måndag 14 juni 2010

HBT-rörelsen i Madrid och mänskliga rättigheter

The Guardian uppmärksammar att en grupp israeliska homosexuella inte är välkomna till Gay Pride-paraden i Madrid. Deras brott är att de är judar, bor i Israel och inte tagit avstånd från regeringens politik.

Allt den israeliska regeringen gör är inte rätt. Visst finns det anledning att ibland vara kritisk. Men att kräva att judar reservationslöst ska ta avstånd, är orimligt och oproportionerligt.

Förra året utsattes judarna i Sverige för en mobbingkampanj ledd av bland andra, socialdemokratiska kommunalrådet, Ilmar Reepalu. Inför Davis cup matchen mellan Sverige och Israel, fick judar löpa gatlopp. De tog inte avstånd från Israels politik!

Förr inte länge sedan skickade svenska fotbollsförbundets ordförande Lars -Åke Lagrell ett brev till det europeiska fotbollsförbundet (UEFA) med förfrågan om de kunde ställa in U21-landslagets EM-kvalmatch mot Israel.

Varför krävde Lagrell inte att Nordkoreas landslag skulle ta avstånd från Kim Jong ll:s regim innan de fick vara med i VM? Jag tror varken på bojkotter eller kollektiva bestraffningar. Tyvärr slår sådana krav hårdast mot judar som bor utanför Israel och förstärker antisemitismen

HBT-rörelsen i Madrid tycks ha missat en viktig poäng i sin kritik. Det finns inget annat land än Israel i Mellanöstern där hbt-personer har det så tryggt och samma rättigheter som andra medborgare.

I Hamas Gaza är det förbjudet att vara homosexuell, i Iran blir du hängd offentligt inför storpublik, och i vissa andra länder stenad till döds. Vad säger den spanska hbt-rörelsen om detta tro?

Läs också andra bloggar: Henrik Alexandersson, Sanna Rayman, Utsikt från Höjden, Juristens funderingar och andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte så förvånad. När Israel är i blåsväder så är det alltid judar som bor utanför Israel som blir drabbade och det förstärker tyvärr antisemitismen, som håller på att växa som ogräs nu i Europa!

För några dagar sen så pratade jag och några om mellanöstern konflikten, fick direkt frågan" varför gör ni judar så här"? automatiskt så blev jag som jude ansvarig för staten Israel och deras politiska aktioner, helt sjukt! Som vanligt en awsome inlägg :)

Gulan Avci sa...

Jacob, det är mycket tråkigt att höra. Det är just detta som är problemet, att just judar tvingas ta avstånd. Varför avkräver man inte avståndstagande fån svensk-palestinier i så fall för Hamas brott mot mänskliga rättigheter?

Allt gott
Gulan

Anonym sa...

Det var mycket bra skrivet! Varför används bojkott och dylikt bara på vissa? Svaret är nog väldigt mycket okunskap.

Henrik, liberal

profanum_vulgus sa...

Frågan är varför Israelkramare aldrig kan hålla sig till sanningen.
Det är ISRAELS deltagande som inte tillåts, inte judars deltagande. Alltså Israels staliga bidrag. Tror du att Gaza eller Iran (som fö inte har lagar mot homosexualitet) har statliga bidrag med i parraden?

Juristen sa...

@Gulan; Heder åt dig som vågar sticka ut hakan i denna infekterade debatt!

profanum_vulgus sa...

Juristen:
Det är väl inget hedersamt att ljuga i en debatt?

Mattias sa...

"The ban was issued after Israeli businessmen were attacked and injured by pro-Palestinian protesters at a conference in Madrid."

Trevligt land.

Ässet sa...

Israelkramare som Gulan kan ju inte föra en saklig debatt. Vad Reepalu sa var att han önskade attt judiska församlingen tog avstånd från den israeliska attacken på Gaza istället för att hålla en proisraelisk demonstration. Sen ljuger ju Gulan när hon påstår att homosexuella avrättas offentligt i Iran.