söndag 25 januari 2009

Kurder i Sverige

Jag vill flagga för en bra ledare i Unt och ett bra inslag i Godmorgon världen i P1. Ledaren handlar om religionsfrihet och kulturkrockar i grundskolan. Jag var med i skolfront i tisdags och debatterade mot Abd al Haqq Kielan, läs eller se programmet här

I Godmorgon världen handlar ett inslag bland annat om kurder i Sverige. Kurdsvenskarna är en grupp som lyckats etablera sig väl i det svenska samhället och som hörs och syns i olika sammanhang. Författaren och debattören, Dilsa Demirbag-Sten medverkar och ger sin syn på varför (ca 30 min in i inslaget)

Här är några av många namn; Dilsa Demirbag-sten, Sakine Madon, Özz Nujen, Nisti Sterk, Zanyar Adami, Mustafa Can, Shan Atci, Darin, Dilba, Evin Rubar,Esref Okumus, Zian Zandi, Nalin Pekgul och Kurdo Baksi

Läs även Sakines inlägg

Svenska kyrkans omtanke

Uppdatering: Läs även Sanna Rayman, Fredrik Malm, Johan Ingerö och Maria Byströms inlägg

På tisdag den 27 januari är det förintelsens minnesdag. Varje år högtidlighålls minnesdagen runt om i Sverige, även i Luleå som arrangeras av svenska kyrkan och kommunens invandrarservice. Men i år ställs alla aktiviteter in med hänvisning till händelserna i Gaza.

Det är så man mår illa allvarligt talat. Vad har de som överlevde förintelsen eller anhöriga till de som föll offer med Gazakonflikten att göra? Att de är judar och staten Israel en judisk stat?

I Sverige är det så många överlevare som dedicerat sina liv åt att åka runt i skolor i hela landet och berätta om vad som hände under andra världskriget så att inte förintelsen hamnar i glömska. Helena Zymler-Svantesson berättar i dagens DN om såren från Hitlers välde som aldrig kommer att läka. Svantesson tilldelades priset årets kurdvän för 2007 på Kurdgalan som hölls förra året. Med motiveringen; hennes outtröttliga arbete för det kurdiska folket.

Svenska kyrkan har tyvärr med denna ställningstagande sprungit både nazisternas och islamisternas ärenden och bidragit till att spä på antisemitismen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

fredag 23 januari 2009

Häpnadsväckande

Först var det Lidl, sen Ica och nu Konsum som lurar konsumenter med vilseledande information om var grönsakerna de säljer härstammar ifrån. Flera kartonger med paprikor från Israel har marknadsförts som spanska. Jag vill inte framstå som konspiratorisk men det känns inte som en slump att "felmärkningen" skett i dessa dagar.

Dessutom har aktivister lagt ut lappar i vissa butiker där det står att man inte ska köpa produkter från Israel. Och andra idioter har både skurit ut hakkors och stuckit hål i israeliska varor. Grossister blir uppringda av "kunder" som vill att man sollar bort allt som har med Israel att göra.

Men "aktivisterna" gör sig inte några besvär alls att fundera på varifrån saffranet till lussebullarna de trycker i sig år efter år kommer ifrån. Nej, Iran är ju en demokrati där alla människor har lika värde, kvinnor inte stenas till döds, författare, journalister, politiker, studenter, aktivister och andra har rätt till yttrandefrihet. Fängelserna är tömda på folk osv. Men det är klart att så länge Iran är emot Israel och dessutom vill förinta landet från kartan så är det okey eftersom att intressena sammanfaller med varandra.

Eftersom att jag bor några kvarter ifrån den Konsumbutik DN skriver om brukar jag handla där ibland. Jag kommer fortsätta att göra det men vara en uppmärksam kund hädanefter. Låt oss hoppas på att butikens frukt-och-grönsaksansvarige, Christian Sjöblom har rätt när han säger att "det var en ren tavla"

Läs DN

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

torsdag 22 januari 2009

Medverkar i skolfront

Uppdatering; klicka här för att se inslaget

I kväll kl 19:30 är jag med i skolfront som sänds i SVT2. Ämnet för kvällen handlar om kulturkrockar i skolan. Jag ska debattera mot Abd al Haqq Kielan som är imam vid mosken i Eskelstuna.

Enligt skollagen ska alla elever gå i grundskolan. Alla ämnen är obligatoriska att delta i. Trots detta deltar inte en del elever i ämnen som idrott, simning, musik och sex-och-samlevnadskunskap. Frågan är om religion och kultur ska stå över skolplikten. Mitt svar är nej.

Klicka här för att se inslaget (som läggs upp i efterhand)

fredag 16 januari 2009

En dag i demokratins namn

Uppdatering; Sakine skriver om seminariet i Expressen. Ayaan Hirsi Alis föredrag kan läsas på Newsmill

I går var jag bjuden till Per Ahlmarks 70-års dag. Hela dagen ägnades åt ett seminarium i demokratins namn. Bland deltagarna fanns den före detta holländska parlamentarikern, Ayaan Hirsi Ali, Canadas före detta justitieminister, Irwin Cotler (som jag fick äran att sitta bredvid och samtala med under lunchen) Hillel Neuer som jobbar på UN Watch, politiker, opinionsbildare, ledarskribenter och många, många fler.

I fyra timmar diskuterades dagsaktuella händelser som kriget i Gaza, konflikten mellan demokrati och diktatur, antidemokratiska krafters spridning i västerländska samhällen och vissa regeringars handfallenhet inför detta. Det antisemitiska hatet, FN:s roll och icke demokratiska medlemsstaters inflytande i FN.

Ayaan Hirsi Alis föredrag var väl uppskattad. Hon talade om muslimsk fundamentalismen och slängde ut ett par frågor till publiken som hon själv sedan besvarade. ”Varför den islamistiska fundamentalismen inte granskas på samma sätt som nazismen och andra främlingsfientliga krafters”. ”Om människor är beredda att dö för sina värderingar.” Ingen i publiken svarade.

Hirsi Ali avslutade med att säga att fundamentalisterna är beredda att offra sig själva för att avskaffa demokrati och yttrandefrihet. Att vi inte ska ta något för givet, hotet från politisk Islam är inte på låtsas, det är ett verkligt faktum och vi bevittnar det varje dag i samhällen där totalitära diktaturregimer sitter vid makten.

År 2005 var Ayaan Hirsi Ali i Sverige för att delta i ett folkpartiseminarium på temat ”integration och mångfald”. I samband med detta tilldelades hon folkpartiets demokratipris för sitt modiga arbete för demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

Tyvärr har Ayaan Hirsi Ali fått betala ett dyrt pris för sitt engagemang. Hon lever med livvaktsskydd dygnet runt idag. Hennes kritik mot Islam och den film hon gjorde 2004 tillsammans med filmaren, Theo van Gogh var början på en helvetes resa för henne. Van Gohg blev mördad på öppen gata i Holland av en ung islamist som lämnat ett budskap till Hirsi Ali att nästa gång var det hennes tur.

Trotts alla hoten, trakasserierna och fruktan för sitt liv har hon inte gett upp. Hennes kamp för demokrati och mänskliga rättigheter är viktig, i synnerhet för kvinnor vars rättigheter dagligen kränks just för att de är kvinnor.

Jag hoppas innerligt att gårdagens seminarium kan bli starktskott för en mer balanserad och djupgående debatt för att skydda Sverige från islamistisk och all annan icke-demokratisk spridning. Alla samhällsproblem kan inte bara skyllas på utanförskapet mekanismer. Alla som bor i ett demokratiskt samhälle bör ha som plikt att skydda demokratins grundfundament när det står under hot mot krafter som vill montera ner det.

Tack till arrangörerna som möjliggjorde denna dag. Speciellt, Robert Weil, ordförande i Per Ahlmarks stiftelse, Dilsa Demirbag-Sten, medlem i styrelsen och sist men inte minst, Per Ahlmark som inspirerat så många människor genom sitt oförtröttliga arbete mot nazismen, kommunismen och diktatur

Tack!

Läs även Lisa Bjurvalds mycket bra ledare om gårdagens seminarium på DN:s ledarsida, Dick Erixons summering

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

onsdag 14 januari 2009

Studio Ett inslaget

Nu går det att lyssna på inslaget från debatten tidigare ikväll. Klicka här

Medverkar i Studio Ett

Idag kl 17:30 medverkar jag i Studio Ett för att debattera om Mohammed Omars medverkan i morgonprogrammet, Tankar för dagen som sänds i P1.

tisdag 13 januari 2009

Islamismen sprider sig i Sverige

Förra veckan skrev poeten, Mohamed Omar i Expressen att han har blivit islamist. Händelserna på Gasa fick honom att komma till denna instinkt. Numera är han en passionerad anhängare av Hamas, Hizbollah och Iran. Samtliga som ni vet vill förinta staten Israel och döda judar vart de än befinner sig i världen.

Det är skrämmande att en person som Mohamed Omar som haft respekt och inflytande i den offentliga debatten så stolt manifesterar islamismen i dess mest extrema form.

Omar beskyller västvärlden i allmänhet och sionister i synnerhet för det palestinska folkets lidande. Men ingenstans i artikeln nämner han alla de möjligheter palestinierna haft för att Palestina ska bli en självständig stat sida vid sida med Israel. Nej för det passar numera inte Omars världsfrånvända beskrivning av konflikten.

Ingenstans i artikeln nämner Omar de raketbeskjutningar människor i Israel dagligen måste fly undan. Dödsfallen på båda sidor är en tragedi för mänskligheten men Omar struntar blankt i att ta upp lidandet hos civilbefolkningen på andra sidan. Som den islamist han numera är passar det inte in i mallen. Omar forsätter vidare;

”Varje gång jag har skrivit en artikel som kritiserar islamismen, synen på religionen som vägledande för statsstyret, har jag applåderats av tidningsskribenter, tyckare och bloggare”.

Vänner av demokrati och mänskliga rättigheter vet att islam kidnappats av extremister som numera Mohamed Omar anslutit sig till. Islam praktiseras av en miljard människor men tyvärr kommer alltid en klick extremister som stödjer terrorism till tals och blir självutnämnda talespersoner. Att Omar stödjer Hamas & Co må vara en sak men frågan är om han kommer åka på turné runt om i Sverige och rekrytera ungdomar i jihads namn för att döda judar? Eller öppna en filial till Al-Qaida?

Idag skriver Dilsa Demirbag- Sten i Expressen om Gasakonflikten och de antisemitiska strömningar som florerar runt om i världen, inte minst i Sverige. Omar anklagar Dilsa för att vara Israel lakej. I Omars ögon är alla som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter numera israeliska hantlangare. Men jag säger som Dilsa så klokt avslutar artikeln med;

”Islamister kommer aldrig att få mitt stöd och jag kommer göra mitt bästa för att de ska marginaliseras”.

Alla som stödjer demokrati och mänskliga rättigheter oavsett om man är muslim eller ej borde ta ställning nu. Den islamistisk politiska ideologins spridning måste stoppas.

Läs även Jonathan Lemans och Per Gudmundsons inlägg

Läs även andra intressanta åsikter om
, , , , , , , , ,

måndag 12 januari 2009

Hushållsnära tjänster en lyckad reform

I en undersökning som Almega (arbetsgivarorganisation) gjort visar det sig att allt fler vill ha hushållsnära tjänster. Jag tycker det är fantastiskt att reformen gett sådan effekt på så kort tid.

Dessutom tror jag att intresset för hushållsnära tjänster kommer bli ännu större från 1 juli när reduktionen på 50% kan göras på en gång. Det var en grov miss av regeringen att hänvisa till deklarationen. Det blir krångligt och dyrt. Vanliga människor har inte råd att lägga ut så mycket pengar och få det i efterskott.

Förutom att det skapas en massa jobb så minskar den svarta marknaden. Oftast är det invandrarkvinnor som tidigare jobbat svart utan skydd. Nu får de pensionspoäng och omfattas av socialförsäkringsskydd vid arbetslöshet, sjukdom, föräldraledighet precis som alla andra arbetstagare.

Inom vänstern finns ett stort motstånd mot hushållsnära tjänster och både s och v har sagt att de kommer riva upp reformen om de vinner nästa val. Det är mycket märkligt med tanke på att de samtidigt värnar rotavdraget (kanske för att det utförs av män och inte kvinnor)?

Varför är det okey att göra skillnad på manliga och kvinnliga arbeten. Varför kan en man komma och snickra hemma hos mig men inte en kvinna som städar?

Nedan har jag gjort ett axplock på reformer vänsterpartiet kräver ska rivas upp om det blir maktskifte. Jag har inte listat miljöpartiets och sossarnas olika krav men jag tror att det räcker gott och väl med vänstern för att blir mörkrädd!

Låt oss se vad vänsterpartiet säger ja och nej till
Vänsterpartiet säger nej till jobbskatteavdraget.
Vänsterpartiet säger nej till slopandet av fastighetsskatten
Vänsterpartiet säger nej till slopandet av förmögenhetsskatten
Vänsterpartiet säger nej till hushållsnära tjänster
Vänsterpartiet säger nej till sänkt bolagsskatt
Vänsterpartiet säger ja till rotavdraget
Vänsterpartiet säger ja till att sänka skatterna kraftigt för arbetslösa, pensionärer och sjukskrivna.

Ps! Detta var bara ett axplock, det finns mer att lägga till på listan.Ds!

Svd Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

söndag 11 januari 2009

Hamas använder kvinnor och barn som levande sköldar

I går skrev Tara Twana, ordförande för unga s-kvinnor en artikel på newsmill om hur Hamas krig mot Israel drabbar kvinnor och barn som så ofta glöms bort i konflikter och krig.

Tara är modig som vågar stå emot den hatfyllda retorik mot Israel som florerar inom vänsterkretsar. Det ska hon ha heder för. Artikeln går att läsa här

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

måndag 5 januari 2009

Svensk nyhetsrapportering partisk

Efter två veckors vila är det dags för nya tag. Det nya året kunde ha inletts bättre men tyvärr har konflikten mellan Israel (inte Palestina) utan Hamas trappats upp så till den grad att Israel gått in med marktrupper i Gasa.

Händelserna är en tragedi eftersom att det framförallt drabbar civila. Och dödsoffren är många. Men oavsett vad man tycker om den ena eller andra parten så är det viktigt att poängtera ett par saker som svensk media tyvärr (medvetet eller omedvetet) brustit med.

Nästan inga reportage som hittills sänts har varit neutrala. Sällan har företrädare för den israeliska sidan fått komma till tals. Detta att jämföra med arabvärldens största och mest inflytelserika nyhetsmedier al Jazira och al Arabieh som gett israeliska militärer och politiker mer utrymme än Hamas talespersoner vilket inte är vanligt.

Till och med arabvärldens tålamod börjar ta slut. Hamas har inte det enhälliga stöd de varit vana vid att få längre. I Sverige får den som vill få sig en balanserad bild av läget istället besöka newsmill (opinionssajt) som drivs av Leo, PM och Karin.

Israelernas lidande har kommit i skymundan, den fruktan som finns för att bli dödad av raketer, att självmordsbombningarna ska återupptas eller att staten Israel ska förintas är det få som talar om. Istället ägnar man sig åt att framställa Israel som boven i dramat (som vanligt).

Hamas har haft flera år på sig att upphöra med raketbeskjutningar. De har fått flera varningar av israeliska regeringen men inte brytt sig. Och nu allt detta lidande på grund av Hamas ovilja till vapenvila.

Hamas har aldrig brytt sig om det palestinska folkets lidande. Människor har använts som en spelbricka för hamas, Irans och hizbollahs gemensamma mål att förinta Israel från kartan. Hatet kommer alltid vara överordnat det palestinska folkets rätt till en fredlig framtid.

Läs även Nathan Shachar, DN, Claes Arvidsson

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,