tisdag 8 december 2009

Yvonne Ruwaidas argument håller inte i Niqabdebatten

Yvonne Ruwaida, oppositionsborgarråd i Stockholms stad skriver idag på Newsmill varför Miljöpartiet reserverat sig i utbildningsnämnden i frågan om huruvida en barnskötare ska bära Niqab, heltäckande slöja eller inte.

Alla partier utom miljöpartiet har slutit sig bakom skolborgarrådet Lotta Edholms beslut att heltäckande slöja inte lämpar sig att bära om man arbetar som barnskötare. Läs Lottas artikel här och mitt blogginlägg från igår här.

Ruwaida tycker debatten varit missvisande och vill förtydliga vad det handlar om. Hon skriver bland annat följande:

Vi förstår att frågan om niqab väcker känslor och även rädsla. Många tror att kvinnor med niqab inte vill visa ansiktet för barnen, vilket är helt felaktigt. Däremot fäller hon ner niqaben när en man kommer in i rummet”.

Detta skulle kort innebära att den arbetsplats som barnskötaren skulle börja jobba på måste villkora att arbetsgivaren inte anställer några män, för om män ska arbeta i verksamheten och vistas i samma lokaler som den kvinnliga barnskötaren så blir konsekvensen att hon tar på sig sin slöja och inte visar sig för barnen.

Ruwaida försöker dra paralleller till folkomröstningen i Schweiz häromveckan att förbjuda minareter. Det är lågt av henne. Under borgerliga alliansens styre har vi markanvisat för ett moskébygge i Skärholmen.

Som politiker ställs man ofta inför svåra beslut. Man måste ha mod att fatta rätt beslut även i känsliga frågor. Niqab ärendet är principiellt viktigt och kan får stora konsekvenser om det blir fällande dom. 

0 kommentarer: