fredag 16 januari 2009

En dag i demokratins namn

Uppdatering; Sakine skriver om seminariet i Expressen. Ayaan Hirsi Alis föredrag kan läsas på Newsmill

I går var jag bjuden till Per Ahlmarks 70-års dag. Hela dagen ägnades åt ett seminarium i demokratins namn. Bland deltagarna fanns den före detta holländska parlamentarikern, Ayaan Hirsi Ali, Canadas före detta justitieminister, Irwin Cotler (som jag fick äran att sitta bredvid och samtala med under lunchen) Hillel Neuer som jobbar på UN Watch, politiker, opinionsbildare, ledarskribenter och många, många fler.

I fyra timmar diskuterades dagsaktuella händelser som kriget i Gaza, konflikten mellan demokrati och diktatur, antidemokratiska krafters spridning i västerländska samhällen och vissa regeringars handfallenhet inför detta. Det antisemitiska hatet, FN:s roll och icke demokratiska medlemsstaters inflytande i FN.

Ayaan Hirsi Alis föredrag var väl uppskattad. Hon talade om muslimsk fundamentalismen och slängde ut ett par frågor till publiken som hon själv sedan besvarade. ”Varför den islamistiska fundamentalismen inte granskas på samma sätt som nazismen och andra främlingsfientliga krafters”. ”Om människor är beredda att dö för sina värderingar.” Ingen i publiken svarade.

Hirsi Ali avslutade med att säga att fundamentalisterna är beredda att offra sig själva för att avskaffa demokrati och yttrandefrihet. Att vi inte ska ta något för givet, hotet från politisk Islam är inte på låtsas, det är ett verkligt faktum och vi bevittnar det varje dag i samhällen där totalitära diktaturregimer sitter vid makten.

År 2005 var Ayaan Hirsi Ali i Sverige för att delta i ett folkpartiseminarium på temat ”integration och mångfald”. I samband med detta tilldelades hon folkpartiets demokratipris för sitt modiga arbete för demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

Tyvärr har Ayaan Hirsi Ali fått betala ett dyrt pris för sitt engagemang. Hon lever med livvaktsskydd dygnet runt idag. Hennes kritik mot Islam och den film hon gjorde 2004 tillsammans med filmaren, Theo van Gogh var början på en helvetes resa för henne. Van Gohg blev mördad på öppen gata i Holland av en ung islamist som lämnat ett budskap till Hirsi Ali att nästa gång var det hennes tur.

Trotts alla hoten, trakasserierna och fruktan för sitt liv har hon inte gett upp. Hennes kamp för demokrati och mänskliga rättigheter är viktig, i synnerhet för kvinnor vars rättigheter dagligen kränks just för att de är kvinnor.

Jag hoppas innerligt att gårdagens seminarium kan bli starktskott för en mer balanserad och djupgående debatt för att skydda Sverige från islamistisk och all annan icke-demokratisk spridning. Alla samhällsproblem kan inte bara skyllas på utanförskapet mekanismer. Alla som bor i ett demokratiskt samhälle bör ha som plikt att skydda demokratins grundfundament när det står under hot mot krafter som vill montera ner det.

Tack till arrangörerna som möjliggjorde denna dag. Speciellt, Robert Weil, ordförande i Per Ahlmarks stiftelse, Dilsa Demirbag-Sten, medlem i styrelsen och sist men inte minst, Per Ahlmark som inspirerat så många människor genom sitt oförtröttliga arbete mot nazismen, kommunismen och diktatur

Tack!

Läs även Lisa Bjurvalds mycket bra ledare om gårdagens seminarium på DN:s ledarsida, Dick Erixons summering

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Då skall väl i konsekvensens namn sionismen granskas då, om nazismen ska det?

Vad trevligt ni måste ha haft det:)

Gulan Avci sa...

Nicklas,

det var en trevlig dag med många kloka människor.

Nazisterna mördade sex miljoner judar glöm aldrig det. Majoriteten av israelerna vill ju ha en tvåstatslösning men inom säkrade gränser. Sen finns det alltid en klick extremister i alla länder. Men att jämföra sionismen med nazisternas grymma brott mot mänskligheten blir nog lite magstarkt.

Anonym sa...

Per Ahlmark är en av de främata motsåndarna till yttrandefrihet i Sverige sedan andra världskriget.