måndag 22 mars 2010

Vad håller ärkebiskopen Anders Wejryd på med?

Ärkebiskopen Anders Wejryd har i veckan varit i Syriens Huvudstad Damaskus. Med sig på resan hade han presidiet för Sveriges kristna råd och två syrisk- ortodoxa ärkebiskopar från Södertälje.

Det är bra att svenska ärkebiskopen reser jorden runt och försöker medla fred i konflikt – och krigsdrabbade länder. Men när jag läste en intervju med honom i kyrkans tidning, där han hyllar Syriens diktator Bashar Al-Assad, fick jag kippa efter andan. Reportern, Annika Ahlefelt ställde följande frågor till Wejryd:

Du har bland annat träffat diktaturen Syriens president, Bashar Al-Assad?
- Ja, för det är viktigt att visa att just i Syrien fungerar samarbetet mellan kristna och muslimer. Trots alla brister har de kristna det lättare här än i många andra länder i Mellanöstern.

Tog ni upp frågan om mänskliga rättigheter?
- Ja, visst gjorde vi det. Och jag vill säga att Bashar Al-Assad, är en på många sätt imponerande person. Vi har alla våra brister, men han försöker åstadkomma glasnost i ett land som länge varit slutet. Det är en väldigt otacksam uppgift.

Vad är de största problemen?
- Det finns många maktfaktorer här och en rädsla för att allt för stor öppenhet skulle kunna öppna upp för radikala muslimska grupper. Det är en knepig situation. Samtidigt är det många som försöker åstadkomma en förändring genom bland annat utbildning och medier. Läs resten av intervjun här.

En svensk ärkebiskop åker alltså till Syrien, hyllar en av världens grymmaste diktatorer över en kopp te, utan att reflektera över hur minoriteter har det i landet. Jag kan informera Wejryd om att kurder på 60- talet fråntogs sina medborgarskap, sedan dess har det pågått en arabiseringskampanj mot dem. De får inte driva näringslivsverksamhet, äga mark, vara företagare, studera längre än grundskolan, gifta sig, tala sitt språk kurdiska, fira sina kulturella högtider, bilda partier osv.

Kvinnors mänskliga rättigheter respekteras inte. De diskrimineras, förtrycks och är underställda gamla patriarkala system under männens kontroll.

Den som kritiserar regimen fängslas, försvinner eller mördas. Media styrs med järnhand, oppositionen, dissidenter, intellektuella, författare och journalister jagas ständigt av den arabfascistiska regimens förlängda arm, armén.

Och vad gör den svenske ärkebiskopen, han hyllar den man som bär ansvaret för allt detta. Det är bara att gratulera svenska kyrkan för en förträfflig biskop.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

14 kommentarer:

ibi sa...

De kristna i Syrien har det rätt bra och det var vad som intresserade Ärkepiskopen.

Anonym sa...

Jag är medlem i svenska kyrkan och tro mig jag skäms.

Lennarth

Dag Selander sa...

Ärkebiskopens svar och hans omdöme om Assad är beklämmande: Och jag vill säga att Bashar Al-Assad, är en på många sätt imponerande person. Vi har alla våra brister, men han försöker åstadkomma glasnost i ett land som länge varit slutet.

Assad är diktator. En diktator är en diktator även om han vill ge sken av glasnost.

Gulan Avci sa...

ja, det är beklämmande att en svensk ärkebiskop har så positiv syn på en diktator som i årtionden förtryckt sitt eget folk.

Jag hoppas det inte återupprepas, det vore inte bra för kyrkans anseende.

Nicklas sa...

Det diktaturkramande Svenska Kristna Rådet (SKR) är dem som ligger bakom de så kallade "följeslagarna" på de palestinska områdena.

Det handlar om extremt pro-palestinska svenskar som indoktrinerats att avsky Israel och att endast se den palestinska sidan av saken.

Det är inte någon överraskning att SKR nu öppet hyllar diktatorn och Hamas/Hizbollah-finansiären, samt tillika kurdätaren Bashar al-Assad i Syrien.

Israel bör kasta ut SKR från Israel och Västbanken. De är diktaturvänner.

Charles sa...

Jag ar mycket tacksam for ditt inlagg Gulan. Det ar bisarrt hur Kyrkan agnar sig at politik, och i detta vaerv beter sig som om de saknade all information. Atgard kravs!

Anders Wejryd sa...

När jag läste Kyrkans Tidning blev jag överraskad. Har jag sagt det som står där, så var det dumt. De fem frågorna som intervjun var uppställd efter var egentligen en efterredigering av en lång beskrivning från baksätet i en bil, på mobiltelefon, om vårt pågånde besök. Presidenten talar om reformer, kyrkorna säger att en del goda saker sker, men vår kritik mot bristen på mänskliga rättigheter uttrycktes naturligtvis gång på gång i både samtal och intervjuer.

BBQ sa...

Den svenska kyrkan ägnar sig åt många märkliga saker (och det är inte första gången, studera vad som hände under Hitler-tiden). Under K G Hammars ledning verkade kyrkan mest fungera som en förlängning av den palestinska myndigheten och kanske till och med Hamas. K G Hammar hade aldrig ett hårt ord att säga om den islamistiska terrorismen trots att den även vände sig mot kristna palestinier. I en uppmaning i DN för ett antal år sedan ville han också ge islam större plats i det svenska samhället. Det må så vara. Men kanske borde svenska ärekbiskopar i första hand värna om sin egen tro och sina egna trosfränder. Annars kan man väl lika gärna gå med i muslimska brödraskapet på en gång. Läs som sagt hur representanter för svenska kyrkan kröp för nazisterna och deras totaliära ideologi. Inget nytt här.

Medya Hajo sa...

Anders Wejryd

Jag hoppas att du som en svensk medborgare är väl förtrogen med innebörden av demokrati. Att hylla en diktator som du gör är märkligt. Det är skamligt att du representerar den svenska kyrkan på det här sättet.

Demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet existerar inte i Syrien. När man sitter med landets ledare vid bordet så borde man nog ha lite mer kunskap om landet, dess historia och politik.

Dagligen fängslas kurder för att ha försökt göra sin röst hörd, för att ha firat Newroz, för att prata sitt språk, sjunga på kurdiska osv. Listan kan göras längre.

På 60-talet fråntogs kurder sitt syriska medborgarskap, något som Baashar lovat att ge tillbaka, men bara tomma löften. När dessa stackars statslösa får barn blir deras barn automatiskt också statslösa. De kan inte utbilda sig vilket leder till att tvingas jobba. Oftast får de inga jobb för att de är kurder.

Syrianer har det däremot bättre, därför att de samarbetar med den syriska regimen och de är många gånger delaktiga i de reformer och lagändringar som genomförs för att förvärra situationen för kurderna, tex. dekret 49.

Det kurdiska språket är ännu inte offi­ciellt erkänt i Syrien. Medan andra minoriteter såsom armenier, assyrier och judar tillåts driva privata skolor, är kurder förbjudna att göra detta.

syrianer bokjottar kurdiska varor och tjänster i Syrien. Syrianer handlar inte i kurdiska butiker.

En Syriskansk ärkebiskop som hade besök av en europeisk bekant talade väldigt illa om kurder och smutskastade dem.

Känner du till sammandrabbningen den 12 mars 2004??? Känner du till det arabiska bältet??

Känner du till att 283 kurdiska BARN dog i en brand i en biograf i staden Amude år 1960? Det var planerat av den fascistiska regimen som du hyllar.

Får se vad du har att komma med i debatten med Gulan. Lycka till årkebiskopen!!!!!!!

Instämmer med ovanstående sa...

Svenska kyrkan tycks fortsätta i samma fotspår som under mellankrigstiden (och tillika äldre tider). Man hyser ofta förvånansvärt varma känslor för just de krafter som råkar hata judar.

Syrien är inte bara en diktatur som ägnar sig åt förföljelse av minoriteter och oliktänkande. Regimen sprider även nazistiskt judehat och man sponsrar som bekant flera terroristgrupper med judar som huvudsaklig måltavla.

Att svenska ärkebiskopar besöker Syrien är inget brott. Tvärtom. Det är självklart vikigt att upprätthålla kontakten med en av världens äldsta kyrkor (som mycket riktigt givits en fristad i landet). Men man behöver för den skull inte hamna i undergiven beundran eller välvilja.

Med tanke på alla underliga utspel de senaste decennierna är det inte konstigt att Svenska kyrkan tappar anhängare. Samtidigt som man uppmanar till bojkott av varor från grannen Israel flirtar man med både islamister och andra totalitära krafter (Baath är närmast ett nationalsocialistiskt parti).

Gulan Avci sa...

Hej, till alla er som lämnat kommentarer och inte fått dem publicerade, så beror det ine på att jag ägnar mig åt censur. Snarare ett tekniskt problem som gör att jag får det skickat till min mail men inte till bloggens instrumentpanel. Vet ej vad det beror på, men så är läget.

Prova skicka på nytt

Vänlig hälsning
Gulan Avci

Anonym sa...

Tycker att kurder i syrien har det bra & firar, sjunger & pluggar visst. Patetiskt av er att leka offer. kurder i syrien är inte statslösa utan syriska medborgare.

Gulan Avci sa...

Anonym, 1962 fråntogs över 200 000 kurder sina syriska medborgarskap och än idag har de inte fått tillbaks sina medborgarskap. Tusentals politiker, dissidenter, människorättskämpar, intellektuella och andra oliktänkande sitter fängslade för att de använt sig av yttrandefriheten, något som är självklart för oss i Sverige för att kritisera Bashar regimen. Varje gång kurderna i Syrien firar kurdisk högtid slutar det i blodsbad, senast skedde det 21 mars i staden Taqqa, 3 ungdomar miste livet och 41 personer blev allvarligt skadade. Detta är en del av baathpartiets arabiseringskampanj, och inspirationen kommer från Irak under Saddam Husseins tid vid makten.

Anonym sa...

Tack till ärkebiskopen och liknande så kallade demokratiska figurer , jag övertygad att mellanöstern kommer alltid att vara ett konflikt område där folk strömmer till Europa och Sverige för att tacka ärkebiskopen och söka bland annat uppehåll , Låt ärkebiskopen bo i Syrien för en månad eller fråga våran diplomater i Sveriges ambassad vad de ser och hör dagligen i Rädslans Riket Syrien.