onsdag 13 maj 2009

Partierna bör ta debatten och medierna sluta dalta med SD

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i Skåne i förra valet. I Landskrona fick partiet 12 mandat och blev tredje största partiet. SD får liksom andra partier kommunalt partistöd. Men skillnaden är att SD:s partiledning bestämt att en del av pengarna ska slussas till Stockholm. Utan Stockholm blir det svårt att ta sig in i riksdagen som är det överordnade målet. Detta skriver SvD om.

Sverigedemokraterna påstår att de gjort upp med sitt nazistiska förflutna. Den främlingsfientliga retoriken är bortslipad (iaf på ytan). Ledningen gör allt för att framstå som rumsrena. Och jag måste erkänna att de lyckats väl med det.

Det finns en viktig skillnad mellan SD och övriga partier. Jimmy Åkesson behöver inte vara politiskt korrekt. Han väger inte orden på guldskål. Han talar ett enkelt språk, säger det som en vanlig svensk inte vågar säga på öppen gata. T.ex, att det finns vissa problem med invandringen, att integrationspolitiken inte fungerat bra osv.

En väljare eller sympatisör behöver nödvändigtvis inte vara rasist för att han/hon tycker så, men Åkesson utnyttjar detta genom att anspela på människor rädsla för det främmande.

Ett parti som söker mandat för att komma in i riksdagen bör presentera ett samlat politiskt program. Men vad har de att erbjuda inom de andra politiska områdena?

Det finns tre faktorer som bidragit till SD:s framgångar.

1. Sossarnas usla integrationspolitik när de satt vid makten.

2. Partiernas vägran att ta debatten med SD.

3. Mediernas utfrysning av SD.

Efter valet 2006 vaknade samtliga ur sina dvalor. Plötsligt skulle alla ta debatten, medierna skrev som aldrig förr. En offerkult byggdes upp kring partiet. Sossarna grottade ner sig i en massa varför. Eftersom att det främst var deras väljare som gick över. Vad hände sen då?

Sossar och moderater började tävla om vem som kunde komma med bästa utspelen för att mota bort SD. Det blev tal om kommunarrest för nyanlända (S) tvångsplacering av nyanlända (M). Sossarna och övriga oppositionen svor på att aldrig samarbeta med SD. Det är lite som att måla fan på väggen. För man vet aldrig vad som händer i det politiska landskapet.

Nä, här får samtliga tänka om. Partierna måste ta debatten och medierna bör sluta offerförklara SD. Annars är det bara att gilla läget.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ingen som har tagit debatten. Partierna tävlar bara om vem som hatar SD mest. Jag har då inte sett att några andra än SD tagit upp problematiken med mängden flyktingar/invandrare.

Anonym sa...

Klart sd kommer in i riksdagen och det har sd socialdemokraterna att tacka för.

Anonym sa...

Fredrik Reinfeldt eller Maud Olofsson är den som lämpligast ska ta debatten mot SD i såna fall!

Mona Sahlin gjorde ju inget bra ifrån sig tyvärr i mötet med SD ordförande förra gånegn!

Anonym sa...

bra analys men det ska väl också erkännas att du kan skriva fritt för att du själv är invandrare???

Kristian sa...

Då ska vi se...

Båda blocken anklagar varandra för att ha fört en misslyckad integrationspolitik. Därmed bekräftar de SD:s bild av de etablerade partiernas misslyckande.

Är det ett smart agerande av blocken? Nej, inte särskilt.

Vad måste då de etablerade göra om de vill hålla SD utanför? Jo, de måste sluta med att i svepande ordalag hacka på varandra i syfte att välja röster. Alltså det som GA gör här ovan. GA:s sätt att argumentera bara hjälper SD. Ju mer man förenklar desto mer spelar man på SD:s planhalva. Förenkling är deras livsluft.

Istället måste de bli mycket sakliga och debattera mer på detaljnivå. Man måste visa hur mycket man kan om frågan och hur lite SD egentligen begriper. Man måste med precision tala om vad som fungerar och inte fungerar.

Om man får folk att inse att frågan är komplex, men att de etablerade partierna förstår den, då kommer man att vinna.

Om man får folk att tro att det hela egentligen är okomplicerat och hackar på varandra i svepande ordalag, då kommer SD att vinna.

Det första du bör göra är att inse att ditt sätt att uttala dig är en del av problemet, GA.

Gulan Avci sa...

Kristian, jag håller inte med dig. SD har gynnats av att vi varit tysta för länge.

Anonym, det hade varit värre om ingen sa någonting alls.

Anonym sa...

Det är riksdagspartiernas fel att sverigedemokraterna har starkt stöd.

Anonym sa...

Kristian, menar du på fullt allvar att de etablerade partierna förstår frågan. I så fall måste de ju ha valt att försätta Sverige i dagens situation. Ett annat alternativ är ju att de är naiva och inte alls förstår frågan, därav dagens situation och svårigheten att bemöta SD i ärlig debatt.
/Lunkentuff

Anonym sa...

Bra beskrivning. Jodå, debatten tas hela tiden OM SD, inte MED SD.
Det gäller även media.

Det ska bli riktigt kul att se vad dom kommer att använda för metoder för att försöka manövera bort SD efter valet 2010 när dom förmodligen sitter i riksdagen.

Hittills har ju det faktum att dom inte är i riksdagen varit en "bra" undanflykt som dock inte har gällt JL och F!
Det ska bli mycket intressant, jag väntar med spänning ;-)