lördag 11 september 2010

Är de rödgrönas nya strategi att få in SD i riksdagen?

Mediernas rapportering tilltar ju närmre valdagen vi kommer. Det är bra, eftersom att väljarna får möjlighet att sätta sig in i politiken. Cirka tio procent har inte bestämt sig ännu. Så inget parti kan sätta sig på latsidan. Nu handlar det om att jobba ända in i kaklet fram till 20:00 den 19e september.

Sverigedemokraterna har fått mycket uppmärksamhet senaste tiden. Det handlar sällan om partiets generella politik. Invandringsfrågan är partiets triumfkort, som åker ut ur rockärmen varje gång media är på plats.

Är det något SD lyckats med så är det just att övermästra journalistkåren genom att ständigt väva in invandringsfrågan i varje framträdande. Nu kanske någon invänder mot mig. Och menar att hela SD:s existensberättigande bygger på invandringsfrågan.

Jag kan delvis hålla med om det. Men samtidigt söker Jimmie Åkesson söker stöd hos svenska folket för att sitta i Sveriges riksdag. Det minsta man kan begära är att partiet ger lika tydliga besked kring andra politikområden.

Jag noterar dessutom att Sverigedemokraternas framgångar blivit en viktig fråga för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De har börjat prata mer om SD än sin egen politik. Statsminister Fredrik Reinfeldt jagas med ljus och lykta för att ge besked om Alliansen kommer att samarbeta med SD om de får vågmästarroll.

Samtliga av alliansens partiledare har varit mycket tydliga på den punkten. Vi söker stöd för en fortsatt alliansregering. I andra hand bjuder vi in Miljöpartiet. Men Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har gett oss kalla handen.

De rödgröna är inte beredda att rädda Sverige undan parlamentariskt kaos om de förlorar valet och SD blir vågmästare. Förra veckan ringde Svenska Dagbladet till samtliga av Miljöpartiets 26 regions – ordföranden. 18 ordföranden öppnar för ett samarbete med alliansen, 4 säger nej och 4 avstår från att svara på frågan.

Ändå säger Wetterstrand och Eriksson nej. Detta visar hur maktfullkomliga språkrören blivit. De sätter sina egna intressen framför partiets och landets för den delen. För de ska bli ministrar. Punkt slut.

Jag börjar ana ugglor i mossen. Det verkar som att Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly bytt strategi. De vill hellre tala om SD än sin egen politik. Kanske kan det vara så att de börjat inse att valet är förlorat och deras ända hopp nu ligger hos SD. Det är bara en gissning men jag tror inte jag är långt ifrån sanningen. Vad tror ni kära läsare? Min partivän Carl B Hamilton varnar på sin blogg för skakig ekonomi om SD blir vågmästare. Läs här.

Uppdatering: Även Mary Jensen skriver en bra bloggpost och är inne på samma spår. Läs här.

Läs även andra relaterade ämen om valrörelsen: SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Expressen, Expressen, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet och andra bloggare: Rasmus Jonlund, Kent Persson, Tokmoderaten, Per Altenberg, Peter Andersson, Amanda Brihed

Läs också andra
intressanta åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Sven sa...

Orsaken till att SD ens finns med på kartan är att dom etablerade partierna och media har misslyckats katastrofalt i invandringsfrågan.

Så länge ingen tar tag i frågan på allvar så kan man nog räkna med att SD kommer fortsätta växa.

Så dom enda ni har att skylla på är egentligen er själva.

Anonym sa...

Och vi andra noterar att du bara nämner TORTYREN av en Sverigedemokrati i förbifarten som om det var ett försök till uppmärksahmet från SDs sida..

VIDRIGE FAN!

Gulan Avci sa...

Ingen vettig människa kan försvara att politiker och kandidater utsätts för våld. Oavsett vilket parti man tillhör. I en demokrati ska vi kunna bemöta varandra med argument och inte med våld

När en klick extremister begår sådana brott (för det är det) så bidrar det tyvärr till att föraktet ökar, färre människor engagerar sig politiskt och i slutändan försvagar vår demokrati.

Så om du läser mitt blogginlägg en gång till så kanske du förstår att jag för ett resonemang kring oppositionen och deras uppenbart nya strategi att köra med SD-kortet. Men det har ni givetvis inget emot. Ju fler som pratar om er desto mer uppmärksamhet om er hjärtefråga, och ingenting om de andra frågorna.

Georgie Free, United Music Magazine sa...

MEn Sosseriets valskolor i invandrartäta områden, byggnads rösttågande på arbetsplatserna och sosse röstning på demens och äldreboende ger nog några 100.000 valfuskröster men detta är nu ute i dagsljuset och S kommer tappa 300.000 röster på detta , tyvärr 150.000 rakt ttill SD som får 8-10% men tack o lov lika mycket till alliansen...hoppas jag...

Anonym sa...

Vilka usla skräpursäkter. Och "era hjärtefrågor".. Du kan glömma att jag är SDare och det har ni i mycket er själva inom sjuklövern att tacka er för.. Precis som ni har er själva att tacka för denna förföljelse av dom.

Ni som skapat denna skit till dagens Sverige, ett land ni i år har förstört, har fått mig att inse att hela systemet blivit sjukt och att det inte funkar och aldrig kommer funka med "mångkultur" och invandring av etniska främlingar..

SD går inte långt nog.. de är alldeles för snälla och mjäkiga med snack om assimilering och fortsatt invandring. Vi behöver inte invandring alls, framförallt inte av folk från andra sidan världen, den har inte gjort något annat de senaste 30åren än misshandla landet med brottslighet, segregation och islamisering.

Vi behöver homogenitet och att få vara SVENSKAR i SVERIGE.
REPATRIERING är receptet.

SVERIGE ÄR SVENSKT!

johan Svensson sa...

Ja och enligt experter blir det en mycket kall och lång vinter om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen... Apropå Hamiltons varning.

Vilken uppmärksamhet har SD fått på sistone? De sju partierna har kallat partiet för rasister, fara för landet och samtidigt försökt prata bort det faktum att partiet kommer in i riksdagen.

Sverigedemokraterna får inte många tillfällen att föra ut sitt budskap så det är ett mycket bra val att föra ut huvudfrågan när de väl får chansen. För vilka debatter har SD fått vara med i och prata om sina andra områden? Slutdebatten får de inte vara med i, trots att SVT tidigare gjort undantag och i opinionsundersökningar är partiet större än C och KD och börjar närma sig folkpartiets siffror.

Carl T sa...

Man kan fundera på om det är rationellt av AFA och andra(?) vänsterextremister att angripa sverigedemokrater. Den mest sannolika konsekvensen är ju att stödet för SD ökar. Nu tror jag inte att de som gör sådant tänker så långt, men ponera att de gör det. SD:s väljare må vara rätt olika den genomsnittliga vänsterextremisten, men jag ser två anledningar till att t.ex. ett rationellare AFA skulle kunna vara positivt till SD-framgångar. Dels skulle de mer renodlat högerextrema delarna av SD:s politik kunna leda till ökad rekrytering som svar, och dels skulle den aspekt som bättre beskrivs som rättshaverism/populism/konspirationsteori orsaka kaos och spä på politikerföraktet i största allmänhet.