lördag 12 december 2009

EU bör agera samlat mot Turkiet

Turkiska författningsdomstolens beslut att förbjuda det största kurdiska partiet DTP visar ännu en gång att den turkiska demokratiprocessen inte ligger i händerna på turkiska parlamentet. I Turkiet finns en stat inom staten och det är generalerna som dikterar villkoren för utvecklingen inom landet.

Det är inte första gången författningsdomstolen förbjuder kurdiska partier att verka. Sist det begav sig var 2003 då Hadep förbjöds. Så länge kurderna förvägras sina mänskliga, politiska och kulturella rättigheter kommer EU-medlemskap bara vara en vacker dröm.

Jag har ofta markerat vikten av ändringar i konstitutionen, det är enda garanten för att kurdernas rättigheter ska skyddas och efterlevas av demokratiska partier i turkiska parlamentet. Idag tycks kurdernas öde mer ligga i händerna på generaler och fascistiska partiers anti-kurd agenda än AKP-regeringens "välvilliga" yttringar om förändringar.

Premiärminister Erdogan måste återta initiativet om han menar allvar med alla de reformer som var tilltänkta att sjösättas inom ramen för EU-förhandlingarna. Om inte är jag rädd att konflikten kommer eskalera och nå höjder ingen önskar sig.

DTP sitter i parlamentet och partiledaren heter Ahmet Turk. Han har fått fem års förbud att verka politiskt. Jag utgår ifrån att EU agerar samlat och att dialogen med Turkiet förs på ett konstruktivt sätt utan att något enskilt land försöker ta vinning av den kaotiska situation som uppstått för inhemska syften.

Läs: DN Stevelandos blogg Bitte Hammargren Sakine Claes Nordmark

16 kommentarer:

Platon sa...

Gulan sa...

"I Turkiet finns en stat inom staten och det är generalerna som dikterar villkoren för utvecklingen inom landet."

Så sant. Personligen ser jag den Turkiska militären som ett större hot mot den Turkiska demokratin än det så kallade milt "Islamistiska" regeringspartiet AKP.

Demokrat anti-terrorist sa...

Nått jag inte förstår är dock hur man inte kan reagera på faktumet att ni öppet stöttar en terroristorganisation. Men det kanske är er definition på demokrati eller ?

Anonym sa...

Öst Turkiet är varken kurdiskt eller turkiskt. Det var armeniskt i 4000 år ända till 1915 som hände folkmord på armenier av turkar med hjälp av kurder. Turkar lovade kurder den tiden att överta armeniska landet om kurderna skulle hjälpa de att utrota det armeniska folket. Kurderna gjorde det men turkarna svek de och då började problemet.
Kurderna har bäddat för det och bollen är rund.
Noubar är armenier

Anonym sa...

Öst Turkiet är varken kurdiskt eller turkiskt. Det var armeniskt i 4000 år ända till 1915 som hände folkmord på armenier av turkar med hjälp av kurder. Turkar lovade kurder den tiden att överta armeniska landet om kurderna skulle hjälpa de att utrota det armeniska folket. Kurderna gjorde det men turkarna svek de och då började problemet.
Kurderna har bäddat för det och bollen är rund.
Noubar är armenier

Anonym sa...

Vad hände med Abdullah Öcalan? Har ni glömt bort honom? Varför anordnas inga upprop, demonstrationer för honom (typ Dawit Isak)?

Tuncay sa...

Jag kan i viss mån hålla med Gulan, dialog med DTP är bättre än ett förbud mot de, de är trots allt den enskilt största representanten för kurder i Turkiet.

När det gäller EU.
EU skulle inte ha behövt agera nu, utan det skulle man gjort för länge sedan. De två större oppositionspartierna CHP och MHP har konstant motsträvat AKPs program för öppnande mot kurderna. De spelar på känslor vilket ger upphov till att den redan höga nationalismen ökar ännu mer och missgynnar demokrateringsproccessen i Turkiet.
Här skulle EU gått in tidigare och offentligt visat stöd för AKPs arbete för ökade rättigheter till kurderna, men detta har inte skett. AKP får alltså varken hjälp på hemmaplan eller från EU. Jag förväntar inte mig att EU ska klappa duktiga AKP på huvudet, men att räcka ut en hand för ett parti som strävar att få med Turkiet i EU skulle gynna många, om inte minst minoritetsgrupper.

Som det redan framgår stödjer jag AKP och dess enorma reformvilja. Allihoppa ska kunna leva sida vid sida, inte bara turkar och kurder i Turkiet, det gäller även invandrare och svenskar här i Sverige.
Det absolut fundamentala för de som sitter på makten bör vara att visa respekt för sina medmänniskor. Det gäller för turkiska politiker för kurderna, schweiziska politiker för muslimerna, svenska politiker för invandrare...
Som turk accepterar jag de brister som finns i mitt hemland och det måste man även som en svensk eller vilken nationalitet man nu tillhör till.

Sancak Beyi Emre sa...

EU borde ha stöttat processen aktivare, men inte kritisera allt för mycket ändå. Vi har ju sett att ETA:s partier stängts ner med goda grunder utan vidare protester, varför ska inte PKK:s parti stängas ?

AKP har fortfarande mångdubbelt fler kurdiska röster än DTP och PKK.

Sen undrar jag hur man är ett "demokratiskt parti för fred" när man inte tar avstånd från terror ?

Eller menar du, Gulan, att PKK inte är en terrorist organisation ?

Emre

Anonym sa...

Gulan du ser så sammanbiten ut på bild.

Redad sa...

Många kurder talar om ett turkiska/norra Kurdistan. Men precis som någon påpekade här ovan är detta området en del av Armenien. Det bor faktiskt armenier där än i dag även om dessa är få. Turkisk nationalism är inte mycket bättre än den turkiska. Det är därför inte konstigt att PKK för några dagar sedan dödade några turkiska soldater och att följden blir att ett pro-kurdiskt parti blir förbjudet i Turkiet. Lika barn leka bäst...

Osman Feffeson sa...

Gulan:

Den enskilt största representanten för det kurdiska partiet i Turkiet är AK P. Det sitter 80 kurdiska parlamentariker för AK P i den turkiska riksdagen från östra Turkiet.

Tuncay är helt rätt ute, men varför inte se att DTP också aktivt motarbetat AK P regeringens reformvilja.

DTP är ett parti i klorna på en terrororganisation vid namn PKK. DTP har i stort sätt lyckats göra allt för att spela "djupa staten" i händerna för att bli nedstängt. DTP är även ett parti som är delat i två fraktioner- duvorna och hökarna.

Den djupa staten såg till att hökarna inom partiet vann. Hökarna och djupa staten vill se en fortsättning på kriget i öst mellan militären och PKK. Det vill även dunkla krafter inom militären och så PKK.

Nu hoppas jag att DTP går till Europadomstolen för få Turkiet fälld. Det är inte alls säkert att Turkiet kommer att fällas. För AK Ps del så är det bara att demokratisera Turkiet och ge kurderna rättigheter. Men som Gulan mycket riktigt påpekar så ligger problemet i grundlagen och den kan AK P inte ändra hur som helst- för i Författningsdomstolen är "staten i staten" i majoritet.

Armenier:

Ararat ligger inom Turkiets gränser. Ni är välkomna att besöka landet och era heliga platser när som helst som turister. Men om ni ska göra anspråk på territorium så får ni finna er i att två "krigar" folk (turkar och kurder)står där med exakt samma inställning som man hade 1915.

Gulan Avci sa...

Det går inte att anta en massa reformer utan dialog med berörda parter. En majoritet av kurdiska folket har röstat på DTP eftersom att de vill ha en fredlig lösning av kurdiska frågan.

Partiledaren Ahmet Gul har varit positiv till AKP regeringens reformpaket vilket ingjutit hopp bland många att vi kan nå vägs ände i konflikten.

Författningsdomstolens beslut att förbjuda DTP visar tyvärr än mer tydligt att man inte vill ha fred. Generalerna vill inte att Turkiet går med i EU eftersom att det skulle innebära slutet för deras maktdominans inom turkisk politik. Och enda sättet för dem att behålla makten är att se till att konflikten hålls vid liv genom att hälla mer olja över en redan övertänd eldslåga.

Osman Feffeson sa...

Gulan:

Majoriteten av kurderna i Turkiet röstade på AK P. Det är världens största kurdiska parti. I parlamentsvalet 2007 vann AK P valet i östra Turkiet där PKKs partier vanligtvis brukar vara starkast. AK P har 80 parlamentariker från östra Turkiet.

Anser du att den turkiska staten ska prata med Öcalan och PKK? Vad har då DTP varit till för sedan valet 2007? DTP har bara hänvisat till PKK och Öcalan och ägnat sig åt provokationer. Man har även tagit avstånd från kurdinitiativet. PKK styr DTP. Inte alls svårt att förstå.

Vad är det som säger att PKK vill ha fred då Gulan? För 1 vecka sedan genomfördes en attack mot en turkisk militärfordon. 7 turkiska soldater dog. En tid innan attacken organiserade PKK upplopp över hela Turkiet som bland annat slutade med att en 16 årig tjej brändes till döds. 2 dagar till att Författningsdomstolen skulle avgöra DTPs öde så gick PKK och tog på sig attacken.

En slump? Man organsierar upplopp i syfte att underblåsa nationalism bland turkarna, man genomför en terrorattack 7-9 dagar innan DTPs öde i Författningsdomstolen ska avgöras, och 2 dagar kvar till domen så tar man på sig attacken. Innan dess har DTPs politiker hunnit med att ta PKK i försvar femtioelva ggr.

Och Författningsdomstolen då? Ja, där är majoriteten tillsatta av Turkiets förra president Ahmet Necdet Sezer- en man som misstänks för att vara medlem Ergenekon/djupa staten.

Vad gjorde Författningsdomstolen? Man förbjöd Ahmet Turk (duvan och den som har satt sig emot PKK)från att vara politiskt aktiv medan höken Emine Ayna vars man är gerillaledare i norra Irak inte förbjöds.

Bara att konstatera att MHP, CHP och Ergenekon och PKK är glada.

Den gemensamma fienden stavas DEMOKRATI och AK P!

Jag ser fram emot att DTP nu går till Europadomstolen för att få Turkiet fällda för brott mot mänskliga rättigheter.

Om man vågar....

AK P:s kurdinitiativ kommer att fortsätta oavsett djupa statens och PKKs provokationer.

Och om den turkiska regeringen dvs AK P diskuterar med Öcalan eller PKK, så ska jag lämna mitt medlemskap i partiet.

Och kära Gulan, kurdiska nationalister säger att det finns 25 miljoner kurder i Turkiet. Men DTP får sammanlagt 2 miljoner 340.000 röster. Är runt 22,6 miljoner kurder i Turkiet under 18 år? Den turkiska staten säger att det finns 11 miljoner kurder i Turkiet, ja inte ens då kan man säga att DTP representerar majoriteten av kurderna.

Sancak Beyi Emre sa...

Majoritet av vem ? Finns det bara 3 milj kurder i Turkiet ?

DTP stod på samma rad som partier man föraktade innan mot AKP o deras reformer .. Var lite självkritisk för i helvette...

Du får även tänka på att folket, inte blir lätta att hantera när DTPare säger att man bör klättra upp på bergen...

Emre

Anonym sa...

Gulan sluta snacka skit DTP jobbar med pkk under ytan, EU ska sluta blanda i sig i Turkiets ska varför för att Turkiet är inte medlem i EU. Ni som försöker skicka EU på Turkiet.
Sen att Spanien gjorde samma sak mot baskiska Partiet vad gjorde EU? dem godkänd, ska EU spela dubbel moral eller?
Jag tänker fråga om det är okey att öppna Muslimsk parti ute i Europa som jobbar med Talibaner och al qaida? kanske då ändrar EU storyn.

Josef Boberg sa...

Jo... - så är det nog, tyvärr tyvärr... - tror Josef B.

Anonym sa...

Det var helt rätt va turkiet att förbjuda kurdiska partier i TURKIET!
Varför ska dam ha ett parti i ett land som dem bara förstör turkiet??!?!? Det var helt rätt!