lördag 20 mars 2010

Äldre ska behandlas med värdighet

Sakines krönika i dagens Expressen är inte bara bra, utan viktig. Människor måste kunna åldras med värdighet och trygghet. Det ska vara individen själv som ska fatta sina beslut och bestämma över sitt liv. Att få hemtjänst, flytta till äldreboende eller servicehus får aldrig användas som förevändning eller stämpla människor som omyndiga. Så, vill Sakines farmor ha en stänk wisky, ska hon ha rätt till det.

I november förra året skrev Jan Björklund och Barbro Westerholm en artikel på DN-debatt om just äldre pars rätt att få bo tillsammans tills döden skiljer dem åt. Det är inte kommunernas sak att fatta det beslutet om det finns önskan att få bo ihop.

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, ni har helt rätt. Jag har själv jobbat på servicehus och det är hemskt att se hur dom har det. Om dom tex vill ha mer kaffe så säger någon som tror sig veta bättre nej. Samma med alkohol osv. Ofta är det personalens eller chefens vilja som får styra. Minns en muslimsk undersköterska som protesterade till enhetschefen när en äldre man hade fått en flaska Chivas Regal som födelsadagspresent av sin son. Vad har hon med det att göra? Han dricker den väl i sin egen lägenhet. Nej, bara för att man är oförmögen att helt på egen hand ta hand sig själv så innebär väl inte detta man ska stämplas som en buse och därmed förlora sin frihet.

Mvh Hulken

Gulan Avci sa...

Hulken,

det spelar ingen roll vilken bakgrund skötarna har, de ska respektera de äldres vilja. Sen finns det givetvis tillfällen då det är nödvändigt att rycka in om det finns risk att någon gör sig illa eller gör något som kan skada hälsan. Men det är givetvis en annan diskussion.

Allt gott
Gulan

Anonym sa...

Typiskt dig som själv är ett "jävla musseldrägg", numera!

Mitt inlägg inleddes ju helt öppet och opartiskt utan att peka ut någon ensklid individ, grupp eller kön osv. Att jag tog ett enstaka exempel kan väl inte få hela din världsbild att ramla helt eller? Ok, det fanns även en vegertarian som inte gillade att de äldre konsunerade så mycket animalisk föda medan de åt så lite vegetabilisk sådan, men hon gnällde aldrig till högre ort. Tack och lov.

Pga av detta så blir det ND eller SD den 19 September 2010 för min del. Tack för hjälpen, du har nu mer än någon övertygat mig!

Allt gott och ha en mycket fortsatt trevlig helg!

Mvh Hulken

Gulan Avci sa...

varför så arg hulken, du får rösta på vilket parti du vill, ha en trevlig dag!

Anonym sa...

Beklagar starkt. Var inte iform men kunde ändå inte hålla mig borta från tangenterna. Du blev ett oskyldigt offer. Är jag fortsatt välkommen om jag är mer sansad och eftertänksam?

Ha en bra dag!

Mvh Hulken

Gulan Avci sa...

Du är välkommen att lämna kommentarer i bloggen, så länge det är sakligt, givetvis.

//Gulan