torsdag 22 oktober 2009

Fel beslut att frige krigsförbrytaren Plavsic

Regeringens beslut att frige krigsförbrytaren Biljana Plavsic är bedrövligt, rent ut sagt. Plavsic dömdes till 11 år av tribunalen i Haag men har endast avtjänat 7 år. I Sverige har vi den generella ordningen att man sitter två tredjedelar av straffet. Folkrättsjuristen Mark Klamberg svarar på frågor på DN

Ska en internationell domstol fungera kräver det givetvis att länder är villiga att ta emot krigsförbrytare. Men jag anser att man borde ha en annan ordning så att personer som Plavsic sitter tiden ut.

Än idag har alla kroppar i Bosnien inte hittats. Oläkta sår har återigen rivits upp bland offer och anhöriga. Plavsic är en fri kvinna och ett regeringsplan väntas flyga in i veckan för att hämta henne. Hon kommer gå vidare med sitt liv men inte de som drabbades av utrensningen.

Regeringen motiverade beslutet med att begäran att frige Plavsic kommit utifrån. Men det är inte skäl för att benåda henne, för det är till slut regeringen som tar beslutet.  Folkpartiet argumenterade för att Plavsic inte skulle släppas i förtid. Johan Pehrson som är gruppledare och rättspolitisk talesman för folkpartiet sa följande till Expressen tidigare idag:

- Det hade inte varit orimligt om regeringen kommit fram till en annan slutsats, att hon hade fått stanna i fängelse ytterligare ett par år. Det hade inte hjälpt de som fallit offer för hennes fruktansvärda brott, men det hade visat tydligt hur allvarligt vi ser på brott mot mänskligheten.

- Det är ett komplicerat fall och arbetet går vidare. Det finns mycket annat att arbeta med när det gäller mänskliga rättigheter.

SvD SvD SvD Expressen Lotta Edholm och Mark Klamberg har också bloggat om ämnet

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Alla "bosniska", muslimska och kroatiska krigsförbrytare då??? Alla vet att sådana finns med ingen talar om det.
Vad är förresten "bosnien"?? Ett konstgjort "land" (likt många andra nuförtiden), där hälften av invånarna (i Serbiska Republiken) är tvångsanslutna och inte känner sig hemma. Deras halva av området är de facto serbisk (om än inte de jure, ännu). De bör snarast få frigöras från denna ohemula "stat" och återförenas med Serbien. Resten kan fortsätta leka låtsasland om de vill. Man kan inte tvinga halva befolkningen att vara "bosnier" om de nu inte är det och inte vill vara det!

Anonym sa...

Det är fruktansfart. Sverige skulle aldrig släppa ut Biljana om Sveriges barn drabbades. Det som saknar Sveriges regering är empati. Den häxan ska bli sankt i Belgrad. Varför släpper inte regeringen Miajlo Miajlovic ur ut fängelset? Han har begått bara ett mord i gemförelse med Biljanas tusentals.

Tack till Folkpartiet, ni har empati !!!!

Rätt ska vara rätt sa...

Serbernas och kroaternas beteende i kriget har rannsakats in på molekylärnivå, när ska motsvarande ske för muslimerna? Alla dessa saudiska, iranska och andra muslimer som slogs på muslimsidan – vara många stannat kvar för att islamisera Bosnien ytterligare – och som gjorde sig skyldiga till ohyggliga brott (halshuggningar av serbiska fångar, etc). Varför är EU och FN och Bosnierna/muslimerna härinne så selektiva? Att Västerländsk massmedia av något skäl valt att utmåla serberna/kroaterna som ärkeskurkar är något som borde utredas och rannsakas. Det jag rekommenderar alla medborgare är att insupa massmedias nyhetsförmedling med ett par ton misstänksamhet och källkritik. Det ÄR så att Västerländsk massmedia, bland annat när det gällde balkankrigen, utmålade muslimerna ensidigt som offer, och de andra som skurkar, vi ser det idag bl.a. när det gäller Israel, Indien, Nigeria och andra konflikter där muslimer är inblandade. Så snabbt det finns en konflikt där muslimer är inblandade så blir de genast utmålade som offer. Det intressanta var att mitt under bosnienkriget där några tusentals muslimer dog, då massakrerades nästan en miljon icke-muslimska svarta i Afrikas hjärta, massmedia gav inte den händelsen särskilt mycket utrymme. Inga FN-resolutioner och krokodiltårar från EU visade sig då…

KLARTEXTEN! sa...

Alla vet att det var serberna som började slakten. Om sen muslimerna hämnas, så what? Det har dom moralisk rätt till.

Alla vet att jag hatar islamister, men slakt av oskyldiga muslimer kan förstås aldrig tolereras!

Helst skulle förstås Plavsic avrättats, i andra hand tjäna hela straffet, vilket förstås är alldeles för lindrigt också!

Ruttet av svenska regeringen!

Ida sa...

Hoppsan! Här hittar jag det man har gemensamt med Folkpartiet! Tack!

Första kommentar av anonym förstår jag som stöd till folkmordet och det etniska rensningen, koncentrationsläger mitt i Europa inför år 2000. Dig, anonym skulle jag aldrig släppa på min blogg!

Jag håller inte med dig heller, Klartext, som säger att det är OK att man hämnades - vilket innebär mord på civila. Det säger jag trots att du ger rätt till bosniska muslimer, och JAG är en bosnisk muslim.

Krigsförbrytare finns inom alla grupper, alla parter i Balkankriget. Jag önskar att alla betalar för det med många år i fängelse. Europa satte upp VAPEN EMBARGO mot Bosnien så folk inför utrotning hade inga möjligheter att försvara sig. Därför öppnade man gränser till arabiska muhadjediner (frivilliga krigare).
Samma extremister har kommit från andra Europeiska länder (dvs "korskrigare") från Ryssland, Grekland, Ukraina, etc.

PS! rekommenderar gärna min artikel i Uppsala Nya Tidning där jag förklarar tydligt hur folkmordet ser ut:

http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=2-AV_ID=972996,00.html

mvh / Ida Dzanovic