måndag 25 maj 2009

Majoritet av väljarna för Euron

Idag presenteras ännu en positiv opinionsmätning för euron. Undersökningen är beställd av folkpartiet och presenteras i DN. Av tusen tillfrågade säger 47 procent ja till euron medan 44 procent säger nej.

Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning 2011 redan. Vi har en majoritet av våra väljare med oss, men även moderata och socialdemokratiska väljare stödjer vårt krav, vilket är glädjande.

Det är absurt att vi bara är med halva vägen. Idag har vi inte hundra procentigt inflytande som andra EU-länder med euro. När euro- ländernas finansministrar sammanträder sitter den mest kompetente av dem alla Anders Borg på åskådarbänken och ser på. Det är en förlust för Sverige. I höstas fattades viktiga beslut om hur effekterna av den globala finanskrisen ska dämpas. Vi var inte med i beslutsrummen utan nåddes av beskeden i efterhand.

Sverige förlorar inte bara i inflytande, utan investeringar också. Under krisen har de flesta av oss känt hur plånbokens värde sjunkit. Företag ser inte Sverige som alternativ. Investerare blickar mot euro- länderna. Sverige har fått epitetet shoppingmecka. Turister kommer hit och shoppar loss för att de får mer för pengarna.

Ett annat argument som också Jan Björklund ofta belyser är att euron blir en viktig garant för sammanhållningen och freden i vår del av världen. Länder som har samma valuta blir bundna till varandra. Dagens EU bildades på ruinerna av andra världskriget. Sammanhållningen är ett sätt att påminna oss om det hemska som hänt i historien.
SvD

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

jmjakt sa...

Det jag inte förstår är att EU överhuvudtaget tillåter Sveriges utanförskap från Euron - folkomröstningen 1994 gav Sverige ej något undantag från *förpliktelsen* att, inom sin tid, införa Euron.
Sveriges position är därför den samma som för de EU-länder som anslöt sig till Unionen under 2004 och 2007 (för att inte tala om Finland och Österrike...) --> därvidlag är det *endast* Danmark och Storbritannien som har något undantag från förpliktelse att införa Euro som officiellt betalmedel i deras respektive länder...
Folkomröstningen 2003 var därför mer eller mindre ogiltig eftersom fel fråga ställdes: det svenska folket hade ingen rätt att rata Euron - man hade ju redan sagt ja till den 1994!
Däremot hade man kunnat ställa frågan huruvida man ville Sverige skulle vara fortsatt medlem i EU: om nu införande av Euron är så problematiskt för det svenska folket - ja då måste ju man rösta för *utträde* ur Unionen...
[inte för att jag vill det - men det skulle vara det enda hederliga att göra...]

Anonym sa...

Varför i allsindar driver Folkpartiet frågon om de sista stegen i EMU i dessa tider, ett par veckor för EU-parlamentsvalet??!?!

Den enda slutsatsen jag kan dra av det är att FP:s kampanjledare är fullkomligt inkompetenta, eller också ger de fasen i EU-parlamentsvalet och siktar på Riksdagsvalet 2010 istället.
Offentligheten har inte en dj-vla susning om vad FP står för i frågor inom EU-parlamentets kompetensområde.

Vad det än är kan jag bara dra slutsatsen att man inte skall rösta FP den 7:e juni.

Anonym sa...

klart Sverige ska införa eruon. Vinner alliansen bör även den här frågan få en lösning i början av mandatperioden. Blir det maktskifte kan vänner av EU och Euron hälsa hem när Lars Ohly styr i regeringen

Gulan Avci sa...

Anonym,

Euro frågan har i allra högsta grad med EU-valet att göra. Tror man på Europatanken och en gemensam valuta ska man rösta på folkpartiet i såväl detta som nästkommande val.

Anonym sa...

För att slippa euron röstar jag på SD.

Tack för ordet!

/Nader