måndag 28 december 2009

Väljarstödet högre än någonsin för SD

I Svenska Dagbladet presenteras en undersökning tidningen låtit opinionsinstitutet Sifo göra för att se svenska folkets inställning till ett styre med stöd av Sverigedemokraterna efter nästa års riksdagsval.

Rubriken lyder ”9 av 10 säger nej till SD- koalition. S- riksdagsmannen, tillika gruppledaren Sven-Erik Östberg kommenterar undersökningen med att 87 procent av svenska folket inte vill ha med SD att göra.

Låt oss säga att 87 procent säger nej till SD, men övriga 13 procent stöder partiets politik och kan vara potentiella SD-väljare nästa år. Det är i så fall mer än en dubblering av väljarstödet och så höga sympatier har partiet aldrig fått i tidigare mätningar.

Båda blocken har deklarerat tydligt att man inte kommer samarbeta med SD om ingen av dem får egen majoritet. Det är bra eftersom att det begränsar utrymmet för spekulation. Trots detta är jag övertygad om att det kommer bli parlamentarisk kaos i riksdagen med SD över spärren. Vilket även experterna påpekar. "Kaos att vänta i riksdagen".

Om detta tydliga nej innebär att ingen av blocken får egen majoritet, kommer det sannolikt bli nya konstellationer i regeringen och riksdagen. Det innebär graven för såväl ”Allians för Sverige” och ”Röd-gröna alliansen”. Frågan är bara om det blir Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin som först sträcker ut handen till småpartierna, och vem eller vilka som nappar?

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är baske mig riksdagspartiernas skyldighet att respektera sverigedemokraternas valresultat. Tar SD sig över spärren har de fått folkets stöd på samma tillvägagångsätt som andra partier så sluta spotta demokratin i ansiktet gång på gång.

Jörgen sa...

SvDs artikel är ju ett praktexempel på hur man kan vrida siffror till att framhäva sina egna värderingar.
Skarvar man dessutom lite på sanningen så kan man sätta en rubrik som SvD.
"1 av 10 säger ja till Sd-koalition".
I min värld så är 13% = 1 av 8. Men matematik har väl aldrig varit journalisternas starka sida.
Sedan att " 9 av 10 säger nej till SD-koalition" som gruppledaren för S, Sven-Erik säger är ju även det en lögn för att framhäva det egna alternativet.
Vart tog de 15% som svarade vet ej vägen i Sven-Eriks svar. De passade kanske inte in i hans världsbild?
Bättre rubrik i SvD hade varit,
"1 av 8 vill se SD i regeringen om de blir vågmästare",
eller,
"Nästan var tredje väljare är inte emot att SD ingår i en kommande regering".
Men dessa rubriker hade ju inte passat varken SvDs eller Sossarnas agenda,. Därför ljuger de lite för att framhäva sin "egna" sanning. Patetiskt.
Tror det etablisimanget, både politikerna och journalistkåren, är livrädda för vad som skall hända vid nästa val. Därför gör de allt för att försöka styra väljarna "rätt". faktisk lite Pravda över dagens svenska media.
Vare sig man gillar SD eller inte så luktar det lite unket över hur media behandlar både Sd men framförallt sina läsare, liten doft av Östeeuropa från förr om man säger så.

Chrille sa...

Frågan är om något kan utläsas av denna opinionsundersökning alls. Det fanns ju bara extrema alternativ med. Antingen en blocköverskridande majoritetsregering, en regering där (sd) ingår, eller en riskfylld minoritetsregering som inte samarbetar med (sd). Det sista riskfyllt eftersom regeringen riskerar att förlora viktiga omröstningar om vågmästarpartiet går ihop med oppositionen.

Det mest rimliga alternativet, det som (mp) har haft med (s)-regeringar och viss mån även (nyd) hade med den borgerliga regeringen då det begav sig, saknas i undersökningen.
nämligen en minoritets-regering som regerar med vågmästarpartiets uttalade eller outtalade stöd eller i alla fall inte dess motröster, i utbyte mot eftergifter. Det alternativet fanns inte ens med. Vilket gör att hela undersökningen måste betraktas som utomordentligt tveksam.

Vad gäller blockens ovilja att samarbeta med (sd) tror jag att det bryts efter valet, snarare än att vi får se nya allianser. Stoppad eller begränsad invandring är nämligen en enkel åtgård för att minska arbetslösheten och förbättra ekonomin, och har man (sd) att skylla på så slipper man en massa kritik från pressen.

Anonym sa...

Det är inte korrekt att "13 procent stöder partiets politik".

13 procent anser att SD gärna kan ingå i någon form av koallition - det definieras dock ej närmare.

Men dessa 13% kan lika gärna anse att man skall göra så för att slippa kaos i rikspolitiken.

Vad som är viktigare är att 87% faktiskt inte aktivt stödjer detta. Vilket annat parti skulle få sådana extrema siffror?

De flesta är idag medvetna om att SD är ett extremistparti som parafraserar Hitlers nazistparti. Man har använt nazisternas retorik och ibland direkta citat. I den debattartikel som SD:s ledare presenterade i höstas så läste man tydligt att de inte ens har koll på källhantering, att de inte vet vad de pratar om och att de uppgifter de slänger sig med i de flesta fall var rent felaktiga.

Nu när partiet lyfts upp till granskning i media så ser man alltså på dessa siffror, klart och tydligt, att 87% av svenska folket aktivt tar avstånd från SD.

SD HAR fått ett stöd kring 5% i de senaste oppinionsundersökningarna. Men kom ihåg att de hade över 4% även innan EU-valet, trots att de då inte alls var lika aktiva som nu, samt att EU-valet - enligt dem själva! - skulle vara ett bättre val för dem.

Men de får ändå kring 3%. Som de får i ALLA val. Väljarstödet för SD är inte större än så. Och det växer inte.

Missnöjesrösterna som kommer in i oppinionssiffrorna nu, lämnar alltid SD på valdagen. Piratpartiet knep över 7% från ingestans i EU-valet, och de knep en hel del av dessa från SD.

Under sommaren 2010 kommer Pirate Bayrättegången igen, och media har inte tid för mer än ett utanförparti. Piratpartiet kommer att tjäna på detta - och kniper troligen även i nästa val potentiella SD-röster.

SD får 3% även i nästa val, det är jag övertygad om, eftersom de alltid får det.

Sen är det en annan sak:
Vad gör det egentligen om SD får mer än 4%? Inget annat parti är så drabbat av avhopp under kommunaltiden som de. SD har helt enkelt inte kunnigt folk nog för att ens klara av kommunalpolitiken. Hur ska de klara av riksdagspolitiken? Det kommer de såklart inte att göra. Det skulle förvåna mig stort om SD kan ha sina stolar fyllda i Riksdagen i mer än någon månad.

SD är inte ett hot mot andra än sig själva. Det är ett parti med okunniga människor som vare sig har koll på statistik, källhantering eller hur politikens makt fungerar.

Detta vet väljarna om, och därför är SD inte annat än ett sätt att sparka er etablerade politiker i baken.