tisdag 19 januari 2010

Svenska folkets solidaritet känner inga gränser idag

Jordbävningen i Haiti visar hur maktlösa vi är inför naturkatastrofer. Ett helt samhälle har ödelagts och varje dag som går minskar hoppet att hitta överlevande, men än sker det mirakel.

En hel värld har senaste veckan engagerat sig för att hjälpa folket i Haiti. Över 200 000 människor har dött, miljoner har blivit hemlösa och tiotusentals små barn har blivit föräldrarlösa.

Hjälporganisationer gör allt för att nå fram med förnödenheter och utrustning för att få igång sjukvården. De drabbade är framförallt i behov av tillgång till rent vatten och elektricitet.

Jag är stolt över att vara svensk-kurd i Sverige idag. Vi har tillsammans donerat över femtio miljoner kronor till olika hjälporganisationer. Visst kan vi känna frustration över att hjälpen inte når fram så fort som vi önskar, men alla gör sitt bästa i denna kaotiska stund.

Aftonbladet har börjat en ny kampanj som går under namnet "en timme för Haiti". Mellan kl 14-15 på torsdag kan alla som jobbar skänka bort en timme av sin lön till de drabbade. Pengarna använder organisationen läkare utan gränser för att kunna öka sina insatser i Haiti.

Läs även: DN, CNN-reporter som opererade 12-åring, SvD

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker det vore rimligare om vi i första hand tog hand om de svårast utsatta bland oss själva. Det är lättare att hjälpa andra när man själv har det bra. Och då skulle fler kunna bidra på ett adekvat sätt. En kvinna som befinner sig i ett förhållande med våld kan ju knappast hjälpa sina medsystrar innan hon rett upp sin egen situation.

Ja, jag tycker staten via skattesedeln skall bidra till katastrof hjälp men att stå utanför affärer och älta om detta i radion och TV är inget annat än kvalificerat tiggeri. Människor får dåligt samvete och känner sig tvingade. Höj skatten för de mest välbeställda istället då har ni mer pengar till ändamål som detta.

Mvh Arbetslös Vänsternationalist

Gulan Avci sa...

hej arbetslös vänsternationalist,

det är tråkigt att du har den inställningen. Idag är det Haiti som behöver omvärldens hjälp, i morgon kan det vara Sverige som är drabbat och då tror jag vi alla vill ha hjälp och stöd utifrån.

Allt gott
Gulan

Anonym sa...

Knappast mycket till svar. Hela min poäng var ju att Sverige skall sända hjälp via skattesedeln och inte sparka på oss som redan ligger nästan lika illa till som haitierna för tillfället.

Nåväl, i kväll har jag skänkt 100 kr via SMS till Hoppet stjärna. Vad har du själv bidragit med?

MVH A.V.N

Mind the gap sa...

Tycker det är helt rätt att skänka pengar till Haiti, speciellt som en satsad krona gör mycket större nytta där just nu än vad den skulle kunna göra hemma i Sverige.

Sedan att höja skatten kan i bästa fall leda till att fler får det bättre på kort sikt.

Men långsiktigt kommer det bara leda till mindre skatteintäkter
då du tar bort motivationen för de som jobbar 80 timmar i veckan och bidrar med stora summor till statskassan.

För mer info se Ginikoefficienten och Lafferkurvan på wikipedia.

Anonym sa...

Jag hoppas att du och även andra noterat det "enorma" bidraget från MÖ??
Saudiarabien, som översvämmat av oljepengar, skickade ett brev (!) till Haitis president där de "beklagar händelsen". Vilken oerhörd uppoffring! Vilket stöd!
Det oljerika Kuwait hostade upp en miljon USD och Qatar skrapade ihop ett paket på 25 ton. Taget ur frimärkskassan?
United Arab Emirates har lovat att "så snart som möjligt" skicka någonting.
Imponerande uppställning från någa av världen mest (kontant)rika länder...
//WR

Gulan Avci sa...

A.V.N

det är jätte bra att du skänkt pengar till hoppets stjärna. Själv har jag donerat pengar till ett antal hjälporganisationer senaste veckan. Bidrar dessutom med pengar varje månad till rädda barnen och Kubas politiska fångar varje månad.