söndag 2 september 2007

Försvara yttrandefriheten

Idag skriver jag en artikel till Expressen om senaste tidens konflikt som uppstått efter Nerkes Allehandas publicering av konstnären Lars Vilks teckning på Muhammed som rondellhund.

Även Sakine skriven om konflikten i sin ledare

15 kommentarer:

Anonym sa...

Anders? han heter väl Lars.

Gulan Avci sa...

det är klart han heter Lars och inget annat, tack!

Anonym sa...

Mycket bra debattartikel.

Gulan Avci sa...

tack Markus. Jag har fått många positiva reaktioner av såväl svenskar som invandare.

Bulten i Bo sa...

I Afghanistan skrev i går muslimska företrädare och religionsministeriet i ett gemensamt uttalande i Kabul Times att teckningen provocerat alla afghaner och att den svenska regeringen måste bestraffa de ansvariga. Man kan undra om talibanerna redan tagit tillbaka makten.

Sverige sänder alltå trupper dit för att hjälpa dessa yttrandefrihetsbegränsare kvar vid makten?

Gulan Avci sa...

Bulten i Bo, läs om läs rätt. Svenska styrkan behövs i Afghanistan. De gör en viktig insats, det vore ett svek mot befolkningen om Sverige kallade hem sin trupp.

Allt gott

Bulten i Bo sa...

Ger vi upp, lämnar Afghanistan, kommer människorna återigen att hamna i den fundamentalistiska talibanregimens våld.

skrev en annan folkpartikel på Expressens debattsida.

Du får väl berätta för henne att människorna redan är under "den fundamentalistiska talibanregimens våld".

Anonym sa...

Ingen vettig person vill se talibanerna åter ta makten i Afghanistan. Att det finns fundamentalister i regimen idag är illa men givetvis inte så illa som under talibanregimen.
Jo förresten: det finns en grupp som inte tycks ha något emot en ny talibanregim: svensk vänster (eller rättare sagt en del av svensk vänster).

Bulten i Bo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bulten i Bo sa...

det finns en grupp som inte tycks ha något emot en ny talibanregim: svensk vänster (eller rättare sagt en del av svensk vänster).

Nja, de som verkar vara de som hårdast engagerar sig i frågan om att hjälpa de av Gulan utpekade talibanerna kvar vid makten i Afghanistan är ju Nina Larssons falang inom folkpartiet. Hon vill ju t.o.m. att mer svensk trupp ska sändas för att garantera yttrandefrihetsbegränsarnas positioner i regeringen.

Jag tillhör istället den delen av "vänstern" (har faktiskt även lagt folkparti-sedlar i valkuverten vid några tillfällen) som tycker afganerna själva får göra upp vilka personer de vill ha vid makten, inget för mig eller Gulan att ha åsikter om. Om ni kikar ner i ert folkpartiarkiv ska ni säkert finna liknande skrifter om "avkolonialisering" och "alla folks rätt till självbestämmande"; det var faktiskt en rätt okontroversiell åsikt till och med i folkpartiet för en inte alltför lång tid tillbaka.

Vore det inte en lämplig första åtgärd för major Jan Björklund när han väljs i morgon att skippa snällismen mot den afganska regeringen och tala klarspråk? T.ex. "Om inte ni slutar ha åsikter om vilka straff som skall utmätas för olämpliga blyertsteckningar i vårt land så tar vi hem trupperna från ert land"!

Ni får tipset gratis av mig, Gulan!

Anonym sa...

Jag förstår Bulten: du vill att Sverige börjar säga ifrån på skarpen åt religiösa diktaturer som Iran som lägger sig i vad som står i svensk press?
Ja varför inte?
Ang talibanerna är de ett sånt hot mot mänskliga rättigheter att även den nuvarande regimen, trots sina brister, framstår som helt ok vid en jämförelse.
Därför bör trupperna stanna.

Bulten i Bo sa...

Absolut Markus, i det mycket hypotetiska fall att Nina Larsson lyckats få sänt svenska trupper till Iran för garantera även den regeringens fortlevnad skulle jag inte ha något emot att man villkorade ett svenskt fortsatt engagemang mot att Ahmadinejadh håller käften om svensk inrikespolitik.

Verkar dock inte som om varken Gulan eller Jan Björklund förmår sända ut signaler om att svenska trupper inte tolererar att skyddsobjekten (i detta fall: Talibanekvivalenter, allt enligt Gulans Expressenartikeln) blandar sig i svensk inrikespolitik. Jaja, man kan ju inte vara tuff och sätta hårt mot hårt på alla områden.

Får väl ge ett tips till då: Skulle det vara så att den Afghanska regeringen har använt SMS för att med sitt budskap störa den svenska politiken, se då till Jan Björklund ordnar så att den svenska kontingenten på plats åtminstonebeslagtar deras mobiltelefoner.

Någon symbolbelöning ska man väl i alla fall få om man har röstat på Folkpartiet för hårdare tag, eller hur?

Anonym sa...

För Helsicke! Nån måtta får det vara!

Våra muslimer i sverige skriker högt så fort de känner sig kränkta men jag
ser dem aldrig på gatorna! När det sker fruktansvärda dåd i hjärtat av Europa av deras mer bokstavstroende trosfränder.

Varför var inte svenska muslimer och demonstrerade mot bombningarna i London, Madrid och tog ett klart avstånd mot detta!

Hur tusan tror muslimerna i Sverige egentligen att Europeer överhuvudtaget ska få en bättre bild av dem om de är tysta när en bomb exploderar i tunnelbanor och civila dör.

Men högljutt protesterar p.g.a av en karikatyr.

Det är skamligt!

Jag är från Turkiet dvs ett muslimiskt land. Jag har respekt för andra religion men hur många muslimer som var det som protesterade mot att de två tusen år gamla buddha statyerna ett världskulturarv sprängdes av Talibanerna i Afganistan?


Jag skäms!
Och är så förbannad!

För övrigt är jag från ett muslimiskt familj och min far är troende, men ibland undrar vad muslimerna i sverige tänker med


Ibrahim

Anonym sa...

Hur reagerade Kurderna i Diyarbakir i östra Turkiet på Vilks "konst" som profeten Mohammed som rondellhund, jo det var stora protester:

http://youtube.com/watch?v=NhEdtNA87Yc

Anonym sa...

JÄTTE BRA VAR DEN!