onsdag 21 oktober 2009

Metro och City ägnar sig åt censur

Först var det Tidningen-City som ägnade sig åt censur när före detta kolumnisten Sakine Madon skrev om Turkiet och Pippi Långstrump. Det blev en herrans liv. Turkiska gruppen i Sverige krävde en ursäkt och fick det. Inte av Sakine själv, utan av redaktören Mikael Nestius. Därmed ansåg Nestius att saken var biff. Men riktigt så blev det inte. Resten kan ni läsa här.

Nu har Metro drabbats av samma censursjuka. Kolumnisten Gurgin Bakircioglu har skrivit en text om folkmordet på armenierna. Ett folkmord hans förfäder blev offer för. Metro vägrar publicera den eftersom att det inte finns belägg och tillräckligt faktaunderlag. 

Ingen skulle bli förvånad om artikeln inte publicerades i länder som inte är demokratiska. Men att det på 2000-talet förekommer censur i Sverige bland vissa medier är tillräckligt talande för att bli orolig för framtiden.

Ni kan läsa Gurgins artikel på Newsmill, samt mailkonversationen mellan honom och redaktören.

Läs även Gurgins och Sakine blogginlägg och andra intressanta åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Demokrat sa...

Varför ska Sveriges tidningar underställa sig diktaturer ? Kan någon svara mig??

Ässet sa...

Så nu är det plötsligt fel att som redaktör inte vilja publicera en artikel eftersom redaktören ifråga inte anser att det finns belägg för vad som står i artikeln? Gulan är ju rolig, har för mig att hon för inte så länge sedan starkt kritiserade Boströms artikel i aftonbladets kulturbilaga...Hur ska hon ha det?

Gulan Avci sa...

Skriv och ställ din fråga till City och Metro demokraten.

Ässet, jag tycker det är fel att SD angriper alla muslimer. Det är islamisterna som är fara för fria och demokratiska samhällen inte muslimerna.

Twinky sa...

Nej, det är folkpartisterna som är fara för fria och demokratiska samhällen. FRA, Irak-kriget och språkförbud i skolorna, någon?