onsdag 5 september 2007

Karikatyrdebatten fortsätter!

I morgon kväll ska jag vara med i tv-programmet argument för att diskutera Mohammedteckningarna. Jag har tidigare skrivit om det i expressen. Jag kommer fortsätta försvara publiceringen i Nerkes Allehanda.

Jag lägger ingen värdering i om huruvida det var lämpligt eller ej av NA att publicera bilden. Det är upp till varje tidningsredaktion att göra den bedömningen. Politiker ska hålla fingrarna i styr. Tyvärr har vi sett tendenser där riksdagsledamöter gärna vill inskränka i Tryck-och-pressfriheten som är grundlagsskyddad.

Det fria ordet är grunden för det civila samhället. Om vi börjar inskränka i friheter så har vi gett vika för diktaturstater som Iran och Pakistan. Det har haglat officiella fördömanden senaste tiden från många arabiska länder. De kräver att svenska regeringen ska straffa de skyldiga till "dessa avskyvärda brott".

Programmet direktsänds i SVT 22:00. Andra medverkande är bland annat Lars Vilks, en talesperson för en av de muslimska samfunden och en konstnärinna med bosnisk bakgrund.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt bra att du visar var skåpet skall stå vad gäller tryck-och-pressfriheten. Det är inte minst viktigt att just muslimerna själva visar att de önskar leva i ett öppet, sekulariserat och fredligt samhälle. Om inga muslimer höjer rösten är risken överhängande att den negativa stigmatiseringen av gruppen som helhet växer och orsakar problem för samtliga parter i samhället. Alla stämplas kollektivt för värderingar vilka förmodligen endast uppbärs/innehas av en blygsam minioritet.

PS. Vi har ju Sakine ochså! Läget känns därmed säkrat.

Anonym sa...

Hur reagerade Kurderna i Diyarbakir i östra Turkiet på Vilks "konst" som profeten Mohammed som rondellhund, jo det var stora protester:

http://youtube.com/watch?v=NhEdtNA87Yc

Anonym sa...

Inte så konstigt. Efter allt Turkiet har sabbat så har islamisterna blivit starkare.

Anonym sa...

Kurder tar inga individuella ansvar för sina gärningar eller...allt ska skyllas på regimen och staten i vanlig ordning vart än de lever.

Även hedersproblematiken, att skaffa sig 4 fruar fast det är olagligt och att ha typ mellan 5 och 15 barn med vardera...

Nej, kurder fårt ta ansvar för sig själva, sina gärningar och åsikter de är myndiga...