torsdag 11 oktober 2007

Turkiet, erkänn folkmordet och lös kurdfrågan

I går antog USA:s utrikesutskott en resolution om att erkänna folkmordet på armenierna utfört av den turkiska armén under första världskriget.

Resolutionen är både viktig och välkommen. Viktig därför att det själsligt ger det armeniska folket upprättelse och välkommen därför att det kan tvinga Turkiet att ta demokratiprocessen EU kräver av dem på allvar om de ska bli medlemmar i unionen i framtiden.

Både presidenten och premiärministern har fördömt beslutet i hårda ordalag och turkiska medier har piskat upp krigsstämningar på många håll i landet idag.

Massdemonstrationer har arrangerats och ikväll kunde vi på 4-nyheterna se hur demonstranter uttryckte besvikelse mot beslutet eftersom att ”det aldrig inträffat något folkmord i Turkiet”

Det finns dock en invändning till folkmordsdebatten. Jag tycker det är djupt beklagligt att inte andra kristna grupper, assyrierna, syrianerna och kaldéerna som också föll offer för folkmordet får upprättelse. De har fått kämpa i motvind och de har haft få vänner som drivit deras kamp för att uppmärksamma Seyfo (Svärdets år) (man använder ordet för att beteckna folkmordet).

Svenska regeringen har en viktig roll, de kan använda sitt inflytande i EU och FN för att driva frågan vidare. Men för att det ska ske är det nödvändigt att något händer först på hemmaplan, i riksdagen.

Turkiet har sedan republiken bildades 1923 ägnat sig åt att ändra historiebeskrivningen. Det är inte konstigt eftersom att militären alltid haft starkt inflytande över politiken. Militären bär det yttersta ansvaret för folkmordet. Tre militärkupper har ägt rum i landet och det senaste var på 80-talet.

Den turkiska regeringen har under lång tid hotat att invadera södra Kurdistan med förevändning att bekämpa PKK. Under valrörelsen i somras användes invasionshotet som ett av de starkaste propagandakorten för att lugna inhemska opinionen och militären. Det var ett sätt för AKP att visa sin styrkedemonstration gentemot militären och sända signalen till folket att de kunde skydda republikens suveränitet och folket mot yttre hot.

Valpropagandan gav bra utdelning, AKP fick uppemot femtio procent av rösterna, men nu är de pressade och måste leva upp till vallöftena. Gör inte regeringen något så kan militärledningen med stor sannolikhet utföra operationen själva och det vore förödande för regeringens auktoritet. Därför står krigstankarna uppradade vid gränsen och inväntar anfallstecken.

Landets förste president, Mustafa Ataturk var själv general och arkitekten bakom folkmordet. Men i västvärlden vill man hellre minnas honom som den store ledaren som symboliserade modernismen. Man vill komma ihåg honom som den som bildade en modern republik efter resterna av ottomanska imperiet och den som lyckades skilja religion och stat från varandra. Det finns de som har sådan förkärlek till Turkiet att de är beredda att sudda bort de mörka fläckarna i den turkiska historien.

Turkiet har alltid haft två ansikten, ett ljust och ett mörk. Det ljusa vänt mot Europa och det mörka inåtvänt som framförallt riktat förtrycket mot det kurdiska folket bland annat genom att frånta dem deras mänskliga rättigheter, massdeportera miljontals människor till turkiska storstäder i syfte att assimilera dem och skövla tusentals byar. Den antikurdiska politiken har varit systematisk och den enda frågan som enat partierna är just kurdfrågan.

Förhoppningsvis leder dagens beslut till att Turkiet förstår allvaret i det budskap man sänt dem, att de tar demokratifrågorna på allvar, erkänner folkmordet, ger kurderna deras rättigheter och låter demokratin på allvar sprida sig över hela samhället. Så länge Turkiet inte gör det borde Sverige verka för att stänga igen portarna för ett turkiskt medlemskap i EU.

12 kommentarer:

Anonym sa...

men du som följer händelserna i Turkiet, vad sa Hirant Dink som sj råkade riktigt illa av turkisk politik? hade dink fel att detta med lagstiftning av liknande är fel?

BOZKURT sa...

Gulan Avci läs molla Barzanis memoarer.Mollan skriver bla hur de smuggla vapen till armenierna för att mörda muslimer(läs:turkiska kurder)!!

BOZKURT sa...

Ataturk var INTE general i den osmanska armén och inte heller stationerad i Turkiet vid den tidpunkten.

Var mer noggrannare då du fabricerar fakta....

Anonym sa...

Hallåå det är inte turkiet som ska lösa den kurdisk frågan utan vi kurder själva! Det skulle vara en bra början om du arbetade för ett kurdisk enighet istället för att lägga din energi på att svart måla vissa kurdiska organistationer o kalla de för terorister! Inte undra på att du har ett dålig rykte bland kurder... o det tycker är väldigt beklagligt! Miro

Anonym sa...

Bozkurt, eftersom du inte publicerar kommentarer på din blogg blir detta det enda sättet att göra det.

Din sk general, Atatürk, var/är en av de mest vidriga och groteska männiksor som levat på denna planet. Din blogg likaså.
Jag är helt övertygad om att Gud eller Allah om man vill kalla honom för det välkomnade honom med öppna armar.

Anonym sa...

Utrikesutskottet i amerikanska senaten fattade beslut med 27 röster mot 21 att folkmord har skett.Det är visst itne svårare än det här att skriva historia. Det behövs en handfull poltiker...men det är inte klart än:)

Jag kan genast inte låta bli att undra om det är upp till politiker eller upp till historiker och forskare att bestämma vad som har hänt år 1915 inom ottomanska rikets gränser.

Obs! Turkiet hade förresten inte ens bildats då och av Osmanska rikets upplösning uppstod det samamnlagt 25 självständiga länder var Turkiet är bara en av dem. Så vill kurden Gulan och Co att Turkiska staten som bildades 1923 ska ta ansvar för saker och ting som eventuellt/kanske hände för 100 år sedan som dessutom är ett omttvistat ämne?. Lever du i nuet eller inte, kurden!?

Ska Italien ta ansvar för allt som hände under Romerska tiden!?

Ska Tyskland ta ansvar för allt som hände under Habsburgska rikets tid!?

Är dina PKK-kurdsläktingar beredda att ta ansvar för alla oskyldiga liv som de har släckt hittills.Är du också beredd på det eftersom du är kurd och inget annat?

Förra veckan dödade PKK-kurder 15 turkiska soldater. Förra förra veckan dödade PKK-kurder 12 civila kurder (alltså sina egna)inom Turkiets gränser.Är du beredd att ta ansvar som kurd för alla dessa utsläckta liv. Det är ju nutid dessutom som du kan göra ngt åt, kurden, det är inte för 100 år sedan!?

FN och ICC(brottsmålsdomstolen) är för övrigt DE ENDA rätta instanserna i VÄRLDEN som kan döma ett land för folkmord och det har de inte gjort vad gäller Turkiet eller Osmanska riket, kurden Gulan Avci:)Och det här känner du till:)

Men ändå fortsätter du att tugga samma sak om ena folkmordet efter det andrabara för att svärta ned Turkiet...kurdpropaganda igen för det här har blivit en helt industri för er kurder och faktum att många av er försörjer er på kurdpropaganda och alla möjliga bidrag som går till olika kurdföreningar (svenskarnas skattepengar)

Kurden förstår förstås inte ngt om internationella lagar ty lagar och förordningar har ni alltid skitit i hittils...det är djungelns lagar som gäller för kurder så "Vad då liksom internationella lagar liksom, fy fan:)" är allt ni kan säga och tycka!

Som sagt är FN och ICC(Brottsmålsdomstolen) är de enda rätta instansterna i världen som kan döma ett land i folkmordsfrågan och det har de inte gjort hittills.

Tillbaks till USA, det som har fattats i utrikesutskottet i USA , måste gå till senaten, till kongressen oh till slut till presidenten för att det ska bli legitimt. Och enligt min åsikt så kommer det att stanna vid utrikesutskottet liksom det gjorde i Frankrike,där hela lagförslaget lämnades åt sitt öde och kom inte längre en underkammaren (annars i normala fall hade den gått vidare till överkammaren, senaten och presidenten i Frankrike) men världen påminde Frankrike om alla 1.5 miljoner förlorade algeriska liv under Algeriets befrielsekrig och att franska parlamentet även borde lagstadga det som folkmord och eftersom det skulle kännas tungt med en sådan lag lämnades allt åt sitt öde, kurden Gulan.

Men fortsätt att tugga om samma ämne, så får världen se "din intellektuella kapacitet."

Anonym sa...

Apropå Ataturk, så finns det redan miljontals böcker ach artiklar som är skrivna om hans storhet som politiker, militär och en av de största reformisterna i världen så ingen kurd eller PKKare kommer att lyckas förvränga den bilden.

På hans tid 1935 fanns det hela 18 turkiska kvinnliga ledamöter i turkiska riksdagen t.ex Ferruh Gupgup var en av dem
Många kvinnor i världen har kämpat för sina rättigheter men turkiska kvinnor har fått det som skänkt från ovan.

Han avskaffade månggifte... även om kurder i östra Turkiet struntar i lagarna och skaffar sig mellan 4 och 5 kvinnor som ni har 5-12 barn med vardera...

Han införde klädselreform och avskaffade slöja

Han avskaffade arabiskt alfabet och införde istället latinskt alfabet.

Han införde obligatorisk skolgång för flickor och pojkar

Kvinnor fick rösträtt och rätten att bli valda

Han skapade ett modernt, demokratiskt och sekulärt land (Turkiet) ur askan av ett strikt teokratiskt land (Osmanska riket)

Han behöver som sagt inget erkännande från PKK-kurder eller andra kurder för den delen för han ahr redan tagit sin rättmätiga plats på världsarenan.

Time utsåg inte så länge sedan "Världens 10 mest inflytelserika personer som har levt under förra seklet". Gissa vem som kom på ANDRA PLATS av alla möjliga världsledare/politiker/militärer/reformister etc?

Jo, MUSTAFA KEMAL ATATURK!

http://www.time.com/time/time100/time100poll.html

Första platsen gick till W. Churchill.

Kurden Gulan...läs framförallt historieböcker för att förstå Ataturks storhet. Du kommer inte långt med dina kurdsläktingars historieförfalskningar som bara har ett enda syfte och det är att få viss legitimitet för era falska påståenden samt svärta ned Turkiet. Ni gör faktiskt bara bort er.

BOZKURT sa...

Anonym

Barzani har sökt skydd hos Shiiterna i Necef.

Tror du att det hindrar Oss från att hänga honom i Habur?

Eller varför sökte han inte skydd i Bagdad hos Talabani?

Anonym sa...

Hej,

Jag har haft företag i Turkiet i 3 år och har träffat flera kurder och turkar som samarbetar och umgås som vanliga människor. Jag kan berätta om flera av mina kurdiska vänner som gjort fantastiska ekonomiska framsteg i sina liv som började som lastbilsförare, textilfabriksarbetare o dyl och på några år blivit ägare av flera hotell- och botadskomplex som kör runt i kända turkiska semesterorter i sina SUVs.

Åk till exempel till Alanya, Side, Belek, Kemer och fråga om vem som äger hotellen, vem startar nya byggprojekt!

Jag har inte träffat många invandrare i Sverige, speciellt inte busschaufförer eller fabriksarbetare som har haft motsvarande succe.

Media sprider en polariserad bild för att göra nyheterna mer spännande som i alla övriga fall.

Res, umgås med verkliga människor! Hatet och fanatismen minskar på det sättet!

JustiPati sa...

Hrank Dink sa det och blev mördad av Bozkurt och hans geliker. Räcker det inte som ett uttömmande svar på det mesta?

Jag har skrivit kilometervis i andra forum just till Bozkurt och hans geliker och frågat vad utgjorde Syrianerna/Assyrierna och Kaldeerna för hot och hade skuld i att bli slaktade mer än 70% av sin population? Jag har hittills inte fått svar och väntar med spänning på ett svar som inte bygger på sjukdom eller andra "oförklarliga" naturkatastrofer som "råkade" drabba mest den kristna delen befolkningen. Att den nuvarande Turkiska demografin ser ut som den gör vill inte Bozkurs och hans geliker vill inte bli berörda?

Självklart ska historien dikteras av historiker och inte av poliker, men säg mig varför tillämpas inte detta av Ankara administrationen, dvs varför fängslar man forskare och författare så fort det inte är i linje med turkiskheten? Varför bakbinder man landets foskare med paragrafer som 301? Varför godtar man inte ALLA forskningsresultat som hittills har gjorts av OBEROENDE internationella forkare?

Varför har man sån fobi för objektivitet? Tyder inte detta på en mörk och djup historia och skyddandet av sanning? Vad är det man vill mörklägga? Varför får inte den gemene turken vara fri för sina åsikter i Turkiet utan att ha på sig paragrafer som 301?

Vad ligger felet i de redan oberoende producerade forskningsresulteten så att man kräver av omvärlden att göra om processen igen? Det verkar som om man vill använda principen, "låt oss forska tills vi har rätt". Så länge Ankara bestämmer reglerna är allt i sin ordning, annars ska man låta folken skandera i barikaderna med plakaten med uppmaningar om andra nationers sätt att kräva turkiskt rättvisa, men turkar själva får trakassera både inom landet och utanför (via sina turkiska konsulater som i Frankrike) andra minoriteter utan redovisning.

Att Ataturk gjort många ändringar rättfärdigar inte ALLA hans handlanden. Hitter gjorde också bra saker som motorvägar och motarbetade effektift arbetslösheten, inflationen, men det rättfärdigar inte hans övriga illdåd, inte sant?

Bozkurts och hans geliker vill inte se hela spektrat av sanningen, utan vill se enbart de delar de vill se och propagera och förstora allt annat som är i vägen i deras snedvridna ideologi som går ut på att hänga folk till höger och vänster.

Som jag skrev tidigare är det olyckligt att denna "Seyfo" fråga ska vara en politisktbricka för västländer än ren sanning, ty om västländer lät bli de ekonomiska vinningen så skulle ett erkännande från Turkiets sida komma redan för 40 år sedan. Det är ett skamm för västvärlden låta Turkiet bete sig som de gör om sin historia och på så sätt bedriva trakasserier åt nuvarande kristna.

Anonym sa...

John F. Kennedys tal om Ataturk, år 1963.

"I salute THIS GREAT MAN on his anniversary"

Se gärna nedanstående video:

http://www.youtube.com/watch?v=7RfCGap0Pic

Anonym sa...

Miroooo,
Jag blev såå upprörd så jag måste skriva ngra rader nu!
Vad menar du med att Gulan har "dålig rykte"bland kurder?
Med sin politiska karriär och sitt brinnande intresse för kurdiska frågan är Gulan känd med ett jätte GOTT rykte bland oss kurder! I alla fall alla som jag känner!
Ta dina attacker och rikta dig mot Pekgul som inte ett dug nämner sin kurdiska identitet trotts att hon är gift med en kurd-om det är just detta som du retar dig på!
Men jag ger dig inte det minsta rätt att tala generellt om kurdernas åsikter om Henne!
Så är det bara!
Evin