fredag 15 maj 2009

Deltar på svenska folkpartiets kongress i Finland

Om några timmar åker jag till Finland, Helsingfors för att delta på svenska folkpartiets (SFP) kongress i helgen. Svenska folkpartiet har suttit vid regeringsmakten sedan 1979 i samarbete med samtliga finska partier som bildat koalitionsregering. Partiet har alltid tilldelats 1-2 ministerposter och har ett mandat i EU-parlamentet.

I år är det 200 år sedan Sverige och Finland separerade från varandra. 1809 är viktigt årtal för båda länderna. Det blev startskottet för ländernas demokratiska och moderna utveckling.

Sverige och Finland har ett gemensamt kulturhistoriskt arv som värnats sedan 1809. Samarbetet har aldrig varit så starkt som det är idag. Tack var EU-medlemskapet har banden blivit än mer starkare.

Regeringarna i båda länderna har tillsatt ett projekt som går under namnet märkesåret 1809. Syftet är att stärka samhörigheten. Igår hölls ett historiskt regeringssammanträde med svenska och finska regeringarna i Finland.

Statsministrarna Fredrik Reinfeldt och Matti Vanhanen ledde mötet gemensamt. Frågor som diskuterades var bland andra; Nordens internationella roll och ett fortsatt starkt samarbete mellan länderna. Samverkan inom forskning och innovationer, finanskrisen – hur länderna även i fortsättningen ska möta krisen gemensamt.

Även miljö – och klimatfrågorna diskuteras som med stor sannolikhet kommer dominera EU-valrörelsen och de allmänna valen nästa år såväl i Finland som Sverige. Jag har packat ner datorn och sammanfattar med ett inlägg imorgon kväll.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

1 kommentarer:

Anonym sa...

Lycka till!