fredag 31 juli 2009

Omvänd rasism inom vänstern

Igår begravdes sjubarnsmamman hennes fem döttrar och 13-åriga kusin som omkom i branden i lördags i Rinkeby. Runt två tusen personer deltog i ceremonin. Det var framförallt svensk-somalier hitresta från hela Sverige och utlandet som var med. Även integrations – och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin var närvarande.

Många journalister rapporterade direkt från begravningsplatsen. Aftonbladets Karin Ahlborg skriver idag att hon ”skämdes” för gårdagens avskedsceremoni i egenskap av journalist. Varför undrade jag och läste texten.

Ahlborg är upprörd över två saker. För det första; journalisternas uppförande, de ska ha pratat och skrattat under ceremonin och fotograferna ska ha ställt sig i vägen för kistorna för att få de bästa bilderna. Om så har skett är det hemskt, men samtidigt är jag övertygad att media följer etiska riktlinjer för uppförande.

För det andra: Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis närvaro upprörde. Sabuni är inte en legitim representant för regeringen utan ett subtilt budskapsobjekt. Det är hårda ord. Det faktum att Sabuni ansvarar för jämställdhet – integration och demokratifrågor tycks ha gått Ahlborg obemärkt förbi.

Skulle regeringen ha skickat någon annan (vit) minister? Eller minst två för att Sabunis position skulle legitimeras. Sabuni är själv afrosvensk och Sveriges första svarta minister. För den somaliska gruppen var hennes närvaro viktig och angeläget. Noterar dessutom att Ahlborg inte nämner Mona Sahlins närvaro med ett enda ord.

Som vanligt ska vänstereliten definiera invandrare som inkompetenta varelser som ska omhändertas av farbror staten. I det samhälle vänstern vill bygga får invandrare inte växa, göra karriär, tala bra svenska, ha avvikande åsikter eller känna sig som en del av det svenska samhället. Det är kollektivet som gäller, därmed basta. Är du liberal får du stämpel som blattealibi, husneger eller onkel Tom. Detta är den omvända rasism vi möter på 2009-talet i Sverige som är förtäckt av "solidaritetsmanteln".

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Unknown sa...

Omvänd rasism vad är det för något?
eller rakt på sak, anklagar du Karin Ahlborg för att vara rasist?

Sam sa...

Bra skrivet.

Man borde istället anamma Frankrikes inkluderande strategi (assimilering), där inte heller någon med franskt medborgarskap kallas invandrare.

Jag har aldrig sett så många slöjor och hijab i Frankrike som jag ser varje dag på tunnelbanan i Stockholm. Och i Frankrike är muslimer STOLTA över att vara assimilerade och integrerade, och sekulära.

Undersökningar visar också att franska muslimer/araber är långt mer toleranta, exempelvis till homosexualitet, än muslimer i Storbritannien (där motsatsen till assimilering - kommunitarism, praktiseras, ungefär som i Sverige).

Unknown sa...

Det finns ingen "omvänd rasism", det finns bara rasism. Faktum är att de som använder sig av den termen, oftast utan att fatta det själva, uttrycker sig rasistiskt då man antyder att invandrare är lite finare än andra då det är så ovanligt att dessa skulle vara rasister att det när det väl inträffar blir "omvänd rasism".

Dåligt, Gülan!

Anna sa...

Fast det där låter väldigt välbekant även för mig. Det är samma Jantelag och samma "du ska veta din plats och inte sticka ut" som det var när jag gick i skolan på 70-talet. Men det kan mycket väl hända att just den attityden främst drabbar hårt arbetande och uppkäftiga kvinnor med invandrarbakgrund som vägrar att acceptera en offerroll. Det är väldigt, väldigt svårsmält för många, verkar det som.

Gulan Avci sa...

jag brukar vara väldigt försiktig med att använda ordet rasist. Jag menar att man gör det enkelt för sig genom att peka på rasism så fort man ska förklara ett samhällsproblem när det berör invandrare.

Men jag har också svårt för den mentalitet som inte sällan präglar vänsterns syn på människor med invandrarbakgrund. Finns det någon utomeuropeisk liberal i Sverige som inte anklagats för att vara alibi åt borgerligheten!

Ahlborg har uppenbarligen svårt med att Sabuni är statsråd. Hon verkar mäkta irriterad över att integrationsministern deltog i ceremonin. Frågan är om det hade varit samma kritik om den socialdemokratiska regeringen satt vid makten och integrationsministern hette Mona Sahlin?

Anna,
jag är medveten om att jantelagen drabbar alla som sticker ut hakan. Men nu handlade det om att statsrådet inte var legitim representant för regeringen.

Johan,

jag är den sista att förneka att det inte existerar rasism bland invandrare.

Anonym sa...

hur kommer det då sig att majoriteten av invandrarna röstar på vänstern och sossarna? Undrar "svensken"

Magda sa...

Märk också att det var bara män och pojkar som syntes vid ceremonin. Kvinnor och flickor var som vanligt avvisats till skogsdunge bakom männen! Inte ens inför döden får dem vistas bland männen!!