måndag 27 juli 2009

Branden i Rinkeby en tragedi

Idag går mina tankar till 8-barns pappan, hans söner och en kvinnlig släkting som kämpar för sitt liv efter den fruktansvärda lägenhetsbranden i Rinkeby häromkvällen. Yosef Mahmoud förlorade sin fru och fem döttrar och det går inte ens att föreställa sig den sorg familjen går igenom just nu.

Parallellt med branden kan man läsa att ett ungdomsgäng på 60-70 personer i Husby attackerade polisen med stenar vid en utryckning i området. Tre polisbilar och en väktarbil blev vandaliserade och polishusets fönster krossades. Husby ligger inte långt ifrån Rinkeby.

Nu kom brandkår, ambulans och polis till brandplatsen i Rinkeby men det var för sent för att kunna rädda mammans och döttrarnas liv. Min poäng är att vi inte får ignorera dessa parallella händelser.

Det måste bli ett slut på attackerna mot uttryckningsfordonen. Räddningstjänstens främsta uppgift är att komma till människors undsättning. Men om ungdomar förhindrar personal från att utföra sina jobb kommer det få katastrofala konsekvenser i framtiden. Husbypolisen hade kunnat vara med i Rinkeby men så blev det tyvärr inte.

SvD, SvD, SvD, Dn, Dn, Dn, Aftonbladet
Läs även andra
intressanta åsikter om , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Skall bara klar göra några detaljer kring hur vi jobbar!

Rtj och ambulans i Stockholm brukar ALDRIG invänta polis när det gäller ren livräddning typ lgh brand. Det gör man inte ens i Rosengård i Malmö MEN man kan invänta polis då man A: VET att det är oroligt på plats med stenkastning eller kravaller eller våld/skottlossning på platsen. B: Brand i container eller papperskorg då det brukar vara busstreck och där liv INTE är i fara. Jag gillar inte att spekulera i tider då allt sånt finns dokumenterat i SOS-A data(Som även brandförsvaren använder) Coord Com Zenit. Men vi kan på goda grunda anta att larmsamtalet tar ca en minut för at dels faställa adressen och dels faställa vad det är som har hänt, sen lägger vi på ca 90 sekunder + 30 sekunders radioprat vid utlarmningen till SDA 100 då är vi uppe i ca 3 minuter sen har vi en framkörning från Kista på ca 4-5 minuter vilket ger undefär ca 7-9 minuter totalt, vilket brandförsvaret också har uppgett som tid i media. Detta är en helt normal framkörningstid!

Ha de

Johan Nestin
Narkossköterska
Akutbil A993(Obs!Jobbade ej på den aktuella insatsen)

Gulan Avci sa...

Hej Johan,

tack för den värdefulla informationen. Jag vill varken påstå det ena eller det andra. Men det är ett problem med det eskalerade våldet mot utryckningspersonal. Brand- och ambulanspersonal kan inte ta sig in i vissa områden i Rosengård utan poliseskort och polisen blir utsatta för attacker som t.ex. i Husby. Det är mkt illa och drabbar vanliga människor i dessa områden. I Rosengård har vi kunnat läsa att brandmän sagt upp sig eller begärt att bli omplacerada pga rädsla för sin egen säkerhet.

Anonym sa...

Har inte ungdomarna rätt att utkräva rättvisa med hjälp av stenkastning på Polisen som hela tiden sitter och jävlas med ungdomarna, har flera gånger sett ungdomar i Husby hänga ute i centrum för att te.x ta en läsk eller något och plötsligt kommer polisen och fotograferar ungdomarna och frågar efter personnummer?

Att polisen även inte kunde ta fast Romarios mördare kryddar det hela lite extra med starkt aggression!!

Anonym sa...

Ungdomarna i Husby har jag en anledning måste jag tro. INTE kan 70 ungdomar endast gå stena polisen för att dem just hatar Polisen utan det måste finnas bakomliggande orsaker som är / har varit avgörande för Husby och folket som bor dära.

exempel: romario mordet.
Hyreshöjningarna

Martin sa...

Vad beror attackerna mot utryckningsfordon på?

Kanske en obefintlig integration av invandrare som skapar ghettoliknande bostadsområden?

Eller kanske avsaknaden av krav på att invandrare ska anpassa sig till det svenska samhället?

Som utlandssvensk har jag varit tvungen att anpassa mig till landet jag flyttat till, det borde vara kravet även för de som flyttar till Sverige.

Anonym sa...

Och vems fel är det då?

Inte är det folket som kommit till Sverige?
Inte är det brandförsvarets?
Inte är det Samhällets (som oftast beskylls)?

Så vems är det? Om du inte kan svaret på detta så är det dags att läsa på eller bara fråga vem som helst om du inte har tillgång till info på annat sätt.


Svar:
Politiken och dessa tappra riddare som inte haft någon form av invandrarpolitik! Ni blundar fortfarande för ett växande problem?!

Ärm det för att ni slipper se det? Slipper uppleva det dagligen som en annan?

Men tas detta upp? Varför ska skyltar sättas upp på 30 språk när det borde vara krav på flytande svenska??

Jag ser mer själv som ett mycket bra exempel på hur man som 1 generationens invandrare ska te sig!

Tack för mig!

/Arg granne i rinkeby

Anonym sa...

Det här med att ungdomarnas föräldrar intrigerar sig i samhället har inte varit ett stort problem utan det är själva ungdomarna som själva är födda här i Sverige som måste försöka komma in i det Svenska samhället med både bra jobb och utbildning. När man växer upp i sådana områden är det extra svårt då man hela tiden blir lockad av andra saker tex brott.


Det svenskarna och media måste uppmärksamma är att Husby som förort vid anordnade av kravaller aldrig har kastat sten mot varken ambulans eller Brandkår utan det är endast de Ordningsvakter och Poliser som ständigt trakasserar ungdomar som får ta smällarna.

Jag som bor i Kista en fin och bra förort nära Husby så tycker jag faktiskt att ungdomarna har rätt att kasta sten. Ärligt talat vad finns det för ungdomarna att göra en Lördagskväll kl 23 ?? ÄRLIGT!!!!!

Jonas 22 År, Kista

Gulan Avci sa...

Jonas, för det första tycker jag inte barn och undomar har något att göra ute så sent. Föräldrar har huvudansvaret för sina barn.

En stor del av frustrationen kan förklaras av utanförskapet i många invandrartäta områden. Vi talar bland annat om trångboddhet, stor arbetslöshet, dåliga resultat i skolan, allmännyttans dominans och får lokala näringsidkare.

Men det blir för enkelt att skylla alla problem på samhället. Här måste till samarbete mellan politiker, de boende, frivilligorganisationer, myndigheter, näringslivet osv.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Nästa gång kan det brinna i Husby. Det behövs förebyggande arbete, genom dialog med föräldar och ungdomar tror jag en hel del problme kan lösas. Fast föräldrar har huvudansvar för sin barn precis som Gulan skriver. Politiker bör prioritera utslagna förorter som riskeras förvandlas till ghetton som i usa. Agera i tid innan innan skadan är skedd. Amin

Magda sa...

Familjens pojkar, 3 och 8 år gamla!, var ensamma ute kl 22!
3 och 8 åring ensam ute kl 22.00!!!Nå, den slappa uppfostringsmetoden räddade deras liv den här gången:/

Anonym sa...

Till Senuoy !!

Senuoy innan du öppnar munnen tycker jag att du borde läsa in dig på ämnet lite. Ungdomarna i Husby har inget problem med varken brandkår eller ambulans utan det är polisen som ständigt trakasserar.


I Husby har det skett 4-5 upplopp mot Polis, några större än andra och några mindre p.g.a olika anledningar. Det Senaste upploppet innehöll 70 personer. Ungdomarna hade samlats för att skapa rättvisa för Romario då dennes mördare fortfarande går fri mycket pågrund av polisens fiasko arbete.

Under dessa 4-5 Upploppen som har skett i Husby under det senaste år har inte ett enda gruskorn kastats mot varken ambulans eller räddningstjänsten. Det kan man tydligt se på google där det endast står UNGDOMAR KASTADE STEN MOT BÅDE väktar bilar och polisbilar!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.