torsdag 28 januari 2010

Bra att Burkan debatteras

En herrans debatt har briserat i medierna efter gårdagens radiodebatt mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin. Programledarna frågade hur de ställer sig till det franska förslaget att förbjuda burka på allmänna platser.

Statsministern: "jag sympatiserar med att trycka tillbaka dem som vill få kvinnor att döljs sitt ansikte".

Mona Sahlin: "Sverige ska vara ett land med religionsfrihet och det måste betyda rätt till religion men också rätt från religion. Men jag kommer alltid slåss för kvinnors rätt att slippa bära burka, men också för deras rätt att bära sjal".

Ingen gav klara besked, men läst mellan raderna tolkar jag det som följande: Om vi får en utveckling i Sverige där kvinnor blir tvingade till att bära heltäckande burkor kan statsministern tänka sig lagstiftning. Mona Sahlin blandar tyvärr ihop korten som vanligt. Hon försökte få frågan att handla om slöjan.

När Mona Sahlin var integrationsminister brukade hon ofta beklaga sig över att Sverige har världens mest kvalificerade taxichaufförer och korvförsäljare. De borde egentligen jobba som läkare eller ingenjörer, brukade hon säga. Trots vetskapen om detta, gjorde hon ingenting och utanförskapet bara växte och växte.

Vid maktskiftet 2006 fick alliansen ärva det utanförskap den socialdemokratiska regeringen förorsakade under tolv år vid makten. Burkadebatten får således ses i ljuset av den totala tystnad som rådde i den offentliga debatten under tidigare åren. Frågor som inte var politiskt korrekta fick sällan utrymme i medierna.

Islamisternas framfart hade kunnat bromsats för länge sen. Hade introduktions- och integrationspolitiken haft som främsta mål att skapa möjligheter för människor att lära sig svenska, få in en fot på arbetsmarkanden eller studera, hade utvecklingen sett annorlunda ut.

Utanförskapet och det passiva bidragsberoendet har gjort att människor i segregerade bostadsområden blivit lätta måltavlor för islamisternas propagandamaskineri som numera går i högvarv. Så, behövs det lagstiftning för att garantera att kvinnor eller flickor inte ska bli påtvingade burka på grund av någon annans religiösa övertygelse så ser jag det som nödvändigt ont.

SvD, SvD, Ledarbloggen, Aftonbladet, Aftonbladet Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Osman F sa...

Gulan:
Om du får som du vill måste en
man eller manlig släkting till en kvinna som bär burka, i fortsättningen skriva ett avtal med henne, där det framgår att hon gör det av sin egen fria vilja. Detta för att mannen ska kunna gardera sig mot eventuella åtal om kvinnan en dag får för sig att anmäla honom.

Är det så du vill ha det? Jag tror nämligen inte att det finns så många kvinnor som tvingas till att bära burkan. Hur många av Sveriges muslimska kvinnor bär burka? Har du någon statistik på det?

Det finns inget islamist-hot i Sverige. Det är ett konstaterande.

Unknown sa...

Ingen skall bli påtvingad burka, säger du. Fair enough. Om någon väljer att bära det då?

Gulan Avci sa...

Bouhamza,

kanske går det inte att komma åt problemet med lagstiftning, för det är som du mkt riktigt skriver svårt att bedöma vem som tagit på sig burkan självmant och den som inte gjort det.

Men jag tycker att det inom vissa yrken ska vara förbjudet att ha burka. Barnomsorgen, skolan, rättsväsendet, är några exempel. Sen får det vara upp till varje arbetsgivare om man vill anställa ngn med burka.

Jag har talat med många troende muslimer senaste tiden och enligt dem finns inga påbud att en kvinna ska bära burka (slöja är en annan sak och ska inte blandas ihop med burka eller niqab)

Anonym sa...

Bra förslag att förbjuda Burkan Gulan!!! Särskilt i sjukvården är burkan och heltäckande sjalar ett problem. Har själv skickat hem patienter som inte har förstått att det är bara jag som gör undersökningarna och inga kvinnor. Vill de inte bli undersökta av mig så får de gå hem så är det bara. Problemet är oftast dock männen och kvinnorna tar oftast av sig burkan mm utan problem utan dem. För vissa undersökningar går ej att göra med sjal eller burka på.

Anonym sa...

"Utanförskapet och det passiva bidragsberoendet har gjort att människor i segregerade bostadsområden blivit lätta måltavlor för islamisternas propagandamaskineri"

Men blir de inte också lätta måltavlor för en karriärsdriven kvinna? Jag håller med vad du säger och tycker men tycker du inte att dessa frågor börjar bli lite uttjatade och en lätt väg in i rampljuset? Tycker unga duktiga kurdiska kvinnor ska börja intressera sig och bli kända inom andra frågor också. Det tyder ju på ett utanförskap att bara kunna argumentera och inte släppas in inom andra frågor också där ens åsikt räknas.

Johnny sa...

Jag tycker det är obehagligt att möta människor på allmän plats vars ansikte jag inte kan se, det är ett helt främmande fenomen i vår kultur, jag förknippar burka med grovt kvinnoförtryck, könsstympning, stening till döds, diktatur och anti-demokrati.

Har vi inte förbjudit maskering av ansikte på allmän plats med ex rånarluvor sedan vänsterextremister vandaliserade Göteborg?

Nudister och Janistiska naken munkar från Indien får inte gå om kring nakna på Allmän plats för att inte väcka uppseende bland allmänheten.

Är det inte förbjudet att gå om kring i nazistiska SS-uniformer och Ku Klux Klan dräkter på allmän plats i Sverige?

Jag tycker att burkan är uppséendeväckande och strider mot lagen om uppseendeväckande beteende och skall därför vara förbjuden att bära på allmän plats (gator, torg, butiker, skolor, sjukhus, etc) i Sverige.

Anonym sa...

Jag har sett dig Gulan Avci i verkligheten. Bara det gör mig till totalmotståndare till burka och andra liknande hästtäcken. Kvinnans skönhet och emotionella styrka måste komma alla till dels. Titta men aldrig röra utan lov måste vara ledordet.

/Hedersmannen

Anonym sa...

"Så, behövs det lagstiftning för att garantera att kvinnor eller flickor inte ska bli påtvingade burka på grund av någon annans religiösa övertygelse så ser jag det som nödvändigt ont."

Svår dilemma. Som liberal är man för frihet, gloabalisering, fri invandring mm.

Kan man då som liberal förespråka lagstiftning för att förhindra att människor som ofrivilligt bär burka skall hjälpas.

Lösningen enligt mig ligger inte att stifta nya lagar mot sådant förtryck utan att samhället måste vara beredd till 100% att stödja människor som blir offer för liknande förtryck.

An(d)y Rand