tisdag 2 september 2008

Karlsson på toket!

Ingmar Karlssons bok, ”Kurdistan, landet som icke är” har blivit föremål för en het debatt. Jag skrev ett inlägg i förra veckan (läs och begrunda) inte om boken i sig, utan ett seminarium som Karlsson och jag deltog i för några år sedan. Detta har fått honom att bli flyförbannad. Han anklagar mig för att driva hatkampanj mot honom i bloggosfären och kräver att jag ska be honom om ursäkt på min blogg. Jag tar allt i turordning.

Det hela började som sagt med ett kort och ganska harmlöst inlägg från mig. I lördags fick både jag, Sakine och Dilsa veta av Mustafa Can via DN- Kultur att vi är (mer eller mindre) galna kurdnationalister som med tiden i exil helt tappat kontakten med verkligheten och låtit våra föräldrars berättelser om förtrycket skapa en idealiserande myt om ”frihetskampen”. Det är märkligt att Can tillskriver mig saker utan att ha belägg för sina påståenden.

Jag har aldrig sagt att Turkiet inte får bli medlem i EU, utan att Turkiet ännu inte är moget eftersom de inte uppfyllt de kriterier som krävts av dem.

Vidare får jag veta att Ingmar Karlsson i ett sjusidor långt mail till Europaminister, Cecilia Malmström (fp) i upprörd ton på allvar hävdar att jag varit hjärnan bakom en så kallad mobbkampanj mot honom, han skriver vidare att jag i denna kampanj har en allierad i Sverigedemokraterna och att folkpartiledningen bör se till att mina åsikter ”elimineras” genom att partiet sätter stopp för mig att ha åsikter vilket Ingmar Karlsson kallar för folkpartifaktorn.

Jag häpnar. En toppdiplomat som å ena sidan vill tysta det fria ordet och å anda sidan vill att skribenter och politiker (Sakine, Dilsa, Fredrik och Gulan) ska tystas ner så länge våra åsikter inte stämmer överens med Karlssons egna.

Jag ser ingen anledning till att be honom om ursäkt eftersom att jag inte deltagit i någon sådan kampanj punkt.

Läs även Sakines blogg. Intervju med Dilsa och Karlsson och Fredriks utmärkta artikel på Expressen Kultur. Läs även artikeln i Dagens Media

Idag blev jag intervjuad av SVT-Kultur, inslaget skulle ha sänts kl 19 i SVT1 men skjöts upp till i morgon kväll, detta med anledning av en känd jazzmusikers bortgång.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag klistrar in mailet längre ner så får var och en bilda sin egen uppfattning"

Jag vill gärna bilda mig en egen uppfattning! Var är mejlet?

MVH

Stefanie

sakine sa...

Det är verkligen "något extra" över hans besynnerliga reaktion.

Även usel PR är bra PR?

Han verkar ha missat att folk kan läsa ditt och mitt gamla inlägg - utan hans fantasi inblandat.

Anonym sa...

Jag undrar bara hur du ställer dig till att många använder ganska kraftfulla ord som turkagent, kurdhatare, fascistisk bok m.m när man kritiserar Karlsson. Vi lever ju i en demokrati där man får tycka och tänka som man vill men jag har reagerat lite på språkbruket i debatten. Låter det så här i Sveriges riksdag också när man diksuterar? Kallar man Bildt för liknande saker när han förespråkar medlemskap i EU?

Anonym sa...

Stå på dig Gulan.

jag hörde intervjun i SR med IK, han var så väldigt upprörd och förbannad och kastade anklagelser till höger o vänster.

Du vet, man brukar säga.. pekar man med ett finger på någon så får man fem fingrar mot sig själv.

Förväntade sig inte IK ett helvete när han skrev boken med sin utgångspunkt byggt på osanningar?

Hur som helst, stå på er.

MVH
Grikor

Anonym sa...

Ingmar Karlsson, som tillhör samma garde som Sverker Åström och Sten Anderson, ljuger i radiointervjun med SR Jönköping. Han påstår att du, i din blogg, uppmanat att "störa" hans föreläsningar i Sverige. Men så här skrev du i det tidigare inläggets kommentarer:

"Jag tycker det är jätte bra att Ingmar Karlsson och andra deltar i debatten men det är samtidigt viktigt att de inte står oemotsagda eftersom att de har en tendens att skönmåla den turkiska demokratiprocessen."

Hur kan en gammal karriärdiplomat - om än pensionär snart - få komma undan med bedrägliga lögner och frisering av verkligheten i över 25 års tid?

Gulan Avci sa...

Stefanie, lägger upp mailet i nytt inlägg.

Sakine,
ja tacka får man göra för det. Vem vet vad vi blir beskylda för i morgon.
/Kram

Ru,

jag tar kraftigt avstånd från all form av hot. Detta säger jag även klart och tydligt till SVT-kultur som kommer sändas i morgon kväll.

Samtidigt är det viktigt toppdiplomater som Ingmar Karlsson inte använder sin makt för att tysta det fria ordet.

Anonym sa...

Hej Gulan!

Tack för svaret. Jag har ju inte sett dig använda dig av sådana ordalag så det var ju, som du säkert förstod, inte riktat mot dig. Jag tycker det är bra att du tar avstånd från detta i kväll men varför inte även göra det i bloggar. Jag tycker det är bra att det förs debatt och jag håller med dig om att det fria ordet inte ska tystas. Jag tycker dock att många förstör debatten och förstör för sig själva (och sina anhängare) genom att kläcka ur sig det ena och det andra. Som riksdagsledamot tycker jag man har ett stort ansvar även för detta och att man poängterar sådant, men som du sa så får vi ju höra det i kväll. Det skulle nog inte skada att även se det på din blogg. Det betyder ju inte att du ber om ursäkt för dina åsikter, det har inte alls med det att göra. Det är nog inte alla bloggare som tittar på kulturnyheterna i kväll.

Mvh Ru

Anonym sa...

En kommentar bara. Bilden visar ingen pansarvagn, utan trupptransport eller pansar skytte fordon. Dessa är inte samma sak som en pansarvagn som är större, tyngre och har en grov kalibrigt eld rör. Snälla sluta ta saker utanför kontext, så kanske fler tar dig på allvar !
Du kanske ska berätta lite om varför dessa fordon behövs.. tex. att under dessa protester är de inte bara stenar och påkar som viftas och kastas, UTAN ÄVEN Molotof bomber !

PS. Sen är jag ganska säker på att det är en stad i Turkiet, eller har jag missat något ?