lördag 28 februari 2009

Helt rätt att nobba Durban ll

President Barack Obama och hans regering har beslutat att inte delta på Durban ll i Genéve i april. Beslutet är välkommet med tanke på hur Durban l urartade2001. Sakine har skrivit en mycket bra krönika som sammanfattar förra konferensen.

Durban som skulle handla om rasism blev istället forum för antisemitisk propaganda i dess grövsta form. Men vad kan man egentligen förvänta sig när Libyen är arrangörer, Iran sitter vid hedersläktaren och Kuba som assistent.

USA, Israel och Canada har bestämt sig. Europa har inte bestämt sig (vissa länder tvekar fortfarande, t.ex. Frankrike). Men vad säger Sverige? Det kan vara läge för UD och regeringskansliet att bryta tystnaden

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

En olöslig konflikt som förgiftar mycket annat.
Är Israel en "Rasistisk apartheidstat"?
Inte som jag ser det. I Sydafrika var allt från parkbänkar till landområden stora som många europeiska länder märkta med vilken grupp som hade rätt att vara där.

Jovisst, Israel bygger sin mur mot palestinierna och är väldigt säkerhetsmedvetna. Men samtidigt finns palestinierna i Israel med rösträtt och allt vad som det innebär (dom har i och för sig inte rätt att göra värnplikt men det är nog många bara tacksamma att dom slipper).

Nä, asfaltera hela området. Låt judarna flytta till Europa (det var här allt elände började) och låt palestinierna flytta till grannländerna.

Anonym sa...

Förstår att du tycker så om du är en sionist.

Det visar på att USAs utrikespolitik fortfarande påverkas mycket av neokonservativa krafter och AIPAC.

Anonym sa...

Det var intressant att läsa texten i DN jämfört med texten i Expressen-artikeln, som gick igenom VARFÖR USA ansåg konferensen var oseriös...

Jag har sett för många sådana fall och litar inte på någonting i landets största morgontidning. Sorgligt.

Gulan Avci sa...

jag är varken sionist eller judinna som en del tror. Jag är Israelvän och tycker att judar liksom palestinier har rätt till eget land. Men inte ett Palestina byggd på ruinerna av Israel som många inom vänstern förespråkar.

Unknown sa...

FN är ett skämt. I november 2008 röstade de igenom en icke-bindande resolution som förbjuder kritik mot religion, och speciellt mot islam. Så tidigt som i mars är det beräknat att denna resolution ska bli bindande för alla medlemsländer i FN.

http://www.youtube.com/watch?v=uhWgZu6tcZU

Anonym sa...

Israel begår brott mot FNs över 40 resolutioner, det är väl för att FN är antisemitiskt?
Israel bryter mot allt som har med folkrätt och folkvett att göra, enligt Amnesty, men de är ju också antisemiter?
Israel behandlar araberna som andra klassens medborgare, du som kurd ogillar araberna, det kanske har med det att göra? Ditt agg mot muslimer, har väl också lite med det att göra?

Man måste vara konsekvent och stå upp för orättvisan. Israel är en ockupant. De vill inte gå med på arabernas fredsförslag från 2002 och det visar att de inte vill ha fred. Du är duperad, men snälla försök inte dupera andra?

Anonym sa...

Självklart ska Usrael bojkota konferensen. Sionisterna är de värsta rasisterna på hela planeten och kan förstås inte låta folk påminna dom om det.

"...och tycker att judar liksom palestinier har rätt till eget land..."
Låt mig se dig skriva: "...och så tycker jag att svenskarna harrätt till ett eget land, utan att bli kallade rasister - eftersom Israel är till för judar, utan att det kallas för rasism."
Men den meningen är väl främmande för dig? Och det beror på att du är en hycklare!

Anonym sa...

Jag är Israelvän men ser liksom många judar, bla flera sydafrikanska judiska organisationer, de klara likheterna mellan Sydafrika under apartheid (homelands, klassificering och skapande av andra klassens israeliskt medborgarskap etc).

Hade du vetat något om exempelvis diskrimineringen av israeliska palestinier i form av rätten till att köpa bostäder eller jordbruksland, eller om du kände till hur israels offentliga välfärdssystem utformats för att exkludera de arabiska israelerna så hade säkert även du insett likheterna. Detta är även frågor som flera judiska MR-organisationer riktat hård kritik mot.

Tråkigt nog verkar du inte vilja fördjupa dig i frågan utan föredrar okunskap och dogmer. Hade förväntat mig lite mer av dig.

Unknown sa...

Bahlool, man kan definitivt kritisera Israel -- de glider t.ex. på tolkningar av krigslagar.

Men de är långt från att vara i samma division som att dra upp ostyrt raketartilleri och skjuta mot civila områden...

Sen har vi det här med den vidriga antisemitismen man hittar i muslimska medier... tala om att ha olika standarder för olika sidor!!

Om någon inte accepterar ett visst fredsförslag är de emot fred? Wow, det var så dumt, Bahlool, att jag hoppas du är ett troll.

En sak jag frågat ofta och aldrig fått svar på:
Det var en massa kartändringar och folkfördrivningar efter de båda världskrigen. Jag har svårt att se Palestinierna som värre än många andra fall.

Borde finnarna börja skjuta raketartilleri mot St Petersburg för att få tillbaka Karelen? Borde balterna börja bomba i Bryssel för att få stöd för att sparka ut alla ryssar som de tvingats på (en bra bit efter 2a världskriget)?

Vad är skillnaden mot Israel/Palestina?

Gulan Avci sa...

Holio,

Det är precis det muslimska länderna eftersträvar med Durban ll. De vill ha ett förbud mot religionskritik och likställa det med rasism.

Unknown sa...

Sigh, ytterligare en gång man inte fått svar (se ovan). Märkligt att ingen kan förklara varför Israel är så mycket värre än t.ex. Karelen...

Sen....
Alexandersson, vad jag förstått är det mycket mindre problem internt i Israel ju mer tiden gått. Det stämmer inte? Kan du ge referenser till icke-extremister?

Hur brukar f.ö. grupper betraktas, som ses som potentiella medlöpare till fienden i krig? Behandlas Palestinier i Israel sämre än Japaner i USA (eller kommunister i Sverige!) under 2a Världskriget? Hur behandlas Judar i arabvärlden (ah... ja just, de blev tvungna att fly och det finns nästan inte kvar).

Anser du att du har samma standarder för alla sidor, Alexandersson? :-)

Anonym sa...

Hasse påstår att palestiner/araber med israeliskt medborgarskap inte får göra värnplikt. Fel. Det får de, men de inkallas inte, och måste inte, som judar (utom ultraortodoxa), druser (araber med en från islam kommen avvikande sekt)göra värnplikt. Druserna bestämde redan 1948 att de ville bli inkallade automatiskt. De flesta beduiner (som också är araber) gör också värnplikt och allt fler från andra minoriteter gör någon form nationell tjänst (vapenfri tjänst).
I övrigt håller jag med Gulan att det var bra att USA drog sig ur Durban II konferensen som ser ut att bli ett stort fiasko.