona Sahlin och övriga s-folket.

Jag förstår att jämställdhetsminister, Nyamko Sabuni blir förbannad när såssarna försöker dölja sina egna misslyckanden genom att attackera henne och regeringen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

varje gång mona skämmer ut sig offentligt ökar alliansens odds att sitta en period till.

Anonym sa...

Var vänlig läs rapporten. Du har fel vad gäller nyheten om jämställdhetsindex.

http://www.weforum.org/pdf/gendergap/report2008.pdf

När det gäller de *historiska* *jämförelserna* använder man sig visserligen av 1998-2006. Men om du tittar på sidorna 43-45 - "How Country Profiles Work" - så står det hur tydligt som helst var värdena för 2008 års beräkning hämtas. Merparten är från databaser "accessed june 2008" - alltså pinfärska siffror. (Jämför gärna med käll- och beräkningsmetodiken på sidorna 31-32 i 2007 års rapport.) Hur mycket det väger in i indexberäkningen har jag inte räknat ut, men jag tycker det är ohederligt att hänga med i drevet utan att ens kontrollera rapporten själv.

Gulan Avci sa...

Anders,

jag ska tala om för dig vad som är ohederligt. Att skylla på någon annan när man haft det yttersta ansvaret för jämställdhetsfrågorna. I tolv år dessutom.

Nyamko Sabuni har fått spendera mycket av sin tid på att rensa upp efter er.

De reformer som genomförts ger inte effekt på en gång men jag är helt övertygad om att många kvinnor kommer få det mycket bättre framöver.