tisdag 7 juli 2009

Ingen skillnad mellan rött och brunt

Idag offentliggjordes en gemensam rapport från Brå och Säpo om höger - och vänsterextema grupper. Forskare varnar för att romantisera vänstervåldet. Alltför länge har samhället accepterat och sett mellan fingrarna i fråga om vänsterextremisternas odemokratiska metoder att skapa oppinion. Att ifrågasätta har varit tabu eftersom att dessa grupper gått under täckmanteln att arbeta mot orättvisor i samhället.

"Båda ideologierna präglas av en svartvit världsbild. Den extrema högern, som i rapporten kallas vit makt-miljön, är negativa till invandrare och homosexuella På motsatta flanken, den autonoma vänstern, vill man se ett klasslöst samhälle utan kapitalism. De är positiva till invandring och homosexuella"

Dock finns en gemensam nämnare. Hatet mot USA och Israel är lika starkt bland båda sidor. Detta märktes tydligt under demonstrationerna i Malmö inför Davis Cup matchen mellan Sverige och Israel tidigare i år.

Nazister, vänsterextremister och den etablerade vänstern med partiordförande Lars Ohly i spetsen tågade sida vid sida under Hamasflaggor för att visa sin avsky mot Israel. Lika illa var det när judar försökte anordna en manifestation i Malmö som slutade med att de fick lämna torget medan extremisterna kunde jubla över triumfen. Polisen kunde inte garantera säkerheten. Samtidigt gick det bra att upprätthålla ordningen på Sergels Torg i Stockholm när Mona Sahlin pratade inför 2000 tusen demonstranter under Hamasflaggor.

Läs också om hur man lyckats minska rekryteringen till extremrörelser i Norge.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,


6 kommentarer:

olle sa...

Rubriken känns lite konstig när man tittar på det grövre våldet. Läs gärna expos sammanställning på de 23 mord under de senaste 25 åren som högerextremer varit inblandade i. På vilket sätt finns motsvarande våld på vänsterkanten? Sen är det inte heller så att rapporten likställer vänster- och högerextremer men det tycks finnas ett intresse av att förenkla för att göra politiska poänger.

Johanna sa...

Tack för bra och viktigt inlägg.

Gulan Avci sa...

Olle, båda grupperna tillämpar våld vilket är avskyvärt. Båda grupperna hyser förakt mot demokratin och manifesterar sitt missnöje med våld, vandalism och trakasserier.

I valet till EP blev både förtroendevalda och valarbetare för folkpartiet attackerade av extrema vänstergrupper.

Jag menar att vi alla har ett ansvar för det fria samhälle vi lever i. Blundar vi för det hot som dessa grupper utgör kommer vi vakna upp en vacker dag och vara ångerfulla inför det faktum att vi inte reagerade och agerade i tid.

Johanna, tack!

Maestro sa...

Ett ögonblick, var det judar som attackerades i Malmö? Det var ju proisraeliska demonstranter som stödde den israeliska massakern på civila i Gaza som attackerades. Dom attackerades alltså inte för att dom var judar utan för att dom försvarade en massaker.

Gulan Avci sa...

Det var både judar och Israelvänner som deltog i manifestationerna. Hatorden som skrällde var inte kritik mot staten Israel utan ren antisemitisk propaganda.

Anonym sa...

Som det påpekades ovan så blir det svårt för dig att komma nånstans med din "täckmantel"-argument.

Varför många inom dessa grupper avskyr Israel eller USA är en annan femma, men det är deras fulla rätt att göra det. Det finns dessutom, tro det eller ej, folk inom den "moderata" högern som känner detsamma.

Poängen är att du som individ - såvida du inte är verksam i nazistisk aktivism - inte behöver känna någon hot från vänsteraktivister när du går på gatan. Detsamma kan inte sägas om rasisterna. Att du och andra folkpartister på så sätt trivialiserar det hot som vi "invandrare" från mellanöstern har känt och hatet och eventuellt attackerna som vi upplevt, sen vi satte våra fötter i det här landet som småbarn är skamligt. Det är ett hån mot oss att du likställer våra kroppar med det våld som drabbar ett SKYLTFÖNSTER under vänsterkravaller.

/Momme