onsdag 27 januari 2010

Förintelsens minnesdag

Idag högtidhålls Förintelsens minnesdag. Det var den 27 januari 1945 som Auschwitz- Birkenau befriades från Nazityskland. Det var det största fånglägret nazisterna hade upprättat. Målet var att förinta det judiska folket. Fram till Hitlertysklands undergång mördades 6 miljoner judar i Europa. Även Romer och homosexuella föll offer för det nazistiska experimentet.

Den här dagen är mycket viktig av många orsaker. Människor samlas i olika delar av Sverige för att minnas och hedra alla som dödades och de som överlevt Förintelsen. Men vi samlas också för att ständigt göra oss påminda om hur det gick till, hur en hel värld kunde låta det hända, men framförallt hur vi tillsammans bör agera för att det aldrig ska få hända igen.

Trots vetskapen och dokumentationen om Förintelsen har flera folkmord ägt rum efter 1945. Rwanda, Darfur och Kurdistan är några exempel. FN, EU, NATO och andra internationella organisationer har ett viktigt ansvar. Fria nationer har ett ansvar att bekämpa intolerans, främlingsrädsla, främlingsfientlighet, antisemitism och islamofobi.

Vi har genom åren sett hur konflikten i mellanöstern påverkat samhällsklimatet i Sverige. Judar som bott hela sitt liv här har fått skulden för något de inte bär skuld för i Israel-Palestina konflikten. LUF:s ordförande Adam Cwejman skriver mer om det på Newsmill. Cwjman undrar om Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin tar avstånd från partikollegan Ilmar Reepalus uttalanden.

Journalisten Negar Josephi skriver även hon på Newsmill om Sverigedemokraternas flört med judiska gruppen: ” hur mycket de än försöker få oss att glömma deras förflutna, så glömmer vi inte vår historia”:

Birgitta Ohlsson, utrikestalesperson för folkpartiet befinner sig i Auschwitz- Birkenau just nu. Hon skriver en läsvärd artikel på brännpunkt med uppmaning om att Sverige ska inrätta ett centralt organ som ser till att slutna arkiv om och kring förintelsen öppnas upp. Hon har även en artikel på politikerbloggen. Ilya Meyer har också viktiga perspektiv i sin blogg.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du precisera på vilket sätt det skulle ha ett skett ett sk folkmord i Kurdistan?

Är det 1988 du tänker på?

/Turk som diggar gråben

Gulan Avci sa...

jag förstår att personer som dig, som diggar gråvargarna (fascisterna) i Turkiet har problem med begreppet folkmord.