fredag 23 januari 2009

Häpnadsväckande

Först var det Lidl, sen Ica och nu Konsum som lurar konsumenter med vilseledande information om var grönsakerna de säljer härstammar ifrån. Flera kartonger med paprikor från Israel har marknadsförts som spanska. Jag vill inte framstå som konspiratorisk men det känns inte som en slump att "felmärkningen" skett i dessa dagar.

Dessutom har aktivister lagt ut lappar i vissa butiker där det står att man inte ska köpa produkter från Israel. Och andra idioter har både skurit ut hakkors och stuckit hål i israeliska varor. Grossister blir uppringda av "kunder" som vill att man sollar bort allt som har med Israel att göra.

Men "aktivisterna" gör sig inte några besvär alls att fundera på varifrån saffranet till lussebullarna de trycker i sig år efter år kommer ifrån. Nej, Iran är ju en demokrati där alla människor har lika värde, kvinnor inte stenas till döds, författare, journalister, politiker, studenter, aktivister och andra har rätt till yttrandefrihet. Fängelserna är tömda på folk osv. Men det är klart att så länge Iran är emot Israel och dessutom vill förinta landet från kartan så är det okey eftersom att intressena sammanfaller med varandra.

Eftersom att jag bor några kvarter ifrån den Konsumbutik DN skriver om brukar jag handla där ibland. Jag kommer fortsätta att göra det men vara en uppmärksam kund hädanefter. Låt oss hoppas på att butikens frukt-och-grönsaksansvarige, Christian Sjöblom har rätt när han säger att "det var en ren tavla"

Läs DN

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Kretinismen hos bojkotthuliganerna
slår nya rekord.De ca en isreliska miljon araberna livnär sig huvudsakligen på jordbruk.
En bojkott israeliska jordbruksprodukter sår ett hårt slasg mot denna grupps möjligheter
att försörja sina ansenligt stora familjer ,ökar benägenheten för utvandring och spelar den israeliska ultrahögern i händerna.

Anonym sa...

Den andra varianten är att butikerna regelbundet felmärker varor, men att folk reagerar först när det har att göra med Israel.

Utmärkt pik om Iran, förresten.

Anonym sa...

Jag tycker också att det är viktigt att frukt och grönsaker ursprungsmärks på ett riktigt sätt.
Jag vill genom att köpa israeliska varor stödja ett land som exporterar jordbruksprodukter och högteknologi, till skillnad mot sina grannstater, vars främsta "exportprodukter" är raketer mot civila och självmordsbombare.

Anonym sa...

I min ICA-butik sitter det skyltar som lockar med israeliska grapefrukter, dadlar och avocadoer. Vid närmare inspektion så är det naturligtvis amerikanska, marockanska och spanska frukter.

Är jordbruksverket inkopplat?

Anonym sa...

Debatten har spårat ur helt. Jag tycker synd om judarna i Sverige som inte har något med mellanösternkonflikten att göra.

Anonym sa...

Gulan

Israel hit och Israel dit, har du ingen empati alls för alla oskyldiga barn som blivit lemlästade senaste tiden av israeliska vapen?

Mulle

Anonym sa...

Bojkotten förhindrar freden!

Anonym sa...

Never to forget, never to forgive to the muslim evil terror. Islam and freedom of speech don´t work. So NO islam in Europe. Watch and read mohammed T-shirt from Sweden at,
http://www.mohammedt-shirt.com
mail: mohammedt-shirt@europe.com
tele: +46735563126

Gulan Avci sa...

Mulle,

det är fräcka påståenden du kommer med. Jag har hela tiden sagt att det är barn och kvinnor som fallit offer för kriget. Och problemet stavas HAMAS som använder civila som levande sköldar.

Så länge Hamas sitter där de sitter med agendan att förinta Israel och utrota judar kommer fredsprocessen möta nya hinder. Men det är klart att så länge Hamas lyder under Iran är det väl ingen som på allvar tror att det kommer bli verklig fred.

Gurgin

jag håller med dig, bojkotter är meningslösa och stjälper mer än hjälper. Och det är alltid fattiga i framförallt utvecklingsländerna som drabbas.

Anonym sa...

Bra skrivet Gulan! Jag köper ALLTID ISRAELISKA frukter och grönsaker. Länge leve Israel!

Anonym sa...

Jo, det är givetvis Hamas som tvingar den israeliska armen att använda fosforgranater i tättbebyggt område, och givetvis är det Hamas som förklädda till israeliska soldater beskjuter FN-skolor och civila..