fredag 4 juni 2010

Väljarna tror på alliansens politik

Ännu en glädjande mätning presenteras i Expressen. Förtroendet för alliansregeringen har ökat markant senaste tiden. Allianspartierna får tillsammans 50,9% medan oppositionen backar till 44,3%.

Tappet står socialdemokraterna för (29,9%) och ökningen moderaterna (34,5%). Det tycks vara ombytta roller mellan Sveriges två största partier. Det är sannolikt historiskt sämsta och bästa siffrorna för respektive parti. Det är också glädjande att Folkpartiet behåller 2006 års valresultat.

Det är inte en slump att förtroendet för regeringen ökar. Alltfler väljare är skeptiska till det rödgröna alternativet Folkpartiet och Alliansens politik premierar arbetslinjen, vi har ordning och reda i statsfinanserna. Vi vill göra upp med utanförskapet och jobba för innanförskap med ledorden gemenskap.

Partivännen Per Altenberg har gjort en konsekvensanalys kring oppositionens politik på sin blogg. Professorn, Ulf Bjereld konstaterar att dagens mätning inte är rolig läsning för de rödgröna, i synnerhet inte för Mona Sahlin. PJ Anders Linder menar att de rödgröna snarare sänker än lyfter varandra.

Bjereld hänvisar dock till SCB mätningen som presenteras inom kort. Det är 2 mätningar per år med en mer djupgående analys, fler frågor och fler tillfrågade. Den mätningen kan dock komma att få lite annan utslag än de vi sett senaste månaden.

Det har bland andra att göra med att man började intervjuerna långt innan 3 maj då oppositionen presenterade sina gemensamma förslag. Och att en del frågor kring socialförsäkringarna kan släpa efter. Så om det skulle visa sig att oppositionen leder, så tror jag inte det är så stor spann mellan blocken.

Katerina Janouch skriver på debattsidan att det erotiska inslaget blivit än mer viktig i politiken och hänvisar till paret Reinfeldt. Lotta Gröning skriver på ledarplats att framgångarna går upp och ner och Marie Söderqvist tycker det börjar kännas jobbigt att skriva om samma sak. Snälla Marie fortsätt skriv om framgångarna, alliansen har kämpat för detta, vi har inte fått något gratis. Vi förtjänar uppmärksamhet när väljarnas förtroende för vår politik börjar öka!

Noterar dessutom att aftonbladet presenterar en mätning kring kärnkraften. Socialdemokratiska väljare delar inte Mona Sahlins syn att förbjuda kärnkraften. Nu bestraffas hon för att ha vikt sig platt för miljöpartiets krav. 45 procent av de rödgröna väljarna stödjer regeringens förslag att bygga nya reaktorer, endast 38 procent tycker det är en dålig idé.

Jag noterar dessutom att SD inte kommer in i riksdagen denna gång heller. Det ska bli intressant att se utfallet i deras budgettförslag i nästa mätning.

Lena Melin skriver att det närmast behövs en stjärna för att rädda socialdemokraterna. Uppdraget går till Tomas Bodström, samme man som ska vinna valet, bli utnämnd till justitieminister och åka på drömresan till USA och förverkliga sig själv.

Partiledaren har redan beviljat Bodström tjänsteledigt. När ska det gå upp för sossarna att väljarna inte längre uppskattar storhetsvansinnet som fortfarande tycks utgöra ryggmärgen inom Socialdemokratin.

Läs: SvD, Statsvetare menar att skattefrågan är avgörande och andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Mattias sa...

Visst är det skönt när solen skiner, glassen svalkar och Allians för Sverige leder i opinionen!

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=bQs-8iaTD14&translated=1

Detta är vad du försvarar! Antisemitism va???? Vad finns det och försvara?

Anonym sa...

Hej Gulan.

Jag tycker du skriver väldigt grymt.
Dessutom tyckte jag att du stod upp för yttrandefriheten när vikls fick gästblogga hos dig!!

Själv är jag nybliven medlem i FP och LUF! Och jag känner mig verkligen hemma i FP.
Hoppas vi ses under valrörelsen.

Gulan Avci sa...

Hej Yacobrajes,

kul att du gillar bloggen och välkommen som ny medlem till FP och LUF.

Vi ses säkert där ute i valrörelsen:)