måndag 12 oktober 2009

Viktigt att fortsätta arbetet mot hederskulturen.

Tidigare i kväll var jag på ett seminarium på ABF som handlade om hederskulturen. Arrangörer var nätverket mot hederskultur och föreningen varken hora eller kuvad.

Fyra böcker har gets ut i samma tema senaste tiden. Men utgångspunkterna skiljer sig åt. Författarna fick möjlighet att berätta för oss i publiken hur de fick idén att skriva böckerna, och svara på våra frågor.

Emre Güngör och Nima Dervish har skrivit boken ”varför dödar man sin dotter”. Boken är skriven utifrån männens (förövarnas) perspektiv. Fadime Sahindals pappa, Pela Atroshis pappa och bror och Saras kusin har intervjuats. Läsaren får veta hur de tänkte och hur de kunde begå dessa bestialiska mord på sina kvinnliga familjemedlemmar.

Dilek Baladiz har skrivit boken ”i hederns skugga”. Hon har intervjuat 10 killar som får beskriva sin syn på heder, jämställdhet, relationer med mer. Dilek menar att killarna har en nyckelroll i arbetet mot hederskultur. De tvingas agera kyskhetsväktare och blir på så sätt både förövare och offer.

Får killarna en mer liberal syn på samhället, om kvinnors och mäns lika rättigheter så kommer det på sikt innebära lättnader för tjejerna. Samhället har en viktig roll,  i synnerhet förskolan och skolan som redan från barnsben ska lära barnen att de är lika mycket värda. Boken riktar sig till ungdomar och till yrkesverksamma som möter ungdomar i sitt arbete.

20-åriga Melissa gjorde starkast intryck på mig ikväll.  Hon berättade om sina egna erfarenheter om att leva kontrollerat liv med fysisk och verbalt våld som en del av vardagen. I fyra år har hon tvingats leva med skyddad identitet, och varje dag är en ny kamp.

Melissa vill att hennes bok ska hjälpa andra tjejer så de inte tvingas göra samma resa som henne. Myndigheterna får inte lämna tjejerna i sticket, vilket man gjorde med henne. Melissa är en ung och modig tjej som vågar dela med sig av sina erfarenheter och det ska hon ha en stor eloge för.

För någon månad sedan presenterade Stockholms stad bland de mest omfattande kartläggningarna som gjorts i området. Bara i Stockholms kommun lever 4000 ungdomar hedersrelaterade liv. Det är viktigt att vi med alla samlade kunskaper fortsätter arbetet mot hederskulturen. Det kommer sannolikt rädda många liv i framtiden.

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,

0 kommentarer: