Idag firar Internationella Kvinnodagen 100 år! Det kommer att uppmärksammas på olika sätt, både i Sverige och andra håll i världen. Det är bra, för så länge kvinnors mänskliga rättigheter inte respekteras kan vi aldrig slå oss till ro.
I Sverige har vi kommit en bra bit på vägen. Nittonhundratalet innehåller viktiga årtal som bidragit till att kvinnor skjutit fram sina positioner i samhället. 1921 fick kvinnor allmän rösträtt och blev därmed valbara till riksdagen. De fem första kvinnorna kunde ta plats som ledamöter efter valet, en av dem var liberalen Elisabeth Tamm.
År 1939 fick förvärvsarbetande kvinnor inte av skedas på grund av graviditet. Trots denna bestämmelse för snart 70 år sedan, finns det arbetgivare år 2010 som avskedar eller inte anställer kvinnor för att de är gravida. Det är ett fundamentalt misslyckande för jämställdheten. För den som vill läsa mer om de olika årtalen kan besöka denna sida.
Men år 2010 måste vi också belysa det glömda Sverige. De människor, framförallt flickor, kvinnor och pojkar som inte får leva sina liv såsom de själva önskar, utan har tvingats in i hederskulturen. Feminister har gjort viktiga insatser för jämställdheten men de har en god bit kvar så länge de inte på allvar utmanar hederskulturen. Författaren och journalisten Dilsa Demirbag-Sten summerar på ett bra och klokt sätt hur det kommit att bli så.
Ingen annan jämställdhetsminister, vare sig de hetat Mona Sahlin, Jens Orback eller Ulrika Messing har gjort så mycket för att bekämpa hederskulturen som nuvarande ministern Nyamko Sabuni. Läs hennes tal hon höll förra veckan i FN om jämställdhet. Läs också vad ROKS(Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige( skrev i sin blogg om talet.
Själv ska jag till Järfälla i kväll och delta i ett panelsamtal tillsammans med min riksdagskollega Nina Lundström .
Läs också DN 1 2, SvD, 1 Aftonbladet läs även andra bloggar Mark Klamberg, Rasmus Jonlund, Per Altenberg, Kent Persson, Maria Byström
Läs även andra intressanta åsikter om internationella kvinnodagen, jämställdhet, hederskultur, feminism, Dilsa Demirbag-Sten, Nyamko Sabuni, Mona Sahlin, Elisabeth Tamm, mänskliga rättigheter,
måndag 8 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar