torsdag 9 juli 2009

Angela Merkel bör akta sig från att be om ursäkt

Mordet på den gravida muslimska kvinnan i Dresden, Tyskland är vidrigt. Vidrigare är att ingen reagerade i den fullsatta rättssalen när Marwa al- Sherbini höggs ihjäl med 18 knivhugg av en galen rasist mitt framför ögonen på hennes man och 3-åriga son.

Detta har föranlett stora demonstrationer i arabvärlden, i synnerhet Egypten. Människors vrede har kanaliserats i djupare hat mot västvärlden vilket fått förbundskansler Angela Merkel att träda fram i rampljuset. El- Sherbini har blivit martyr. Rättare sagt "huvuddukens martyr.

Nu uttrycks alla möjliga krav på vilket straff som bör utdelas och att Angela Merkel ska be om ursäkt. Merkel har själv sagt att hon ska ta upp fallet med Egyptens president Hosni Mobarak under G8-mötet. I ju med detta har händelsen blivit storpolitik.

Merkel väljer en farlig väg, ett enskilt möte med Mobarak legitimerar och förstärker hans ställning i ett annars sargat samhälle där yttrandefriheten och andra grundläggande fri- och rättigheter kränks ständigt.

Tendenserna liknar det vi såg under Mohammedkarikatyrskrisen för några år sedan. Ännu en gång piskar diktatorer och religiösa ledare igång antivästliga stämningar bland sina befolkningar för att rikta bort strålkastarljuset från sig själva. För det vore ju illa om människor i Egypten fick för mycket smak av demokratins frukter och börjar kräva det av Mobarak och hans gelikar.

Om Merkel ändå ska möta Mobarak i ett enskilt samtal är det viktigt att hon också fördömer alla de våldsbrott och mord som begåtts mot västerländska medborgare. Dick Erixson har skrivit mycket bra om detta på sin blogg.

Jag är rädd att det här fallet öppnat upp för nya dörrar vi helst vill ha stängda. Det kan innebära att vi alltför lättvindigt retirerar i framtiden inför islamister, diktatorer och andra envåldshärskare. Denna utveckling är inte bara en fara för demokratin utan hela mänskligheten.

Läs även: SvD SvD SvD, SvD

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

18 kommentarer:

Anonym sa...

tydligt inlägg Gulan Avci, jag har följt dig ett tag på bloggen och tycker du är modig som skriver så ärligt. Fortsätt med det. Nils

Anonym sa...

Bra sagt.
Men jag förstör också varfor arabvärlden världen är "chokad". De ser att det är inte bara de som kav vara galna rasister och döda vem som helst. Ibland andra kan göra det. Och det är chokande, det är lika som att se utomjördingar: "Vi är inte ensamma i Universe"

Gustaf sa...

En gravid muslimsk kvinna tillåts huggas ihjäl inför hennes man, med 18 hugg i en rättegångsbyggnad. Den ende som stoppar angreppet, hennes man blir skjuten av polisen.

Ändå blir den direkta reaktionen i bloggvärlden att muslimer, islam och en västvärld som " alltför lättvindigt retirerar" inför dessa utgör ett hot mot demokrati och mänskligheten. DET är vidrigt!

Exiliranier sa...

Islam/muslimer = ingen ras, etnisk folkgrupp eller nation = med andra ord: finns inget som heter "rasism" eller "islamofobi" gällande kritik mot islam.

Och, lite upplysande läsning:

Islamiska källor som uppmuntrar till hedersmord. Regler som statuerar plågsamma avrättningsmetoder för såväl otrohet som föräktenskaplig sex. Även under Mohammeds tid var det för övrigt vanligt att dödsstraffet endast pålades kvinnan, medan mannen ofta kom undan lindrigare.


Från Haditherna (efter Koranen de viktigaste texterna för en troende muslim):

Sahih Bukhari (6:60:79) - Two people guilty of "illegal intercourse" are brought to Muhammad, who commands that they both be stoned. Apparently their act was out of love, however, since the verse records the man as trying to shield the woman from the stones.

Sahih Bukhari (83:37) - Adultery is one of three justifications for killing a person, according to Muhammad.

Sahih Muslim (17:4196) - A married man confesses that he has adultery (four times, as required). Muhammad orders him planted in the ground and pelted with stones. According to the passage, the first several stones caused such pain that he tried to escape and was dragged back.

Sahih Muslim (17:4206) - A woman who became pregnant confesses to Muhammad that she is guilty of adultery. Muhammad allows her to have the child, then has her stoned (the description is graphic).

Sahih Muslim (17:4209) - A woman confesses adultery and is stoned to death on Muhammad's order.

Ibn Ishaq (970) - "The adulterer must be stoned." These words were a part of Muhammad's farewell address to his people on the occasion of his final pilgrimage to Mecca.

Och, från Koranen:

024.002: The woman and the man guilty of adultery or fornication,- flog each of them with a hundred stripes: Let not compassion move you in their case, in a matter prescribed by Allah, if ye believe in Allah and the Last Day: and let a party of the Believers witness their punishment.

017.4191:
'Ubada b. as-Samit reported: Allah's Messenger (may peace be upon him) as saying: Receive (teaching) from me, receive (teaching) from me. Allah has ordained a way for those (women). When an unmarried male commits adultery with an unmarried female (they should receive) one hundred lashes and banishment for one year. And in case of married male committing adultery with a married female, they shall receive one hundred lashes and be stoned to death.

Ingenjören sa...

Noterar att du utelämnat att hennes man blev skjuten av en säkerhetsvakt när han försökte ingripa. Lite lågt att utelämna de bitarna av historien som faktiskt tyder på reell rasism. Ni går för långt om ni anser att man inte kan fördöma rasistiska våldsdåd utan att gå islamisternas ärenden.

Anonym sa...

Jag håller med. Det anmärkningsvärda är den omfattning som detta får i arabvärlden. Tusentals kristna mördas och utsätts för våld av muslimer varje år i arabvärlden utan att det leder till någon upprörd reaktion.

Muslimer borde lägga mer energi på att fördöma de brott som begås i deras egna länder i deras eget namn istället.

Anonym sa...

Fast jag tycker nog att de grundläggande fri och rättigheterna kränks nästan lika mycket i Sverige. Präster som hamnar i domstol för att de predikat det kristna läran, chilenare som döms till fängelse för våldtäkt utan några som helst bevis, bara rykten, Rikspolisstyrelsen som lämnar ut listor till internetoperatörerna på sajter som ska blockeras, telefonavlässning utan domstolsbeslut o s v för att nämna några exempel. Nej, fu för Sverige. Det har blivit en diktatur.
Victor F.

Gulan Avci sa...

jag skriver i början av mitt inlägg att det som hänt är avskyvärt. Att jag inte nämnde hennes man innebär inte att jag utelämnat detaljer. Jag skriver också att det var en galen rasist som hatar muslimer som utförde dådet.

Jag vill en gång för alla tydliggöra att man bör göra skillnad på muslimer och islamister.

Visst har människor rätt att reagera, vara arga osv, men den här frågan har vänts till storpolitik. Vi ser samma tendenser som med Mohammeddebatten. Hela arabvärlden sattes i gungning. Dessutom är det tyska domstolar och inte religiösa ledare som ska avgöra vilket straff gärningsmannen ska få.

Hamid sa...

Det hela bottnar i att Gulan Avci är livrädd för slöjan. Det faktum att kvinnan bar slöja är det enskilt viktigaste för Gulan Avci. Inte i första hand att hon var kvinna, mamma eller muslim. Utan det faktum att hon bar slöja.
Slöjan är för Gulan Avci en symbol för hin håle, ett satans påfund som bör bekämpas med spott och spä och Gulan Avci tar varje tillfälle, precis som hennes medkämpe Dilsa Demirbag, att bespotta denna symbol som de fasar så mycket för. Läser du ett inlägg från någon av dessa två så kan du kallt räkna med att de kommer att skrika ut sitt hat mot slöjan. Deras häxjakt på detta plagg vet inga gränser.

Slöjan är för Gulan Avci en symbol för islamism och Gulan Avci tror att genom att motarbeta slöjan på alla tänkbara sätt så kan man även bekämpa islamism.

Anonym sa...

Personen som kallar sig "exiliranier" skriver in samma text under helt olika namn på blogg efter blogg. Ibland heter han Oscar, ibland Oblap, etc. Han är ungefär lika mycket exiliranier som Fredrik Reinfeldt.

Dessutom är det den tyska regeringen som ska ge fördömanden och försöka minska konfrontationer, inte de tyska domstolarna.

Anonym sa...

Just det exiliranier, blanda till vänster o höger med eget påhitt...enkelt, ge oss en autentisk hadith eller en koranvers som "som uppmuntrar till hedersmord" och/eller där "dödsstraffet endast pålades kvinnan, medan mannen ofta kom undan lindrigare." ...

Islam belönar och straffar män och kvinnor lika! Att ge exmpel på vad människor gör är inte att bevisa det motsatta.

Det enda islam har i detta fall att göra är att hon blev mördad för att hon valt att vara muslim och bära slöja.

Och sist, konstruktiv kritik är inte rasism eller islamofobi, men att vara fördomsfull är inte kritik.

Dikotom sa...

Intressant läsning, fru Avci, men jag förvånas över vilka tolkningar som många bloggare har gjort av din originaltext. Liberalfascist, fascistoid, hatbloggare, kolonialist (dvs liberal (?)), och rasist är bara några axplock av de personliga benämningarna som flödar omkring i den mer muslimskt kulturorienterade bloggvärlden. Jag ser då inget konstigt i din text, annat än att den kanske är smått naiv, men vem är inte det bara några dagar efter en sån här händelse?

Det som på trettiotalet var typiskt verkar komma på modet igen: en del personer tenderar att läsa in för mycket av en text/budskap/hållning av deras meningsmotståndare. Säger person Y att person X inte har rätt att kräva en viss rättighet, tolkar agitatorerna att person Y vill frånta person X alla dess befintliga rättigheter. Det är som Strawman-metoden, fast ordamässigt betydligt mer kvantitativ, vilket gör det till en diger läsning och mer svårövergripande.

/Jacke

Oleg sa...

Var det tilfeldig at den vesttyske student Benny Ohnesorg, var Stasi-spion ?

http://politiken.dk/udland/article716456.ece

Er det tilfeldig at de sammekreftene som organiserte mohammedopptøyene nå organiserer hijab-martyr opptøyer.


Nina Khrushcheva

The KGB-mind is devious utaler barne-barnet til Nikita Khrusjtsjov i filmen THE PUTIN SYSTEM.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nina_Khrushcheva

Det er ikke uten grunn at jihadistenes mange anti-amerikanske budskap kan spores tilbake til Putins Russland.

Magda sa...

Hamid: Det är nog inte bara Gulan och Dilsa som hatar slöjan och ser den precis vad det är - ett kvinnoförnedrande plagg. Ett klädesplagg som har reducerad kvinnan till ett könsorgan som måste täckas från männens blickar som inte kan behärska sina djuriska lustar! Merker ska absolut inte ber om ursäkt, då ska vi också kräva ursäkt från den muslimska världen så fort muslimer gör brott i väst!
Kvinnor och män straffas inte alls lika eftersom kvinnan ses som mannens ägodel. Det står klart och tydligt i koranen om kvinnans "värde"!
Och hon blev inte mördad för att hon är muslim (hon föddes som muslim inte "valde" att bli det!) utan för att hon kände sig "kränkt" och hade dragit honom inför rätten för att han hade en åsikt om slöjor!
Mord är mord och han ska straffas som vilken mördare som helst.

Gulan Avci sa...

Hamid, jag har aldrig sagt att kvinnor inte får bära slöja - så länge de valt det själva. Men det jag däremot sagt är att barn inte ska tvingas bära slöja, därför bör man införa slöjförbud i grundskolan.

Anonym sa...

Intressant att Gulan anser att barn inte ska tvingas till att bära slöja. Vad anser Gulan om omskärelse? Ska småbarn få tvingas underkasta sig detta ingrepp?

Gulan Avci sa...

Jag är inte särskild positiv till omskärelse heller. Men det är bättre att legitimerad personal inom sjukvården utför ingreppet än att det utförs av okunniga personer som kan utsätta barnen för direkt fara.

Slöjan är uttryck för kvinnoförtryck (men i Sverige med religionsfrihet är det upp till vuxna kvinnor att bära slöja om de vill).

Slöjan används av muslimska regimer som propagandavapen mot västvärlden.

Slöjan har dessutom en sexistisk symbolik, kvinnan ska täcka sig för att inte fresta männen. Sjuåringen blir i sammanhanget offer för sexism eftersom att hon inte får väcka männens lustar. Bara det är tillräckligt argument för att befria småflickor från att tvingas bära slöja.

Ingenjören sa...

"Att jag inte nämnde hennes man innebär inte att jag utelämnat detaljer." Nej, det innebär att du utelämnat någonting centralt. Du skriver att "Vidrigare är att ingen reagerade i den fullsatta rättssalen när Marwa al- Sherbini höggs ihjäl med 18 knivhugg av en galen rasist mitt framför ögonen på hennes man och 3-åriga son." Men det stämmer ju inte, en säkerhetsvakt ingrep, och sköt ner hennes man snarare än förrövaren. Detta är det märkligaste av allt i hela affären, men har undgåtts av i stort sett alla.