söndag 18 oktober 2009

Ännu en kris mellan Israel och Turkiet.

DN:s Nathan Shachar rapporterar om ännu en diplomatisk kris mellan Israel och Turkiet. Sist det begav sig var i Davos på World Economic Forum i våras. Turkiets premiärminister Recep Tayip Erdogan försökte läxa upp Israels president Simon Perez i mänskliga rättigheter - och anklagade Israel för att bedriva folkmordskrig mot Palestinierna.

 Det är starka ord av det land som har ett folkmord hängande över halsen. Turkiet har än idag inte erkänt folkmordet på över en miljon kristna armenier, syrianer, assyrier, kaldéer och greker år 1915.

En ny TV-serie har börjat sändas i den statliga kanalen TRT-1 som handlar om kriget på Gaza. Israeliska soldater framställs som onda demoner som mejar ner civila palestinier och arkebuserar barn. Och Hamas målas upp som frihetskämpar som gjorde allt för sitt folk.  Ja, de till och med använde oskyldiga barn och kvinnor som levande sköldar för sitt krig mot Israel.

Ledningen i Israel har rasat över serien och kräver att man stoppar den. Jag förstår den avsky man känner som israel och som jude, men att kräva scensur varje gång något skrivs eller visas på tv är inte heller lösningen.

Nu är ju Turkiet inte ett land att ta på allvar i frågor som rör demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter. Därför blir det patetiskt när utrikesminister Davutoglu försvarar den antisemitiska tv-serien med följande, läs och häpna:

-               ”Vi har inte censur i Turkiet. Och så länge Israel förtrycker Gaza är allt samarbete uteslutet”.

Jag är dessutom nyfiken på hur EU i den fortsatta processen ska ställa sig till det faktum att Turkiets närmaste allierade i dessa dagar är Iran och Syrien.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

EU har blundat för smygislamiseringen i Turkiet. Enda rätta för tillfället är att frysa fortsatta förhandlingarna med Turkiet.

Anonym sa...

Det förvånar mig att du nämner att Turkiet inte är ett land att ta på allvar när det gäller frågor kring demokrati och mänskliga rättigheter. vilket land är det som är så öppen och lägger fram sin stånd punkt vad det gäller kriget (slakten) som israel för emot palestinska civil befolkningen. Jag förstår att du och den folkgrupp som du representerar har något historisk groll med Turkiet. Dock är det förvånansvärt att du inte representerar den svaga och oskuldiga gruppen i konflikten, dvs palestinierna. Utan ser det hela som ett läge för att slå under bältet mot Turkiet. (Du borde hoppa av politiken, vad har du egentligen att tillföra).

Anonym sa...

Du ligger ganska efter i dina tankar..
Att Turkiet markerar gentemot Israel visar med all önskvärd tydlighet att landet bör släppas in i den Europeiska Unionen. Hur många länder inom EU har kurage nog att föra en självständig politik gentemot det som Jimmy Carter kallar för en apartheidstat? Israel kan inte sjunka längre i internationellt anseende, men man bökar oförtrutet vidare precis som om det gick att komma igenom botten. Nu är det tid för den internationella brottsmålsdomstolen i Haag att stävja dessa krigsförbrytelser. Israelerna kan få dela cell med dem från Hamas som skjuter raketer.

Framtiden Nu sa...

Att kritisera Turkiet för ett folkmord som skedde 1915 under ett pågående världskrig, i Ottomanska Imperiet,(en annan nation än dagens parlamentariska republik, Turkiet) och jämföra det med vad en sittande regering gör idag,känns inte riktigt rätt.
Visst måste man kunna få kritisera Israels nuvarande politik, utan att bli slagen i huvudet med historiska händelser. Dessutom håller frågan som du mycket väl vet på att diskuteras med representanter från de berörda länderna, t ex Armenien, just i dessa dagar.
Du som själv har kurdisk bakgrund, skulle med din egen argumentation vara ansvarig för de mord, attacker och det förtryck som den kurdiska organisationen PKK utfört. Det känns ju inte helt solklart tycker jag själv. Vad tycker du?
Och appropå censur och brist på demokrati: Från din egen blogg:
"Kommentargranskningen har aktiverats. Alla kommentarer måste godkännas av bloggskribenten."

Anonym sa...

Pinsamt av Israel men jag håller med att Turkiet inte är rätt avsändare MR-frågor.

Du glömde nämna förtrycket mot kurdiska folket som pågått sedan republiken bildades 1923. Annars bra inlägg.

Erik Hammarström sa...

Recep Tayip Erdogan har inte tusentals civilas död på sitt samvete.

Israel har en lång historia av att ha kända krigsförbrytare vid makten. Sharon, Netanyahu, Perez, Olmert för att nämna några få.

Du har absolut rätt i att det är löjligt av Davutoglu att påstå att det inte finns censur i Turkiet.

Men att relationerna mellan Israel och Turkiet har brutit samma tror jag handlar mer om Israels kontinuerliga krigsförbrytelser än om någon anti-semitisk nyhetsvåg.

Miran Özcivit sa...

Det är dags för Kemalister att spöa den islamistiska regeringen i Turkiet.

Anonym sa...

jag undrar hur kurder hade gjort om dom hade vart i turkiet plats, bara gett ifrån sig landbit till armenierna ?

SJÄLVKLART INTE.

Anonym sa...

En fråga till dig Gulan. Är det någon fråga du sympatiserar med invandrare. I så fall kan du nämna en enda snälla, tack

Gulan Avci sa...

Jag har inget emot att Turkiet blir medlem i EU i framtiden. Tvärtom är det viktigt att EU inte blir en klubb för enbart kristna länder. Min kritik ligger i att Turkiet inte uppfyller kraven på demokratiska reformer. Köpenhamnskriterierna efterlevs inte och många av de reformer som genomförts ser bra ut på papper men tillämpas sällan i praktiken.

Palestinska folket behöver inte flera förmyndare. Det gagnar inte deras sak att Turkiet agerar populistiskt. Det förstärker konflikten mellan Israel och Palestinierna. Och det gagnar ingens sak.

Till Micke, jag släpper igenom 97% av alla kommentarer och hade under lång tid ingen kommentargranskning. Men när en liten klick inte kan hålla sig till spelreglerna så drabbas tyvärr alla andra. Min blogg är inget forum för rättshaverister. Är man inte saklig förpassas kommentarerna direkt till papperskorgen.

Så till sista anonyma inlägget. Jag brinner för mångfaldsfrågor. Sverige mår bra av invandring och vi ska bejaka alla kunskaper och erfarenheter människor bär med sig hit. Alliansregeringen, och i synnerhet folkpartiet har gjort mkt på området. Vi har förstärkt diskrimineringslagarna, underlättar för människor att komma in på arbetsmarknaden, satsat på skolan med mer. Och det är jag stolt över. Sverige skulle bli så fattig utan invandring, men för att bejaka mångfalden måste vi också kunna tala om vissa frågor och problem. En sådan fråga är t.ex. hederskulturen.

Sancak Beyi Emre sa...

"Palestinska folket behöver inte flera förmyndare. Det gagnar inte deras sak att Turkiet agerar populistiskt. Det förstärker konflikten mellan Israel och Palestinierna. Och det gagnar ingens sak".

Vad grundar du det på ? Är det någon inom EU eller någon arab stat som tar dessa i försvar ?

Israel börjat vänja sig att lägga i andra länders media, jag har fortfarande inte glömt vad dem försökte få Bildt att göra... Du som försvarade muhammed bilderna, detta går väl i samma linje ?

Folkmord ? Är du historiker ? Missat det som hänt den senaste tiden ? DET FASTSLOGS ATT HISTORIKER OCH INTE POLITIKER SKA AVGÖRA VAD SOM HÄNDE UNDER OTTOMANSKA RIKETS GRÄNSER !!!

Yalak Geldin Yalak gidiyorsun... Tragiskt..

Emre

Ottoman sa...

"Jag är dessutom nyfiken på hur EU i den fortsatta processen ska ställa sig till det faktum att Turkiets närmaste allierade i dessa dagar är Iran och Syrien."

Inget land eller samfund ska bestämma huruvida vilken relation man ska ha till sina grannländer. Tror faktisk att det är bättre att ha bra relation med dessa länder än att isolera dem helt. Iran och Syrien är inte Turkiets närmste allierade utan det är ett politisk steg för att elimimiera alla problem som råder mellan Turkiet och dess grannländer, du har väl inte missat den senaste överenskommelsen med Armenien. Men det kanske inte är precis vad du ville eftersom du nog har samma åsikter som den armeniska diasporan.
Sen angående serien som visas på TRT, jag har aldrig hört dig klaga på de hundratals filmer från USA som demoniserar araberna och framställer dem som mördare och terrorister.

Anonym sa...

Eller: Turkiska soldater framställs som onda demoner som mejar ner kurder och arkebuserar barn. Och PKK målas upp som frihetskämpar som gjorde allt för sitt folk. Ja, de till och med använde oskyldiga barn och kvinnor som levande sköldar för sitt krig mot Turkiet.

Elaka judiska soldater och gråtande paletstinska barn finns även att skåda på SVT.

Minoritetsrättigheter som idag ställs som krav för medlemskap i EU ställdes exempelvis inte på Grekland när de blev medlemmar.

Är det verkligen rätt att bestämma vilka som får ge perspektiv på orättvisor? Du inser var det sätter kurder?

Om dåvarande osmanska regering erkände folkmordet och skipade rättvisa, vad återstår för Turkiet, Avci?

Anonym sa...

Ska du inte godkänna fler kommentarer?

Peter sa...

"Att kritisera Turkiet för ett folkmord som skedde 1915 under ett pågående världskrig, i Ottomanska Imperiet"

Micke i Gamla stan, Massakrer på armenierna hade börjat redan på 1800 talet i flera omgångar.
Turkanas avundsjuka var att armenierna var skickliga affärsmän och hade bra kontakter med västeuropa,detta gjorde att man var ganska beroende av dom.

Lösningen var att mörda dom och konfiskera dess egendom och deras ursäkt kom med kriget att göra det i stor skala....låter det bekant med vad som hände med början av 1938 i tyskland?

Du urskuldar turkarnas brott med att dom var indragna i krig...okej lika så är Israel.
Men med en liten skillnad,armenier och andra kristna var ottomanska medborgare,man beslutade sig för att utrota en del av sin egen befolkning. Palestiner på västbanken eller gaza är inte Israeliska medborgare.
De araber som är Israeliska medborgare har inget att frukta förutom Hams och Hizbollahs raketer.

Fö så startade palestinierna med våldshandlingar redan 1920 mot judiska farmare och höll på enda tills staten Israel bildades.Så det är helt klart att dom själva har skulden till våldsupptrappningen och en judisk militant uppbyggnad.Så nån fredlig politisk läggning har man aldrig haft. Man har förlorat flera krig även med hjälp av sina arbiska grannar,och som i alla krig så är det alltid en part som får göra territoriella avträden.
Jordanien hade västbanken och egypten gaza fram till 1967,varför bildades ingen palestinska stat då? Tur för palestinierna att Israel INTE betet sig lika grymt och urskillningslöst som turkarna,då hade det varken funnits araber kvar i Israel,västbanken eller gaza!