onsdag 24 september 2008

Nu kan alla ansöka om id-kort!

Regeringen har äntligen hittat en lösning på hur människor som har uppehållstillstånd ska kunna ansöka om id-kort. Skatteverket ska utföra denna tjänst. Tidigare låg ansvaret hos svensk kassaservice. Men idag är det nästintill omöjligt för en person som saknar giltig id-handling att få ett kort.

Jag har själv jobbat på bank och sett vilka problem detta inneburit. Bankerna utfärdar endast id-kort åt sina egna kunder, för att bli kund måste man legitimera sig, för att legitimera sig måste man ha id-kort. Det finns ett undantag, har man nära släkting (make, maka, mor, far) som kan styrka ens identitet med personbevis samt giltig svensk id-handling går det att utfärda ett kort, men det är långt ifrån alla som har släktingar i Sverige.

Hela vår existens är beroende av id-kort. Det är mycket svårt att leva normalt liv eller utföra de mest elementära ärendena. Det går bra att jobba, men det är svårt att få ut lönen (det var länge sen arbetsgivarna betalade ut löner kontant).

Problemet har existerat i flera år, men tyvärr struntade den förra (s) regeringen helt i det faktum att tiotusentals människor drabbades av deras oförmåga (eller ointresse) att lösa eländet. All heder åt integrationsminister, Nyamko Sabuni (fp) hon har i över ett år engagerat sig för att få en lösning på frågan.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt då slipper jag hjälpa alla turkiska och kurdiska "kärleksflyktingar" från Danmark med detta. Uppehållstillstånd får dom men inte ID kort! Va i helvete! Bra att det är fixat nu!