måndag 15 september 2008

Pekgul och Demirbag-Sten i studio Ett

I dag möttes Dilsa Demirbag-Sten och Nalin Pekgul i en debatt i P1 Studio Ett. Pekgul var upprörd, mycket upprörd. Och så här kan man summera hennes bidrag till debatten.

Kurdiska ungdomar som deltar i den offentliga debatten är en samhällsfara. De är inskränkta och isolerade nationalister som hatar andra folkgrupper och vet dessutom inte hur man uppför sig i den civiliserade världen. Utvecklingen skrämmer henne!

Jag trodde Pekgul skulle bli glad att ungdomar engagerar sig. Det var ju hennes mission en gång i tiden när hon var aktiv i SSU. Många såg henne som en förebild. En kurd som lyckats i det svenska samhället. Men nånting hände med åren. Kärleken till rörelsen blev så stark att den tog sig uttryck på ett osunt sätt. Den som inte anslöt sig till sossarna skulle stämplas som outsiders. De skulle inte heller ges tillfälle att delta i debatten. Yttrandefriheten kan nämligen endast tillskrivas de som tycker som Pekgul.

Jag har varit aktiv i den kurdiska frågan i många år nu. Jag har varit med på massor av möten med Kurdiska ungdomsförbundet, med KSAF på universitetet, med olika nätverk, diskuterat på nyårsfester och bröllop. Jag kan inte se att kurdiska ungdomar är särskilt annorlunda nu jämfört med när Pekgul jobbade politiskt med unga kurdiska tjejer och killar i Stockholms förorter. Snarare är fler mer insatta i samhällsfrågorna nu, många har gått längre utbildningar och skriver och uttrycker sig bra. Jag tror det är få som känner igen sig i hennes beskrivning av den kurdiska ungdomen och många blir nog besvikna.

Att Nalin Pekgul tagit parti för Ingmar Karlsson och hans bok ser varken jag eller någon annan som problem. Problemet är alla dessa ogrundade anklagelser för att flytta fokus från sakfrågan.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

sjysst inlägg, jag själv tycker att nalin gjorde bort sig ordentligt i och med pressmeddelandet som spreds från s-kvinnor men hon gjorde sig bara dummare i dagens radio debatt.

dilsa hade verkligen sylvass retorik, pekgul var mycket förvirrad och ville säga väldigt mycket men fick bara ut saker som att hon upptäckt att syrianska nationalister kan vara aggressiva :-/

hur som helst Gulan ja tycker du o din man gör ett terrific job!

Anonym sa...

Hur i herrans namn kunde hon bli politiker. Hon är ett sänke för socialdemokratin. Jag hoppas Mona inte utnämner henne till integrationsminister om det blir maktskifte. Det vore katastrof för Sverige!

roberth sa...

Jisses Pekgul är ute och cyklar. Varför är folk så hatiska mot kurder? Jag har svårt att förstå detta hat.

Anonym sa...

Har läst en si så där 80 sidor av Ingemar Karlsson och måste säga att den är hur bra som helst. Speciellt avsnittet om Turkiet och PKK. Den där Öcalan var en riktig rackare det. Har alltid hävdat följande teori sedan 1999:

Jag var ung och mör 1999 när Abdullah "Atakurd" Öcalan åkte fast.Minns även att media rapporterade om hans hälsotillstånd genom att publicera nytagna bilder från hans lyxvilla i Damaskus. På dessa bilder kunde man se fet Öcalan med dubbelhaka. Mor min som är diabetiker sa medan vi betraktade Öcalans sköna yttre att Öcalan var på god väg att få diabetes.

Jojomensan, när unga kurder var uppe i bergen och krigade så satt denna "folkledare" och självutnämnda "Atakurd" (liraren är halvturkmen :)) och rökta cigg, åt fin sish kebab, drack pilsner och hade det gott som fan där olika kvinnor gjorde han tillvaro angenäm. Sedan kom rapporterna om fetma, ohälsa etc.

PANG! 1999 fick vår turkiska militär för sig (OBS! hela 9 år efter att Sovjet fallit)för sig att hota lilla Syrien med krig om dom inte lämnade ut herr Apo.

Ja, jag hävdar att den turkiska staten räddade livet på Apo genom att ta fast om.

Har ni någonsin observerat bilderna på Apo innan 1999 och den där slimma Öcalan som sedan dök under rättegången och hade förvandlats till en Turkiet fantast?

Från sjukligt fet med blek hy till en slimmad läckerhet i hög form.

Ja,den turkiska militären räddade folkledaren som skulle bilda Kurdistan medan han satt i en lyxkåk i utkanterna av Damaskus.

Anonym sa...

Jag förstår inte varför man är så arg över att Nalin pekül försöker skapa en balans i dialogen hon hade med Dilsa Demirbag.

Sen kan utgångsläget vara att man tycker olika. Varför skulle dom tycka LIKA? för att dom är kurder. Det är en sorglig inställning av en liberal som dig Gulan!

Den hets som skapats av person med sådan inställning och speciellt efter att boken har kommit ut har lett till att min vänninans dotter som är 3:dje genaration att av invandrare att sluta och byta skolan.

Kan man inte för en vettig dilaog i Sverige, var kan man då föra det?

Kadin

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med dig Gulan. Jag har läst boken och följt debatten. Det avsnitt i boken som behandlar den moderna historien angående kurderna i Turkiet är det sämst skrivna. Den bild Karlsson ger är samma bild som Turkiet ger. Allt från siffror till språkbruk. Jag hade väntat mig mer från en svensk diplomat. Ingen är tvungen är gilla någon part i konflikten, men som diplomat borde han kunna hålla sig lite neutral till uppgifter och fakta.

Osman: Jag har också sett det hus Öcalan tidvis bodde i (tillsammans tiotals andra) Syrien i TV. Det kan knappast kallas för "Lyxkåk". Det ser ut som en nedgången villa. Hur bor Erdogan samtidigt som turkiska soldater strider mot den kurdiska gerillan? Delar han en liten villa tillsammans med sårade soldater i strid eller med andra personer?

Lycka till med ditt arbete Gulan!