fredag 7 maj 2010

RFSL inleder sin kongress och Baltic Pride i Littauen ställs in

Idag inleder RFSL sin kongress som i år äger rum i Skellefteå. Jag har fått äran att företräda Folkpartiet Liberalerna och ska hålla ett anförande för medlemmar och kongressombud senare i kväll.

I år fyller RFSL 60 år. Fram till 2007 hette förbundet, Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande. Efter namnbytet står RFSL för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

RFSL arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner på samma sätt som alla andra medborgare i vårt land ska kunna leva ett normalt liv med samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter, utan att tvingas dölja sin sexuella läggning.

I Sverige finns en bred politisk enighet över blockgränserna om vikten av att arbeta med HBT-frågor. Men det räcker inte att vi är överens, för så länge homosexuella, bisexuella och transpersoner bemöts med intolerans har vi mycket kvar att göra.

Tyvärr ser det mycket mörkt ut i andra delar av Europa. I vissa EU länder ser vi hur politiker använder HBT frågorna på ett sätt som piskar upp mycket obehagliga stämningar. Senaste exemplet är Littauen.

Baltic Pride som skulle ha hållits nu i helgen har stoppats. 5 maj drogs demonstrationstillståndet in efter att litauiske riksåklagaren hänvisat till att det kan skapa oroligheter. Men detta är bara svepskäl. Den riktiga orsaken är att 50 parlamentariker i Littauen länge arbetat för att stoppa priden. Dessa homofoba politiker utnyttjar situationen för egna syften. Det är en skam för EU.

Vår EU-minister har reagerat mycket hårt, och det med rätta. Birgitta Ohlsson är en förkämpe och har i många år engagerat sig för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter. Hon skulle ha invigt Priden nu i helgen men så blir det inte.

Just nu befinner hon sig i Vilnius för att hålla ett tal. Och känner jag Birgitta rätt, kommer hon inte ge vika för de krafter som vill inskränka friheten för hbt-personer. Kritiken kommer vara hård och budskapet kommer nå långt in i korridorerna i litauiska parlamentet. Läs hennes artikel i dagens brännpunkt, det ger en tydlig fingervisning om Birgittas mod när det gäller mänskliga rättighetsfrågorna. Nu kan du läsa talet på regeringens hemsida.

Nu tillbaks till RFSL-kongressen. Är man inte på plats går det bra att följa"kom Ut-bloggen. Läs också vad andra bloggare tycker: Skriet från vildmarken, RFSLU-bloggen, Raymond Svensson, Carin Jämtin, Canute Ocean, Crister Fahlstedt, Gotiska Klubben, Voter och andra intressanta åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Heja Litauen! en bra förebild! RFSL kan stanna hemma i sverige! =) underbart att Litaien lyckats provocera Svenska homolobbyn så här mycket! ÄLSKAR Litauen! och önskar alla homosexuella lycka till - hemma i sina privata sovrum! 70% av Litauens befolkning är emot paraden! enligt DN. Det är sunt! oavsett vad svenska politiker anser!

Anonym sa...

"I Sverige finns en bred politisk enighet över blockgränserna om vikten av att arbeta med HBT-frågor."

Men är väljarna lika intresserade?
Nej, det tror jag inte.
Och jag träffade en äldre homosexuell man idag som verkligen inte tycker att alla initiativ är nåt som gynnar honom.

Gulan Avci sa...

FVHC, jag är helt övertygad att stor majoritet av svenska folket tycker det är viktigt att alla människor blir lika behandlade och att gamla lagtexter som särbehandlar människor görs upp med.

Anonym, skrämmande inställning du har, lyckligtvis kom högsta förvaltningsdomstolen i Litauen fram till en annan åsikt än riksåklagaren och de homofoba politikerna. Sverige kommer alltid att ha en tydlig röst i frågan om mänskliga rättigheter.

Hasse sa...

Fast om 70% av befolkningen är emot paraden ska ju politikerna förstås respektera folkviljan. Och att Ohlsson kallade riksåklagarens agerande oacceptabelt? Litauen är ju att suveränt land, bättre att Ohlsson engagerar sig i frågor som rör Sverige.

Santiago sa...

Intressant att du länkar till en blogg som Gotiska Klubben Gulan. Säger väl en hel del om vart Folkpartiet står idag.

Här är fler bloggposter från din nya favoritblogg som du kan länka till och spinna vidare på....

http://gotiskaklubben.wordpress.com/2009/08/04/hjalper-marian-radetzki-oss-att-forsta-nazismen/

http://gotiskaklubben.wordpress.com/2010/05/17/mordet-pa-lars-vilks/

Håller du med Gulan?

Gulan Avci sa...

Santiago, bra att du ar uppmarksam, det ar ocksa min avsikt att uppmarksamma lasarna pa olika asikter som finns kring olika fragor, utan att for den delen halla med om innehallet. Det ar skillnad