fredag 30 oktober 2009

s-ombuden röstade ja till att erkänna Anfal och Seyfo

S-kongressen pågår för fullt. I fem dagar ska över 1000 motioner behandlas och en motion som partistyrelsen ville avslå men som ombuden biföll för någon timme sedan är att erkänna två folkmord.

1. Folkmordet på över en miljon kristna armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontigrekger som begicks under första världskriget i dåvarande Ottomanska Imperiet, dagens Turkiet.

2. Folkmordet på kurderna, kallat Al-Anfal under diktatorn Saddam Husseins tid vid makten. Folkmordkampanjens syfte var att utrota kurdiska befolkningen i irakiska Kurdistan. Totalt dödades 182 000 kurder år 1988 och över en miljon människor sattes på flykt. De flesta var försvarslösa kvinnor och barn.

Attacken mot staden Halabja glömmer kurderna aldrig. Tidigt på morgonen den 16 mars 1988 klev människor upp för att utföra  de vardagliga sysslorna. Vad de inte visste var att de skulle förintas denna dag. Irakiska stridsflygplan fyllda med bomber proppfulla med kemiska och biologiska gifter släpptes över staden. På en kvart föll över fem tusen barn, kvinnor, män och äldre ner till marken. Minst lika många blev skadade, de som överlevde gasattackerna har fått men för livet. Än idag föds barn med missbildningar. 

Ett erkännande skulle innebära tre saker. Hedra offren, överlevande och anhöriga och skydda framtida generationer mot historielöshet. Utan ett erkännande är försoningsprocesserna inte verkningsfulla. Och löftena om aldrig mer blir bara tomma ord.

Till våren ska riksdagen behandla en motion om folkmordet på armenierna. Frågan är om s-ledamöterna är lika modiga som ombuden varit i kväll när de trycker på voteringsknappen. Gäller för övrigt andra partier med.

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,

8 kommentarer:

ibi sa...

steg i rätt riktning

Anonym sa...

Hur korkad är det tillåtet att vara som liberal? Obegränsat?

Anonym sa...

bra, det visar att socialdemokraterna har lite heder kvar. Fast det är ingen idé att ta ut segern i förskott först det är voterat och klart i riksdagen. Det är enkelt att ta beslut i opposition

Anonym sa...

"Röstade för folkmordet"?
Mycket välformulerat...

Tjillevippen sa...

Inte röstade de väl *för* folkmord? :O

Bara politiskt korrekta listningar annars. Röstade de inte också gällande folkmorden i Vietnam, Bengalen, Kongo och Guatemala? Hoppas att riksdagsledamöterna är modiga att lista *alla* folkmord, inte bara de som utförts av fiender.

Det blir en lång lista att räkna upp.

Gulan Avci sa...

Jag antar att en och annan reagerat på rubriken. Ibland blir det fel helt enkelt. Men tack för reaktionerna.

/Guan

Anonym sa...

Jag har alltid undrat om Mongolerna hade kunnat erövra västra Europa såsom de lyckades med Östeuropa. Kan inte "historie-experterna" inom Socialdemokratin rösta om det också?

Annars kan vi ju lägga ner historia institutionerna i Universiteten. Vi har ju politikerna inom S som kan bara rösta...

MTK

Anonym sa...

Politiker ska inte leka historiker, vilket majoriteten av Sveriges riksdag gjorde förra året när de röstade emot ett erkännande. IAGS, International Association of Genocide Scholars har sagt sitt, ICTJ, International Center for Transition Justice har sagt det att det var folkmord på armenier och därmed basta! Nu ska politiker göra som de gör och ta beslut baserat på existerande forskning. Det är skämmigt för ett Sverige som utger sig vara för solidaritet och MR-frågor men ändå vill man inte erkänna det folkmord som Polen, Tyskland, Holland och Litauen (bara för att nämna våra närmaste grannar) har erkänt.

Detsamma gäller fp! Heder åt Fredrik Malm som gjorde det rätta och följde deras kongressbeslut från 2005 (om jag minns rätt) och röstade för ett erkännande medan andra fp-ledamöter satt där och gjorde som de blev tillsagd och inte agerade utifrån fakta och sanning. Lite mer ryggrad och självrespekt efterfrågas bland riksdagsledamöter.....