onsdag 13 juni 2007

Turkiets terrorbekämpning

Ikväll sände aktuellt ett reportage om Turkiets kamp mot kurdiska (PKK) terrorister. Inslaget var ensidigt och legitimerade den turkiska staten och militärens övergrepp mot tjugo miljoner kurder som bor i landet genom att framställa alla som PKK anhängare och terrorister. Sveriges television gav Turkiet storslam och medverkade omedvetet? till Turkiets hetsiga antiterror - kampanj. Grattis SVT!

Inte heller var SVT mån om att upplysa tittarna om Turkiets antikurdpolitik som föddes samtidigt som Republiken bildades år 1923. Detta var långt innan PKK:s grundare Öcalan var född.

Kurderna har fråntagits alla sina medborgerliga rättigheter, sin identitet, rätten till sitt språk, kultur, historia, musik, litteratur osv. Rättigheter som vi i Sverige ser som självklara.

Miljontals människor har fördrivits från sina hem, tusentals byar har skövlats bort av turkisk bulldozers. Fängelserna är fyllda av människorättskämpar, journalister, politiker, dissidenter, advokater osv. Yttrandefrihet, föreningsfrihet, organisationsfrihet och politisk verksamhet är förbjuden och varje försök till politisk organisering har slagits ned brutalt. I maj förra året bildades ett nytt kurdisk parti, kongressen inleddes på kurdiska. Detta sågs som ett brott och tretton politiker arresterades. Idag avtjänar de långa fängelsestraff för att de talat sitt modersmål.

All form av kritik eller ifrågasättande av turkiskheten eller den turiska republikens suveränitet är enligt lag förbjuden och kan ge upp till tio års fängelse. Detta stadgas i portalparagrafen. Den världskände författaren och nobelpristagaren Orhan Pamuk ställdes inför rätta förra året för att ha skadat republikens absoluta suveränitet när han i en intervju med en Schweizisk tidning kritiserade Turkiets övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

PKK bildades på 80-talet och samlade många anhängare. Kampen mot turkiska militären gav nytt hopp bland många kurder, de såg möjlighet att få sin frihet efter årtionden av förtryck och omänsklig och grym behandling.

Anledningen till att så många anslöt sig till PKK beror framförallt på att kurdiska partier förbjöds efter militärkuppen 1980. Det uppstod ett vakuum i det politiska livet. När PKK bildades var de ensamma på spelplanen. Människor som varit aktiva tidigare var antingen döda, fängslade eller hade lyckats fly landet. Min far är en av många som lyckades undkomma militären.

Vad ”dagens” konflikt egentligen handlar om är Turkiets rädsla för det starka självstyre kurderna lyckats åstadkomma i Irak. En kurdisk statsbildning och den oljerika staden Kirkuks återförening med Kurdistan är Turkiets värsta skräckscenario.

Kirkuk är en av världens oljerikaste städer. Under Saddam Husseins arabiseringskampanj dödades över 180 000 kurder. De som bodde i Kirkuk fördrevs från sina hem och in flyttade araber. Idag återvänder kurderna tillbaks till sina marker och Turkiet vill förhindra detta till varje pris.

Enligt paragraf 140 i den irakiska konstitutionen som både kurder, shiiter och sunnimuslimer röstat igenom ska folkomröstning hållas vid slutet av året om Kirkuks framtid. Återförenas Kirkuk med resten av Kurdistan i Irak kommer kurderna ett steg närmare självständighet.

Det är av den anledningen Turkiet vill in i Kurdistan i Irak. De använder terrorkortet för att jaga 500-3000 terrorister som de skulle ha kunnat gripa för länge sedan. Men Turkiet vet att PKK kortet är enda vägen in i Irak därför vill man inte utplåna organisationen.

Nästa gång hoppas jag SVT är mer nyanserad i sina sändningar. Det skadar inte heller om moderata kurder som tar tydligt avstånd från PKK men samtidigt talar sanningar om den turkiska statens antikurdiska politik får delta i debatten.

Turkiet vill bli medlemmar i EU. Men först måste de leva upp till Köpenhamnskriterierna. Om inte debatten om turkiskt medlemskap förs idag så är det för sent imorgon. Den dagen Turkiet knackar på vår dörr och fortfarande begår brott mot mänskliga rättigheter så kommer vi stå där med svansen mellan benen. Frågan är vad vi gör då?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Gulan! Jag och mamma satt och tittade på inslaget, och jag blev så otroligt upprörd! Jag är så otroligt trött på att PKK kallas Turkiska separatister som om resten av kurderna inte vill ha eget land.. :S MVH Shilan

Gulan Avci sa...

Turkiet är så rädda för framgångarna kurderna uppnått i södra Kurdistan att de är beredda att ta till alla medel. Dessutom grundar sig oron också i att kurderna i Turkiet ska mobilisera sig och kräva rättigheter Turkiet inte är beredda att ge dem.

Allt gott

Kurdistan and Hayastan sa...

Mycket intressant läsning det tackar man för!
Inslaget på SVT missade jag helt men ska försöka gräva igenom SVT´s öppna arkiv på hemsidan efter inslaget!

Lev väl!

Anonym sa...

Gulan: Det är av den anledningen Turkiet vill in i Kurdistan i Irak. De använder terrorkortet för att jaga 500-3000 terrorister som de skulle ha kunnat gripa för länge sedan. Men Turkiet vet att PKK kortet är enda vägen in i Irak därför vill man inte utplåna organisationen.


-Skäms du inte och kalla dom som kämpar för det kurdiska folket för terrorister. Inte undra på att omvärlden och SVT är så pro Turkiska i sin analys, när personer som dig inte drar er från att kalla dom kurder som kämpar för terrorister. Det är offentliga personer som dig som kan påverka och få omvärlden och vara mer objektiv i sina analyser. Men när du sitter och kallar den parten som kämpar mot Turkiet för terrorister, så är det ingen skillnad mellan dig och SVT. Underskatta inte heller det kurdiska folket, genom att säga att Turkiet medvetet inte vill krossa PKK. Den Turkiska staten och militären vill krossa PKK, men det kurdiska folket är målmedveten och brinner för sin sak. Därför kommer inte PKK att krossas.


Gulan:Nästa gång hoppas jag SVT är mer nyanserad i sina sändningar. Det skadar inte heller om moderata kurder som tar tydligt avstånd från PKK men samtidigt talar sanningar om den turkiska statens antikurdiska politik får delta i debatten.


- PKK är det största kurdiska partiet i Kurdistan, som stöds av miljontals av dina landsmän. Istället för att agera partipolitiska till PSK favör genom att tycka att dessa borde få större utrymme i debatten, så borde du stödja ditt folks val och försöka motverka Turkiets försök till att smutskasta PKK. PSK representerar inte det kurdiska folkets kamp i Kurdistan och inte heller i Diasporan.Du får gärna fortsätta med din partipolitiska vendetta och kalla PKK för terrorister, men framställ inte det som om det kurdiska folket tycker som dig. PKK har majoriteten av det kurdiska folket bakom sig, det vet både du och jag.


Gulan: Turkiet är så rädda för framgångarna kurderna uppnått i södra Kurdistan att de är beredda att ta till alla medel.

"Dessutom grundar sig oron också i att kurderna i Turkiet ska mobilisera sig och kräva rättigheter Turkiet inte är beredda att ge dem."

- Har det inte varit så sedan Turkiet grundades och sker det inte idag. Att säga att Turkiet är orolig att kurderna i landet ska mobilisera sig, när vi har sett flertalet uppror från kurdernas sida mot det Turkiska förtrycket, visar på hur arrogant och naiv du är. Har inte det kurdiska folket redan mobiliserat sig och kräver dom inte sina rättigheter idag.

Gulan Avci sa...

Till Kurdstan and Hayasatan!

Alla är inte lika entusiastiska till mina inlägg. Men kul att du finner det ”intressant”. Du borde verkligen leta upp reportaget och se inslaget själv. Du får gärna återkoppla till inlägget.

Till anonym!

Jag skäms inte för mina åsikter, men du verkar uppenbarligen ha svårt att acceptera att vi inte tycker likadant. Jag har ingen politisk färg, sympatiserar varken med PKK, PSK eller annat parti.

Hur starkt tror du stödet för PKK varit om kurdiska politiska partier varit tillåtna i Turkiet? Jag har svårt att försvara terrordåd lika mycket som jag har svårt att försvara den turkiska diktaturmilitärens övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Anonym sa...

Att skylla andra partiers frånvaro i norra kurdistan på att det är otillåtet, är bara en bortförklaring. PKK kämpade också under samma villkor och är idag den organisation som stöds av miljontals kurder och den som verkligen ger den Turkiska staten motstånd.

Att skylla deras oförmåga med att bilda en parti med stark förankring i kurdistan, på att det är olagligt är löjligt. var det någon som tvingade dom att lämna kurdistan och komma till Europa. PKK stannade kvar i kurdistan och la grunden till en stark organisation med bredd förankring.

Gulan säger: Hur starkt tror du stödet för PKK varit om kurdiska politiska partier varit tillåtna i Turkiet?

vad spelar det för roll. Det enda du gör är spekulerar. Eller är det så att du har varit i en alternativ verklighet där kurdiska organisationer är lagliga.

Omständigheterna kring det kurdiska folkets situation är annorlunda och då anpassar man sig efter det. Det folket behöver idag är en organisation som gör någonting och inte en grupp personer som sitter i Europa och säger: Hur starkt tror du stödet för PKK varit om kurdiska politiska partier varit tillåtna i Turkiet? Inte heller behöver dom landsmän som kallar andra kurder för terrorister.

Åk till Amed"diyarbekir" och säg att PKK är terrorister, så får vi se hur dom kommer att reagera. Det finns en anledning till att PKK är den organisation som idag aktivt försöker motverka den turkiska statens förintelsepolitik. PKK är den parti som det kurdiska folket i Norr"Bakur" stödjer och sympatiserar med. PKK inger det kurdiska folket hopp. Din kommentar att PKK är terrorister skulle passa ankara i smaken, då dessa likt dig, dag in och dag ut kallar våra kurdiska landsmän som kämpar för sitt folks fortsatta existens för terrorister. Det turkiska folket inprintas dagligen med PKK" kurdisk identitet"- lika med - Terrorism.

Det som gör mig besviken är inte att du har andra politiska åsikter än mig. Vi kurder är ca 30 miljoner individer, det är klart att vi ska olika politiska övertygelser. Det som får mig att reagera är att, bara för att du inte delar PKKs politiska åsikter, så väljer du att kalla dom för terrorister. Du skriver att det är jag som skulle ha svårt att acceptera att vi tycker olika, när det är du som kallar personer med andra politiska åsikter för terrorister.

Man ska vara objektiv i sin analys, men inte på bekostnad av sina egna landsmän. idag är den kurdiska rörelsen under stor press från Turkiet och dess allierade. För att fungera som ett folk och nation, så måste vi stå vid varandras sida, oavsätt vilka politiska övertygelser vi har. Dom som du kallar för terrorister är individer som dig som har tröttnat på förtrycket och förnedringen deras folk har fått utstå. Dessa tog inte till vapen för skojs skull. Dessa tog till vapen för att det inte fanns någn annan alternativ. innan PKK bildades, så fanna det inte någon väpnad konflikt, Kan du säga till oss Gulan vilken politik den turkiska staten förde då. Kurdisk uppror från början av 1900-talet startade inte bara för att dessa inte hade någonting annat att göra, Dessa uppror startade för att den kurdiska identiteten var hotad.

Att du dessutom underskattar det kurdiska folket, med kommentarer som.
Gulan Avci: De använder terrorkortet för att jaga 500-3000 terrorister som de skulle ha kunnat gripa för länge sedan. Men Turkiet vet att PKK kortet är enda vägen in i Irak därför vill man inte utplåna organisationen.

PKK har fört en väpnad kamp sedan början av 1980-talet. menar du att den Turkiska staten visste om att år 2003 så skulle kurderna i söder få större inflytande och därför så utplånade dom inte PKK på ca 25-30 år. Enligt min mening så är detta en långsökt och löjlig slutsats från din sida. Gerilla krigsföring är en effektiv sätt att förra krig på. Dessutom så finns det ingen annan som känner till våra berg och geografi bättre än kurderna själva. konflikten med kurderna sedan 1980-talet har kostat den turkiska staten ca 3,000,000,000,000 kr. En summa som turkarna själv har erkänt och sett på med bestörtning. Så nästa gång du tänker komma fram till en slutsats, se då till att inte spekulera hej vilt som du gör.

Anonym sa...

Bra text. Har dock inte sett programmet. Går den i repris?
Ville bara påpeka att det är paragraf 140 och inte 148.

Gulan Avci sa...

Gå in på SVTs hemsida och klicka vidare till aktuellt.

Givetvis är det paragraf 140 och inget annat. Tack!

Anonym sa...

Det finns en tendens bland vissa kurder som lever i diasporan att utmåla det hela så som Gulan gör. Det är av den enkla anledningen att deras grannar inte ska klassa dom själva som terrorister. Bara i en framtida Kurdistan, mina damer och herrar, bara i en framtida Kurdistan vet vi och det är snart.

Anonym sa...

Gulan och Co;

Flytta för helsike till kurdistan i nirra irak om ni verkligen är patrioter och vill göra ngt gott för kurder.

Sverige och svenskar skiter i era problem så länge ni försöker föra er kamp från svensk mark!...

Kurdistan i Norra Irak väntar på er och Barzani skulle säkert uppskatta sådana som ni om ni var på plats och hjälpte era kurd-systrar och bröder.

Anonym sa...

Lite politisk inkorrekt att kalla PKK för terrorister Gulan. Men sedan så är och har du alltid varit en yrkespoltiker, och din valp(Fredrik Malm) Har du säkert tyglat riktigt hårt.

Patetiskt!

Anonym sa...

PKK är terroriststämplat av hela världen, både EU, FN och Interpol...
synd att detta har undgått vissa PKK-kurder som tog sig hit i slutet av 70-talet början av 90-talet då PKK inte hade hunnit stämplatssom en av de blodigaste terroristorgansiationerna i världen.

Enligt SÄPOs källor så är 3 av 4 kurder som bor i Sverige är aktiva eller passiva PKKare och PKK har oskyldiga männsikors blod på sina händer...de tror att det är bara vomba och spränga och sedan komma till länder till Tyskalnd och Sverige och berätta massa snyfthistorier om att de var "Politisk aktiva" men INTE fick det av turkiska regimen...

Vilka hycklare!

Anonym sa...

du borde skämmas för att du kritiserar den follkvalda DTP o sist men inte minst, den kurdiska folkrörelsen PKK....