lördag 20 oktober 2007

Sverigedemokraterna skruvar upp tonen!

Sverigedemokraterna har nu förstått att det är dags att göra lite nytta ett år efter valet. I helgen ska ett nytt kommunalpolitiskt program antas som inte förvånande enbart belyser problemen med invandringen och integrationen och skuldbelägger invandrarna för kommunernas alla problem. Snacka om att göra lätt för sig.

Sverigedemokraterna har återgått till sitt gamla jag, den förnyelseprocess partiledaren Jimmy Åkesson försökte hamra in bland svenska befolkningen under en period varade inte länge. Den främlingsfientliga ursprungsretoriken är tillbaks för att stanna permanent denna gång.

Sverigedemokraterna har mandat i 144 kommuner, ett år efter valet har partiet inte lämnat in ett enda politiskt förslag i 73 kommuner, enligt en undersökning tidningen Expo gjort. Hur var det nu med devisen att man ska göra rätt för sig, SD får ut en massa skattemedel som går raka vägen in i partikistan utan att de lyfter ett finger.

Idag har de cirka tre procent stöd hos svenska befolkningen, de söker mandat för att komma in i Sveriges riksdag, är det inte klädsamt att då tala om hur de står i andra politiska frågor än bara invandringsfrågan? Jag tror att väljarna vill ha svar i god tid före valet!

Sen kan jag inte låta bli att kommentera hur SD har behandlats både innan och efter valet. Innan valet frös man ut dem, de fick inte vara med på tv-debatter, det var sällan man såg debattinlägg i tidningarna undertecknade av deras företrädare, många skolor portade ungdomsförbundet, de etablerade partierna vägrade ta debatten med dem och SD fick precis den roll de önskat sig, de blev martyrer. När alla vände SD ryggen kunde de fortsätta sprida sin politik utan att någon reagerade, synade eller konfronterade dem.

Efter valet togs partierna, skolorna och media på sängen, de vaknade ur dvalan och plötsligt skulle alla ta debatten, medierna skrev som aldrig förr, men inte mycket handlade om politiken. Istället ställde man sig frågan hur det kunde komma sig att det gick så bra för dem. En del partier började utforma strategiprogram för hur man ska bemöta dem i fortsättningen.

I en demokrati ska alla få komma till tals oavsett vad man tycker om politiken eller åsikterna. Att försöka tysta det fria ordet är att göra SD en björntjänst. Den som är trygg i sig själv har inget att frukta. Under valet förra året gick det till och med så lång att en del partifunktionärer åkte runt och tog bort deras listor. Det faktum att man försökte diskvalificera deras valresultat fick mig att bli riktigt illamående. Man dumförklarade deras väljare och reducerade dem till nollor.

Om det är på det sättet man ämnar behandla SD i fortsättningen så får man räkna med att de tar sig över 4-procent spärren i nästa val. Istället för att fokusera på hur bör man fundera på varför man ska ta debatten med dem.

DN skriver också om SD idag

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag instämmer helt och hållet i din kritik. Det är uppenbart att media och politiker misslyckades med uppdraget. Det stör mig att SDs väljare utmålas som rasister. Många av väljarna markerade sitt missnöje mot etablissemanget.

Varken s,v, mp lyckades föra en övertygande integrationspolitik. Det är framförallt deras förtjänst att SD har stöd av tre procent av svenska folket. Den nya regeringen har en stor utmaning framför sig. Lyckas inte ni formulera politiken på ett bra sätt så får ni räkna med att se SD som bänkgrannar efter nästa val.

Anonym sa...

Någorlunda vettig artikel, i jämförelse med det mesta man läst om Sd. Men dina kollegor i Skåne verkar förespråka en politik som ligger betydligt närmare Sd:s:

http://magisterwalker.bloggspace.se/227249/Hur-vriden-ar-du-egentligen-Vanstervriden/

"- Tja, ska jag vara ärlig, säger Torkild Strandberg, så kan jag inte hitta någonting rasistiskt eller främlingsfientligt hos Sverigedemokraterna här lokalt."

Inte någonting? Inte det minstaste någonting alls?

I samma artikel kan man också läsa hur Sverigedemokraten Thord Lindblom ser på Landskronas folkpartister och socialdemokrater.

Det handlar om sverigedemokraternas sammarbete med främst folkpartiet:

"-Faktum är att folkpartiet ligger väldigt nära oss i värderingar, säger han. "

Vidare, folkpartister i Helsingborg:

http://hd.se/ledare/2007/10/15/invandringen-en-resurs/

Men det är många som ropar Sverige är så rikt och att det inte finns begränsningar på barmhärtigheten. Men det finns det - den är inte oändlig! Bakom högkonjukturen lurar snart en lågkonjunktur och då är det viktigt att ta med detta i beräkningen vid mottagandet av människor som söker sig hit. När konjunkturen svänger, blir det troligen de nyanlända som får det svårast och då uppkommer oanade problem som kan få de värsta konsekvenser.
Därför hellre stopp i tid - för att hindra misär, som annars kan bli livslångt, med svåra effekter även för övriga boende i vår stad.
Vi vet att asylsökande följer vissa andra regler, men vi syftar på den övriga invandringen och att vår stad inte ska bli som Landskrona och Malmö. Det är nu det ska reageras - inte när förfallet är här.

Tore Bryneholt (fp)
Birgitta Svensson (fp)
ledamöter i fullmäktige i Helsingborg

Är dom åsikterna så långt från Sd:s?