onsdag 26 september 2007

Ska slöjan förbjudas i skolan?

Idag presenterades en enkätundersökning från Uppsala universitet som drar två slutsatser. Fler svenskar har positiv syn på invandrare, ca 80 procent. Hälften av de tillfrågade tycker att det borde vara förbjudet med slöja i skolan och på arbetsplatser.

Undersökningen är välkommen och viktig. Den första frågan slår hål på självutnämnda proffstyckare såsom Massoud Kamali, Mikael Trolin, Paul Lappalainen och Kurdo Baksi. De brukar hävda att det svenska samhället är genomsyrat av rasism.

Den andra frågan är också viktig, det återaktualiserar en fråga som debatteras alldeles för lite i det offentliga. Slöjans vara eller icke vara. Personligen tycker jag att slöjan ska förbjudas i skolan. Barn ska inte bli påtvingade religiösa klädesplagg de inte valt själva och indoktrineras i sina föräldrars tänkande.

Dessutom utgör slöjan en politisk symbol i länder som t.ex. Iran och Afghanistan där kvinnan tvingas till underkastelse och männen genom slöjtvånget kan fortsätta förtrycket.

Det är upp till vuxna människor att själva bestämma om de vill bära slöja, såvida de inte tvingas till det. Men jag vet att det finns kvinnor och tjejer som inte valt det själva. Deras berättelser är tillräckliga för att stå upp för ett förbud i skolan.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bäste Gulan!

För egen del tror jag att vi behöver/måste se problematiken ur ett större och mer mångfacetterat perspektiv än ur det strikt islamistiska. Barn och omyndiga ungdomar behöver/måste själva finna sin identitet (religösa och/eller politiska) utan påtryckningar från sin närmaste omgivning. Detta bör självfallet gälla såväl kristna, muslimer, judar som jehovas vittnen osv.

Återkommer inom kort, ok?

Alex sa...

Gulan, vi måste lära oss skilja på tvång och tillhörighet. Om ett barn växer upp i en muslimsk familj ska föräldrarna då inte kunna undervisa sina barn i sin religion och fira helgerna tillsammans?
Anser Johan att barn ska växa upp utan att fira Jul, Kinesíska nyåret eller Chanukka för att föräldrarna vill det och de ska vänta med det tills de blir vuxna? Vem ska undervisa dem om de olika religioerna? Den svenska skolan? Eller är det bara de andra som inte får överföra sina värderingar till sina barn utan bara svenska föräldrar och hela det svenska samhället som får göra det?
Att anse att små tjejer bär huvudduk i lågstadiet är att gå för långt, men då blir det en helt annan sak. jag har sett småtjejer i London med svarta slöjor för hela ansiktet . Det är för mycket!

Anonym sa...

Men Gulan ärligt talat, jag läste också om det resultatet som Uppsala universitet lagt fram men du drar helt egna slutsatser. "Invandrare är väl okej, men de måste uppföra sig som svenskar,80 procent skriver också under på att ”invandrare har en skyldighet att anpassa sig till vårt lands vanor,”ju mindre man märker av alla utlänningar desto bättre" Toleransen är hur låg som helst. Det är lite som du sj brukar säga, "de ska som anpassa sig eftern oss". Vilket är det undersökningen har kommit fram till. Och man har kommit fram till att en invandrare från EU behandlas olika än invandrare från Asien. Eller han ses inte som invandrare på samma sätt.Vad säger detta till dig?

Det andra om du tycker att Kamali är självutnämnda proffstyckaren så beror det på att du inte läst rapporten som han och flera till kom med. OBS!det var inte han som skrev ihop rapporten. Och visst ska man vara ödmjuk så även om du är en lyckatinvandrare så tycker jag inte att du ska prata om att svenska samhället ska ha en integrationspolitik som du förespråkar eller fp.Så läs artikeln en gång till och rapporten om du orkar.

Gulan Avci sa...

jag har inga problem med att vuxna bär på religiösa symboler.

Självklart ska människor fira olika kulturella och religiösa högtider- jag har inte påstått något annat.

Vad jag menar är att vi måste våga sätta ner foten och inte bli förblindade av religionsfriheten när t.ex. en flicka tvingas bära slöja i grundskolan för att hennes föräldrar bestämt det åt henne.

Vi har även exempel från kristendomen. Ta t.ex. Knutby och Plymouthbröderna. Barnen i dessa församlingar är helt avskurna från övriga samhället.

När barn riskerar fara illa så ska samhällets institutioner fungera och skydda dem.

Anonym sa...

Är detta inläg ett svar till mig eller är det bara ett vanligt inlägg?

Anonym sa...

Gulan. Bra!

Precis min uppfattning (dvs ditt inlägg). Jag hann tyvärr inte författa färdigt (utveckla mitt resonemang) mitt inlägg då jag skulle med bussen.

Anonym sa...

Gulan,

Har inte du massa kurdiska släktingar, barn som vuxna som går i huckle eller slöja!?...särkilt i dina hemtrakter där kvinnor är förtryckta med våld, våldtäkt giftermål med första kusiner och mord i värsta fall etc

Anonym sa...

Snälla åk till ditt hemland Turkiet o kämpa för era kurdiska rättigheter som alla tapra poltiker o gerila män!! Istället för att predika om slöjburbudet här i sverige! Du är en falsk muslim o falsk kurd! Abdulla från Palestina