måndag 7 december 2009

Rätt att överklaga fällande Niqab dom

Igår kväll handlade Kalla Fakta om niqab (heltäckande huvudduk som enbart visar ögonen). Stockholms stad har tidigare blivit anmäld av en student till diskrimineringsombudsmannen (DO) då skolan meddelat henne att heltäckande slöja strider mot skolans regler.

Utbildningsnämnden har fattat beslut om att ställa sig bakom skolan beslut, alla partier utom miljöpartiet stöder detta.

Alla elever ska kunna identifieras I skolan, det är en viktig trygghetsaspekt för andra elever och övrig skolpersonal. Just i det här fallet är frågan extra viktig. Studenten utbildar sig till barnskötare och jobbet som barnskötare handlar framförallt om direktkontakt mellan barn och personal. Pedagogiken handlar nästan till hundra procent om kroppsrörelser och mun mimik. Bakom ett fladdrigt klädesplagg upphör den kontakten.

Jag tycker det är viktigt med religionsfrihet, men religionsfrihet innebär inte att man har rätten att kunna få vilket jobb man vill. Människor har valmöjligheter – och finns det klädkoder inom ett yrke får man söka sig till något annat som inte ställer samma krav.

Studenten i fråga skakar inte heller hand med män och måste ha niqaben på sig i varje möte med barnens föräldrar vid lämning och hämtning. Om jag lämnar min son på dagis vill jag veta vem som ska ta hand om honom den tiden jag är på jobbet. Det vill även min man.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) har varit tydlig och hon har visat mod som tagit strid i den här frågan. Det handlar om barnens bästa, om föräldrars rätt att veta vem eller vilka barnen blir överlämnade till på förskolan, och det handlar om tryggheten för studenter och skolpersonal i en skola. Därför är det viktigt att Stockholms stad överklagar om det blir en fällande dom hos Diskrimineringsombudsmannen.

Läs Lotta Edholms artikel på Newsmill

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Alla elever ska kunna identifieras I skolan, det är en viktig trygghetsaspekt för andra elever och övrig skolpersonal."

Så om det bara är en elev som bär niqab, och alltså identifieras lätt just därför, då är det OK? Och man ska inte få arbeta som lärare om man lider av prosopagnosi?

"Pedagogiken handlar nästan till hundra procent om kroppsrörelser och mun [sic] mimik."

Lärare och elever med olika neurofysiologiska åkommor som hindar mimik, kropps- och röststyrning ska diskrimineras?

Undrar Kalle

Anonym sa...

Ett sånt där stinkande hästtäcke borde man skaffa sig. Tja, why not? Inte behöva visa leg på krogen, bolaget eller trynet om man ska ta passbilder odyl. Kanske något för FF eller Hells angels att ta efter.

/Realisten