tisdag 9 december 2008

enigheten varade i två dagar

Knappt två dar har passerat och den nybildade röd-gröna alliansen har redan fått bekymmer. Jag skrev i mitt förra inlägg att vi nog skulle få se en och annan konflikt inför öppen ridå, men att det skulle ske så snabbt kom lite som en överraskning måste jag nog ändå erkänna.

Miljöpartiet och vänstern kan inte enas om huruvida det ska vara en gemensam valplattform. Ohly är bakbunden av ett kongressbeslut. Men Peter Eriksson är av en annan uppfattning, så här säger han till Dn;

- Visst handlar det om en valplattform, säger han. Och hela syftet med de fem arbetsgrupperna är att ta fram en politik som täcker de flesta viktiga områden.

Låt oss ta två konkreta exempel för att förstå hur splittrad den röd-gröna alliansen är. När det gäller EU så vill sossarna vara kvar, miljöpartiet har nyligen bestämt sig för att vi inte ska dra oss ur och vänstern vill att vi lämnar omedelbart.

I säkerhetspolitiken säger sossarna ja till att skicka flera soldater till Afghanistan, mp vill bibehålla nuvarande styrka och v vill att vi kallar hem soldaterna omedelbart.

Det kan inte vara lätt att vara Mona Sahlin, knappt hinner hon dessarmera en konflikt innan en annan bryter ut. Men det ska bli intressant att följa den röd-gröna alliansens resa de kommande två åren. Och det faktum att de inte kommer redogöra för någon gemensam politisk linje innan våren 2010 förstärker bilden av att de kommer ha svårt att komma överens.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , , ,


Länkar Dn, Henrik Brors, Svd, Schyman och Schlaug

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför framhåller du Mona Sahlin som "desarmeraren" av konflikter istället för "skaparen"?

Gulan Avci sa...

vi vet ju alla att pandoras ask öppnades när Mona Sahlin uteslöt vänstern, men i slutändan är det hon som måste städa upp, både efter sig själv och de andra.